Amaç: Çalışmamızda çocuk ve erişkin beta talasemi major ve intermedia hastalarımızın immatür granülosit ve immatür granülosit yüzdelerinin kemik iliği aktivasyonlarını değerlendirmede pratik bir belirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırmayı amaçladık. Yöntem: Ocak 2017-Aralık 2021 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Erişkin Hematoloji kliniğinde takipli 38 Beta talasemi major ve 12 Beta talasemi intermedia hastasının yaş, hemoglobin (gr/dl), hematokrit, beyaz küre sayısı (x103/µL), trombosit değeri (x103/µL), immatür granülosit sayısı ( x103/µL) , immatür granülosit yüzdesi (%), ferritin değeri (ng/mL), şelasyon durumu, transfüzyon sıklığı ve düzeni, son bir yıldaki ortalama hemoglobin düzeyi gibi parametreleri incelendi. Düzenli transfüzyon alan ve almayan hastalar immatür granülosit sayısı, yüzdesi ve diğer parametreler açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Hastalar çocuk ve erişkin olarak gruplandığında; çocuk hastalarda son bir yıldaki hemoglobin düzeyi daha yüksek iken erişkinlerde beyaz kan hücresi, immatür granülosit ve trombosit sayısının anlamlı olarak daha yüksek olduğu görüldü (p<0.05). Çocuk hastaların daha düzenli transfüzyon aldığı gözlendi. Düzensiz transfüzyon alan hastalarda son bir yıldaki ortalama hemoglobin düzeyinin anlamlı oranda daha düşük ancak immatür granülosit düzeyi, trombosit ve beyaz küre sayısının daha yüksek olduğu görüldü (p<0.05). Son bir yıldaki ortalama hemoglobin düzeyi arttıkça ortalama immatür granülosit sayısı ve yüzdesinin azaldığı saptandı. Sonuç: Çalışmamızda immatür granülosit sayısı ve yüzdesi, total beyaz küre ve trombosit sayısının düzensiz transfüzyon alan hastalarda istatistiksel açıdan anlamlı olacak şekilde yüksek olması ve son bir yıldaki ortalama hemoglobin düzeyi azaldıkça immatür granülosit ve immatür granülosit yüzdesinin artması bu hastalarda kemik iliğindeki hematopoezin aktif olduğunu düşündürdü. Bu nedenle beta talasemili hastalarda inflamatuvar aktivitenin derecesini ve transfüzyon etkinliğini değerlendirmede hemen her merkezde bakılabilen immatür granülosit ve immatür granülosit yüzde parametrelerinin kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Aim: In our study, we aimed to investigate whether the immature granulocyte and immature granulocyte percentages of our pediatric and adult beta thalassemia major and intermedia patients could be used as a practical marker in evaluating bone marrow activation. Method: Between January 2017 and December 2021, 38 Beta thalassemia major and 12 Beta thalassemia intermedia patients who applied to Mersin University Faculty of Medicine Pediatric and Adult Hematology Department were included in the study, hemoglobin (gr/dl), hematocrit, white blood cell count (x103/µL), platelet count (x103/µL), immature granulocyte count (x103/µL), immature granulocyte percentage, ferritin (ng/mL), chelation status, transfusion frequency and order, mean hemoglobin level in the last year were recorded. Patients who received and did not receive regular transfusion were compared in terms of immature granulocyte and other parameters. Results: When the patients were grouped as children and adults; mean hemoglobin levels in the last year were higher in children but white blood cell, immature granulocyte and platelet counts were significantly higher in adults (p<0.05). It was seen that those who received regular transfusion were mostly pediatric patients. The mean hemoglobin level in the last year was significantly lower in those who received irregular transfusion, but immature granulocyte level, platelet and white blood cell count were higher (p<0.05). It was observed that as the mean hemoglobin levels in the last year increased, the mean immature granulocyte count and immature granulocyte percentage decreased. Conclusion: In our study, immature granulocyte count and percentage, white blood cell and platelet count were found to be statistically significantly higher in patients with irregular transfusion and the increase in immature granulocyte and percentage parameters of immature granulocyte as the mean hemoglobin level in the last year decreased, suggesting that hematopoiesis in the bone marrow is active in these patients. We think that immature granulocyte and immature granulocyte percentage parameters, which can be measured in almost every center, can be used to evaluate the degree of inflammatory activity and transfusion efficiency in patients with beta thalassemia.
Beta thalassemia inflammation immature granulocyte neutrophil
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 9 Mayıs 2022 |
Kabul Tarihi | 10 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 15 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.