Objective: In this study, we aimed to investigate the demographic and polysomnographic characteristics of our obstructive sleep apnea (OSA) patients who diagnosed by polysomnography and who had a novel coronovirus disease (COVID-19) due to SARS-CoV-2. In addition we also aimed to evaluate whether sleep apnea syndrome is a risk factor for COVID-19. Method: The medical records of 287 patients diagnosed with obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) by polysomnography between the years 2018-2019 were accessed by obtaining their permissions by telemedicine method. Demographic characteristics, polysomnographic parameters, comorbid diseases, obesity states and hospitalization rates due to COVID-19 were statistically evaluated. Results: Thirty-two patient’s (11.1%) COVID-19 polymerase chain reaction (PCR) were positive. The mean age of OSAS patients with COVID-19 was 50.4±10.9, 78% were male, 71.9% had a body mass index above 30. The most common comorbidity in OSAS patients with and without COVID-19 was hypertension. Eighteen of thirty-two patients who had COVID-19 had severe OSAS. Polysomnographic parameters evaluation revealed that there was no statisticaly difference between apnea hypopnea index, oxygen desaturation index, mean and minimum oxygen saturations between two groups who had COVID-19 and had not. Five of our cases with COVID-19 were hospitalized and one patient needed intensive care unit. Conclusion: Although OSAS has a strong association with major comorbidities for severe COVID-19, its effects on hypoxia, decreased sleep time, impaired immunity and cytokine storm suggest OSAS as an independent risk factor.
Obstructive sleep apnea syndrome Covid-19 oxidative stress immunity
Amaç: Bu çalışmada polisomnografik olarak obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) tanısı konulan hastalarımızdan SARS-CoV-2’ ye bağlı yeni koronovirüs hastalığı (COVID-19) geçirenlerin, demografik ve polisomnografik özelliklerini incelemeyi, uyku apne sendromunun COVID-19 için risk faktörü oluşturma durumunu değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmada 2018-2019 yıllları içinde polisomnografi ile OUAS tanısı konulan 287 hastanın, Tele-tıp yöntemi ile izinleri alınarak dosyalarına ulaşıldı. Bu hastaların demografik özellikleri, polisomnografik parametreleri, ek hastalık ve obezite varlığı, COVID-19 pozitif ise hastalık nedeni ile hastaneye yatış oranları istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Otuz iki (%11.1) hastanın COVID-19 polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi pozitifti. COVID-19 geçiren OUAS hastalarının yaş ortalaması 50.4±10.9’dı. Olguların %78’i erkekti, %71.9’unun vücut kitle indeksi 30’un üzerindeydi. COVID-19 olan ve olmayan OUAS’lı hastalarda en sık görülen ek hastalık hipertansiyondu. COVID-19 geçiren 32 hastanın 18’inin ağır dereceli OUAS’ı vardı. Uykuda solunum parametreleri değerlendirildiğinde COVID-19 geçirenler ile geçirmeyenler arasında apne hipopne indeksi, oksijen desaturasyon indeksi, ortalama ve minumum oksijen saturasyonları arasında istatistiksel olarak fark yoktu. COVID-19 geçiren beş olgu hospitalize edilmiş, bir olgunun yoğun bakım ihtiyacı olmuştu. Sonuç: OUAS’ın şiddetli COVID-19 hastalığı ile ilişkili olan majör komorbiditeler ile kuvvetli ilişkisi bulunmakla birlikte hastalığa eşlik eden hipoksi, uyku süresinin azalması ile immünite zayıflaması ve sitokin fırtınasına olan etkisi OUAS’ın bu komorbiditelerden bağımsız olarak da şiddetli COVID-19 için bir risk faktörü olabileceğini düşündürmektedir.
Covid-19 obstruktif uyku apne sendromu oksidatif stres immünite
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 23 Kasım 2021 |
Kabul Tarihi | 2 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 15 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.