Araştırma Makalesi

Mütekaddim Mâtürîdî Kelâmında Teklîf-i Mâ Lâ Yutâk

Sayı: Ö1 - İslami İlimler Özel Sayısı 15 Ekim 2023
PDF İndir
TR EN

Mütekaddim Mâtürîdî Kelâmında Teklîf-i Mâ Lâ Yutâk

Öz

Teklif-i mâ lâ yutâk meselesi, Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde de tartı-şılmış Tanrı’nın kudret ve adaletinden bağımsız bir ahlak yasasının imkânını konu edinen teolojik bir sorundur. Tanrı’dan bağımsız bir ahlak yasasını mümkün kabul edenler, O’nun kullara güç yetiremeyecekleri şeyi teklif etmesinin ahlakî olmadığını savunurken; Tanrı’nın mutlak otoritesini kabul edip, dinden bağımsız bir ahlak yasasının mevcudiyetini mümkün görmeyenler ise bunun caiz olabileceğini söylemektedir. Müslüman kültüründe teklîf-i mâ lâ yutâk konusunu ilk defa gündeme getiren Mu’tezile bilginlerine göre kullara güç yetiremeyecekleri teklif, kabîh olduğundan caiz değildir. Eş’arî bilginler, bu görüşün aksini savunmak suretiyle Allah’a zorunluluk veya kısıtlama getirmenin kudret sıfatına halel getirmek demek olduğunu ve dolayısıyla teklîf-i mâ lâ yutâk’ın caiz olduğunu belirtmiştir. Mu’tezile ve Eş’arî dışında birçok kelâm ekolü bu konuda görüş belirtmişse de söz konusu görüşlerin genel olarak bu iki mezhebin düşüncesi etrafında şekillendiği söylenebilir. Teklîf-i mâ lâ yutâk konusunda Mâtürîdî bilginler, Mu’tezile’yle Eş’arîler’in benimsediği görüşün ortasını bulmaya çalışmıştır. Dolayısıyla Mâtürîdîler’in söz konusu polemiğe alternatif bir çıkar yol sağladığı, bu itibarla meselenin araştırılmaya değer olduğu düşünülebilir. Bu çalışmada Mâtürîdî bilginlerin önde gelen isimlerinin teklîf-i mâ lâ yutâk’a dair görüşleri ve bunların aklî ve naklî dayanakları üzerinde durulmuştur. Araştırmada Mu’tezile ve Eş’arî ekolünün görüşleri de mukayeseli olarak ele alınmış olup teklîf-i mâ lâ yutâk’ı ilgilendiren “kader”, “teklîf” ve “istitâat” konularına da girilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdülcebbâr, Kâdî. El-Muğnî fî ebvâbi’t-tevhîd-i ve’l-Adl. Kahire, 1965.
  2. Aliyyül Kârî, Ali b. Sultan Muhammed. Şerhu’l-fıkhi’l-ekber. Mısır, 1323.
  3. Alper, Hülya. Mâtürîdî. İzmir: DİB Yayınları, 2. Basım, 2019.
  4. Altıntaş, Mücteba. “Ebü’l-Muîn en-Nesefî’de Teklifin İmkân ve Boyutları”. Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 8/1 (2021), 500-526.
  5. Arslan, İbrahim. Dinin Aklî ve Ahlâkî Savunusu. Ankara: Otto Yayınları, 1. Basım, 2014.
  6. Aydınlı, Osman. “İlk Mu’tezile’nin Özgür İrade Söylemi: Amr b. Ubeyd ve Kader Anlayışı”. Çorum İlahiyat Fakültesi Dergisi 2 (2002), 127-146.
  7. Bekir ve İlyas, Topaloğlu ve Çelebi. Kelam Terimleri Sözlüğü. İstanbul: İSAM Yayınları, 5. Basım, 2015.
  8. Beyazîzâde, Ahmed Efendi. İmam-ı Azam Ebû Hanife’nin İtikâdî Görüşleri. çev. İlyas Çelebi. İstanbul: İFAV Yayınları, 13. Basım, 2010.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kelam

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Ekim 2023

Gönderilme Tarihi

8 Mayıs 2023

Kabul Tarihi

30 Temmuz 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: Ö1 - İslami İlimler Özel Sayısı

Kaynak Göster

ISNAD
İpek, Mikail. “Mütekaddim Mâtürîdî Kelâmında Teklîf-i Mâ Lâ Yutâk”. Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi. Ö1 - İslami İlimler Özel Sayısı (01 Ekim 2023): 31-63. https://doi.org/10.56720/mevzu.1293887.

Cited By