Aim: The aim of this study was to determine the incidence of inadvertent hypothermia and related factors associated with hypothermia in geriatric orthopaedic patients and to evaluate the findings of hypothermia. Method: The descriptive study was conducted with 155 patients aged 65 years and older who underwent surgical treatment in the Orthopaedic and Traumatology Clinic of a tertiary health care institution in Mersin. Data were collected between March and August 2018 using a data collection form prepared in line with the literature. Descriptive statistics and chi-square tests were used in data analysis. Statistical significance was accepted as p<0.05. Results: The mean age of the patients was 75.24 years, 57.4% were male, and main reasons for admission to the orthopaedic clinic were hip fracture (27.1%) and gonarthrosis (26.5%). The rate of inadvertent hypothermia in the preoperative period was between 0.6-4.5%. After surgery, 40.6% were admitted to the post-anesthesia care unit (PACU) and 23.9% to the clinic as hypothermic. The accompanying findings of hypothermia were chills, shivering, and piloerection. The rate of hypothermia was higher in patients with fasting time ≥ 11 hours, duration of surgery ≥ 90 minutes, and at least one chronic disease (p<0.05). Hypothermia continued in the clinic in 97.3% (p<0.001) of the patients who were hypothermic in the PACU and in 75.7% (p=0.010) of those who were not actively warmed. Conclusion: The results of the study showed that the rate of inadvertent hypothermia in geriatric orthopaedic patients was high in the early postoperative period. The factors associated with inadvertent hypothermia were as follows: fasting time before surgery and longer duration of surgery, having at least one chronic disease, being hypothermic on admission to the PACU and lack of active heating in this unit. These results show the importance of actively warming geriatric orthopaedic patients during the surgery and taking into account the duration of fasting, duration of surgery and the presence of chronic diseases when planning hypothermia prevention interventions.
Surgery geriatric patient inadvertent hypothermia orthopaedic
-
Amaç: Araştırmada, geriatrik ortopedi hastalarında istenmeyen hipotermi görülme oranını ve hipotermi ile ilişkili faktörleri belirlemek, hipotermi bulgularını değerlendirmek amaçlandı. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, Mersin’deki üçüncü basamak bir sağlık kurumunun Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde cerrahi tedavi uygulanan 65 yaş ve üstü 155 hasta ile gerçekleştirildi. Veri, literatür doğrultusunda hazırlanan veri toplama formu ile Mart-Ağustos 2018 tarihleri arasında toplandı. Veri analizinde tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testleri kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık p<0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 75.24 yıl olup, %57.4’ü erkekti, ortopedi kliniğine başlıca yatış nedenleri kalça kırığı (%27.1) ve gonartrozdu (%26.5). Cerrahi girişim öncesi dönemde istenmeyen hipotermi oranı %0.6-4.5 aralığındaydı. Cerrahi girişim sonrası ise %40.6’sı derlenme ünitesine, %23.9’u da kliniğe hipotermik olarak kabul edildi. Hipotermiye eşlik eden bulgular, üşüme, titreme ve piloereksiyondu. Açlık süresi ≥ 11 saat olanlarda, cerrahi girişim süresi ≥ 90 dakika olanlarda ve en az bir kronik hastalığa sahip olanlarda hipotermi oranı daha yüksekti (p<0.05). Anestezi sonrası bakım ünitesinde (ASBÜ) hipotermik olan hastaların %97.3’ünde (p<0.001) ve aktif ısıtma uygulanmayanların %75.7’sinde (p=0.010) hipotermi klinikte de devam etti. Sonuç: Araştırma bulguları, geriatrik ortopedi hastalarında istenmeyen hipotermi oranının cerrahi girişim sonrası erken dönemde yüksek olduğunu gösterdi. İstenmeyen hipotermi ile ilişkili faktörler, cerrahi girişim öncesi açlık süresinin ve cerrahi girişim süresinin uzun olması, en az bir kronik hastalığa sahip olma, ASBÜ’ye kabulde hipotermik olma ve bu ünitede aktif ısıtma uygulanmaması olarak belirlendi. Bu bulgular, geriatrik ortopedi hastalarının cerrahi süreçte aktif olarak ısıtılmasının, hipotermi önleme girişimleri planlanırken açlık süresi, cerrahi girişim süresi ve kronik hastalık varlığının dikkate alınmasının önemini göstermektedir.
Araştırmanın uygulanabilmesi için çalışmanın gerçekleştirildiği kurumdan (Tarih:16.04.2018 Sayı: 74419321-774.01.06) ve XXXXX Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’ndan (Tarih:22.02.2018, Sayı:2018/88) yazılı izin alındı. Araştırma ve amacı hakkında bilgilendirilen hastalardan yazılı izin alındı. Araştırma Helsinki Deklerasyonu ilkeleri doğrultusunda yürütüldü.
-
-
Veri toplama sürecinde bizlere destek olan meslektaşlarımıza ve araştırmamıza katılan hastalarımıza teşekkür ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hemşirelik (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Erken Görünüm Tarihi | 6 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 23 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 17 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 17 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.