Adıyaman ilinde nar üretimi hızlı bir artış göstermekte olup, bu bölgedeki farklı nar genotiplerinin varlığı, nar üretiminde önemli bir yer tutmaktadır. Çalışma, bu bölgede yetiştirilen ekşi, mayhoş ve tatlı nar genotiplerine ait meyvelerin depolama süresince kalite değişimlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Belirtilen genotiplere ait meyveler hasattan sonra modifiye atmosfer (MA) ambalajlarına yerleştirilerek 6°C sıcaklıkta ve %90 oransal nemde 4 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Genotipler içerisinde, tatlı nar meyvelerinin ağırlığı, eni, boyu ve tane ağırlığı en yüksek değerlerde olup, sırasıyla 498.5 g, 10.31 cm, 9.81 cm ve 0.50 g, olarak saptanmıştır. Nar kabuğunun C* ve h° değeri mayhoş, nar tanesinin C* değeri ekşi, h° değeri ise tatlı nar meyvelerinde en yüksek bulunmuştur. Ekşi nar meyvelerinin suda çözünür kuru madde miktarının (%17.15), mayhoş (%14.13) ve tatlı (%14.18) nar meyvelerine göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Titre edilebilir asit (TA) miktarı ekşi, mayhoş ve tatlı nar genotiplerine göre farklılık göstermiş, sırasıyla 2.30, 1.56 ve 0.85 g sitrik asit 100 ml-1 olarak bulunmuştur. En yüksek toplam fenol miktarı ve antioksidan aktivitesi ekşi nar meyvelerinde bulunmuş (111.54 mg GAE 100 ml-1, 12.96 µmol TE ml-1), onu mayhoş ve tatlı nar genotipleri izlemiştir. Ekşi, mayhoş ve tatlı nar meyvelerinde incelenen bu kimyasal parametrelerdeki farklılıklar, depolama sonunda da gözlenmiştir. Tatlı nar meyvelerinde depolama sonunda çürüklük gelişiminin yüksek olması, bu nar genotipinin depolanabilirliğini sınırlandırmıştır. Ekşi ve mayhoş nar genotiplerine ait meyvelerin 4 ay süreyle kalitesini koruyarak başarıyla depolanabileceği saptanmıştır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 - Özel Sayı (Sempozyum) |