Stimulan Hormon (TSH) seviyeleri, kardiyo-metabolik etkileri olan lipit profili ve glukoz düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Yöntem: Retrospektif olarak gerçekleştirilen bu çalışmaya yaş ortalaması 41.59±11.78 olan 76 birey katılmıştır. Dosya taraması yapılarak bireylere ait düşük dansiteli lipoprotein (LDL kolestrol), yüksek dansiteli lipoprotein (HDL kolestrol), total kolestrol, trigliserid, açlık kan glikozu ve TSH verileri kayıt edilmiştir. Bununla birlikte indirekt kalorimetri yöntemi ile tespit edilen İET verileri de analiz edilerek kkal/gün ve vücut ağırlığına göre normalize edilerek İET/kg olarak raporlanmıştır. İET değerlerinin, serum TSH, açlık glikoz düzeyi ve lipid profili ile ilişkisi incelendi. Bulgular: İET ile vücut kitle indeksi (VKİ) arasında pozitif yönlü zayıf-orta derecede bir korelasyon vardı (p=0.001, r=0.39). İET/kg ile VKİ arasında negatif yönlü orta derecede bir korelasyon saptandı. (p<0.001, r=-0.53). İET ile serum TSH düzeyleri arasında korelasyon saptanmadı. İET ile total kolesterol ve LDL arasında istatistiksel olarak anlamlı zayıf bir negatif yönlü bir korelasyon saptandı (p=0.006, r=-0.31 ve p=0.009, r=-0.3). İET/kg ile TSH, glukoz parametreleri arasında korelasyon gözlenmezken İET/kg ile total kolesterol ve LDL arasında istatistiksel olarak anlamlı zayıf bir negatif yönlü bir korelasyon vardı (p=0.007, r=-0.31 ve p=0.009, r=-0.3, sırasıyla). Sonuç: Kilolu ve obez bireylerde VKİ arttıkça İET artmaktayken İET ağırlığa göre normalize edildiğinde tam tersi bir eğilim gözlenmiştir. VKİ, İET, serum TSH, lipit parametreleri arasındaki ilişkiyi daha iyi anlayabilmek için iyi kurgulanmış prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
istirahat enerji tüketimi lipit profili obezite tiroid hormon fonksiyonları
Aim: To investigate the relationship between resting energy expenditure (REE) and thyroid stimulating hormone (TSH) levels, lipid profile and glucose levels with cardio-metabolic effects in obese and overweight subjects. Method: Seventy-nine subjects with a mean age of 41.59 ± 11.78 participated in this retrospective study. Low-density lipoprotein (LDL cholesterol), high-density lipoprotein (HDL cholesterol), total cholesterol, triglyceride, fasting blood glucose and TSH parameters were recorded retrospectively. In addition, REE data that measured with indirect calorimetry method was analyzed and expressed as kcal/day and REE/kg (normalized with body mass). The relationship of REE values with serum TSH, fasting glucose level and lipid profile was examined. Results: There was a moderate positive correlation between REE and body mass index (BMI) (p=0.001, r=0.39). A moderate negative correlation was found between REE/ kg and BMI. (p<0.001, r=-0.53). There was no correlation between REE and serum TSH levels (P>0.05). A statistically significant weak negative correlation was found between REE and total cholesterol and LDL (p=0.006, r=-0.31 ve p=0.009, r=-0.3). While there was no correlation between REE/kg and TSH and fasting glucose level (P>0.05), a statistically significant weak negative correlation was found between REE/kg and total cholesterol and LDL(p=0.007, r=-0.31 ve p=0.009, r=-0.3, respectively). Conclusion: While REE increased as BMI increased, the opposite trend was observed when REE normalized with body weight in obese and overweight subjects. Well-designed prospective studies are needed to better understand the relationship between BMI, REE, serum TSH, and lipid parameters.
Resting energy expenditure lipid profile obesity thyroid hormone functions
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 23 Mart 2021 |
Kabul Tarihi | 27 Mayıs 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 14 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.