Aim: This study aimed to determine the symptoms of thirst and influencing factors in patients who have undergone abdominal surgery. Method: This descriptive study was conducted with 256 patients who underwent abdominal surgical interventions at city hospital in Kayseri. Data were collected using a questionnaire and the Thirst Symptom Assessment Scale (TSAS) between August 7, 2023, and December 1, 2023. Descriptive statistics, independent sample t-test, one-way ANOVA, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, and Post Hoc Tamhane T3 test were used for data analysis. Results: The average age of the participants was 50.39±14.95 years. The average total score on the TSAS was 10.71±5.73. It was found that more than half of the patients experienced moderate to severe dryness in their lips, tongue, palate, and throat, with inadequate saliva secretion and a desire to drink water. It was found that female gender, opioid administration, general anesthesia, and laparoscopic surgery were associated with higher rates of thirst symptoms, whereas patients diagnosed with hernia experienced lower rates of thirst symptoms. Conclusion: The average thirst symptom score in abdominal surgery patients was close to the mean, with more than half experiencing moderate to severe thirst symptoms. The study results indicated that gender, the administration of opioids, the type of anesthesia, and the type of surgery influenced thirst in these patients. These results suggest that identifying thirst symptoms and influencing factors during the postoperative period will be effective in managing postoperative thirst and delivering quality nursing care aimed at alleviating it.
Amaç: Bu çalışmada abdominal cerrahi geçiren hastalarda susama semptomlarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, Kayseri ilindeki şehir hastanesinde abdominal cerrahi girişim uygulanan 256 hasta ile gerçekleştirildi. Araştırma verileri 07.08.2023–01.12.2023 tarihleri arasında anket formu ve Susama Semptom Değerlendirme Ölçeği (SSDÖ) ile toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi ve Post Hoc Tamhane T3 testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 50.39±14.95 yıl idi. Hastaların SSDÖ toplam puan ortalamasının 10.71±5.73 olduğu; hastaların yarıdan fazlasının dudaklarında, dilinde, damağında ve boğazında orta-şiddetli düzeyde kuruluk hissettiği, tükürük salgısının yetersiz olduğu ve su içme isteği olduğu belirlendi. Kadın hastalarda, opioid verilenlerde, genel anestezi uygulananlarda ve laparoskopik cerrahi geçirenlerde susama semptomlarının görülme oranının daha yüksek; herni tanılı hastalarda ise daha düşük olduğu belirlendi. Sonuç: Abdominal cerrahi hastalarının susama semptom puan ortalamasının ortalamaya yakın olduğu ve yarısından fazlasının orta-şiddetli düzeyde susama semptomu yaşadığı belirlendi. Araştırma bulguları, bu hastalarda cinsiyetin, opioid verilme durumunun, anestezi türünün ve cerrahi tipinin susamayı etkilediğini gösterdi. Bu bulgular, abdominal cerrahi sonrası görülen susama semptomlarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesinin susamanın yönetilmesinde ve susuzluğa yönelik kaliteli bir hemşirelik bakımının sunulmasında etkili olacağına işaret etmektedir.
Araştırmaya başlamadan önce Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’ndan 20.07.2023 tarihinde 2023-07/26 numarası ile onay alındı. Etik onay alındıktan sonra Kayseri Şehir Hastanesi’nden 76397871 sayı numarası ile kurum izni alındı. Araştırma Helsinki Bildirgesi ilkelerine uygun yürütüldü ve katılımcılardan bilgilendirilmiş yazılı onam alındı. Ölçeğin kullanılabilmesi için yazardan e-mail yoluyla izin alındı.
Çalışmanın yapılması ve makalenin yazımı süresince finansal destek sağlayan kişi ve kurum bulunmamaktadır.
Araştırmaya gönüllü olarak katkı veren katılımcılara teşekkür ediyoruz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hemşirelik (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 6 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 3 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 21 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 17 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.