Hasat Sonrası Sıcak Su Uygulamalarının Hünnap (Ziziphus jujuba Mill.) Meyvelerinin Kalite ve Depolanabilirliğine Etkileri
Öz
Hünnap, üretimin giderek artmasına bağlı olarak yeni depolanmaya başlayan bir meyve türüdür. Ancak, başarılı bir depolama için hasat öncesi ve sonrası bazı uygulamaların hünnap meyvelerinin depolanabilirliğine etkisinin ortaya konması gerekmektedir. Bu çalışmada, sıcak su uygulamalarının hünnap meyvesinin hasat sonrası kalite değişimlerine ve kayıplara etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Geç sezonda, ticari olgunlukta hasat edilen hünnap meyveleri, 3 dakika süreyle 47°C ve 53°C sıcak suya daldırılmış ve 10 saniye 60°C sıcak su püskürtülmüştür. 3 dakika 24°C’deki suya daldırılan meyveler kontrol olarak kabul edilmiştir. Hünnap meyveleri 0°C sıcaklık ve %90-95 oransal nemde 80 gün süreyle depolanmıştır. Depolama öncesinde ve 20 gün aralıklarla alınan meyve örneklerinde kalite değişimleri incelenmiştir. Sıcaklık uygulamaları, 60 günlük depolama sonrası fizyolojik bozukluk oranını kontrole göre azaltmıştır. 80 günlük depolama sonrası 3 dakika 53°C sıcak su uygulamasında bozukluk oranı %16 iken, diğer uygulamalarda bu oran %35’in üzerinde olmuştur. Depolama sonunda, başlangıca göre hünnap meyvelerinde de yeşil renk (a*) tonu, suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asitlik, sertlik miktarı ve antioksidan aktivitesi azalırken, sarı renk (b*) tonu ve ağırlık kaybı artmış, pH değeri ve toplam fenol madde miktarındaki değişimler ise sınırlı olmuştur. Sonuçlar, 3 dakika 53°C sıcak su uygulanan hünnap meyvelerinin 80 gün, kontrol ve diğer sıcak su uygulamalarında ise 60 gün süreyle başarıyla depolanabileceğini göstermiştir.
Kaynakça
- Artes F, Villaescuse R and Tudela JA, 2000. Modified Atmosphere Packaging of Pomegranates. J. Food Sci. 65: 1112-1116.
- Ben Shalom N, Hanzon J, Klein JD and Lurie S, 1993. A postharvest heat treatments inhibits cell wall degradation in apples during storage. Phytochemistry, Vol. 34, No. 4, pp. 955-958.
- Barkai-Galon R and Phillips DJ, 1991. Postharvest heat treatment of fresh fruits and vegetables for decay control. Plant Dis. 75:1085-1089.
- Benzie İEF and Strain JJ, 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power;: The FRAP assay. Anal. Biochem. 239:70-76.
- Chan HT, Tam SYT, Seo ST, 1981. Papaya polygalacturonase and its role in thermally injured ripening fruit. J. Food Sci. 46, 190–197.
- Fallik E, Archbold DD, Hamilton-Kemp TR, Loughrin JH and Collins RW, 1997. Heat treatment temporarily inhibits aroma volatile compound emission from Golden Delicious apples. J. Agric. Food Chem. 45:4038-4041.
- Fallik E, Tova-Alaklai S, Copel A, Wiseblum A and Regev R, 2000. A short hot water rinse with brushing reduces postharvest losses 4 years of research on a new technology. Acta Hortic. 553, Vol. 2,413-416.
- Jacobi KK, Giles J, MacRae E and Wegrzyn T, 1995. Conditioning ‘Kensington’ mango with hot air alleviates hot water disinfestations injuries. HortScience 30:562-565.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
4 Ekim 2017
Gönderilme Tarihi
28 Ekim 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 2