BibTex RIS Kaynak Göster

Kestanelerde Farklı Sıcak Su Uygulamalarının Muhafaza Süre ve Kalitesine Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 2 - Özel Sayı (Sempozyum), 0 - 0, 04.10.2017

Öz

Kestanelerin muhafazasında sıcak su uygulamalarının etkilerini belirlemek amacıyla yapılan çalışmada materyal olarak Erfelek ve Salıpazarı kestane çeşitleri kullanılmıştır. Optimal hasat zamanında hasat edilen meyveler 45oC, 50oC ve 55oC sıcaklıktaki suda 30 dakika bekletildikten sonra, kontrol grubu meyveler ise oda koşullarında suda 30 dakika bekletildikten sonra delikli poşetler içerisinde 2oC sıcaklık % 80-85 oransal nem koşullarında 3 ay süreyle muhafazaya alınmışlardır. Muhafazada aylık olarak alınan örneklerde ağırlık kayıpları, sağlam meyve oranı ve sürme oranı belirlenmiş ayrıca tadım ekibi tarafından iç görünümü ve tadı 1-10 (1:kötü, 10:iyi) puanlamasıyla değerlendirilmiştir.  

Araştırma bulgularına göre, muhafaza süresi sonunda sağlam meyve oranları Erfelek çeşidinde % 55.19 (55°C 30 dakika bekletme) - 94.24 (45°C 30 dakika bekletme); Salıpazarı çeşidinde ise % 82.38 (50°C 30 dakika bekletme) - 93.21 (kontrol) arasında değişmiştir.  Ağırlık kayıpları değerleri çeşitlere göre sırasıyla, 0.23-0.58 ve 1.22-1.67 arasında olmuştur. Erfelek çeşidinde 50°C sıcak suda 30 dakika bekletme uygulaması kontrole göre sürme oranını arttırmıştır. Her iki çeşitte de sıcak su uygulamalarından 45oC sıcak suda 30 dakika bekletme uygulaması daha başarılı bulunmuştur.

Kaynakça

  • Cowley JM, Chadfield KD, Baker RT, 1992. Evaluation of Dry Heat as a Postharvest Disinfestation Treatment for Persimmons. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science 20:209-215.
  • Çandır EE, Temizyürek F, Özdemir AE, 2008. The Effects of Hot Water Dip Treatments on the Cold Storage of Big Top Nectarines. Journal of Applied Botany and Food Quality 82:136-140.
  • Dimitris L, Pompodakis N, Markellou E, Lionakis S.M, 2005. Storage Response of Cactus Pear Fruit Following Hot Water Brushing. Postharvest Biology and Technology
  • :145-151.
  • Dündar Ö, Özkaya O, 2007. Derim Sonrası Sıcak Su Uygulamalarının Granny Smith Elmasının Muhafazası Üzerine Etkileri. Ç.Ü.Z.F. Dergisi 22(1):47-56.
  • FAO, 2013. Statistical Database. http://faostat3.fao.org/browse/Q/QC/E. Erişim Tarihi: 20.04.2016.
  • Gonzalez-Aguilar G. A, Zacarias L, Mulas M, Lafuente MT, 1997. Temperature and Duration of Water Dips Influence Chilling Injury, Decay and Polyamine Content in Future Mandarins. Postharvest Biology and Technology 12:61-69.
  • Jermini, M., Conedera, M., Sieber, T. N., Sassella, A., Schärer, H., Jelmini, G., Höhn, E., 2006. Influence of Fruit Treatments on Perishability During Cold Storage of Sweet Chestnuts. Journal of the Science of Food and Agriculture 86(6): 877–885.
  • Kader AA, 2013. Recommended Chestnut Storage and Handling Protocols. www.postharvest.com.au/chestnut_postharvest.htm. Erişim Tarihi: 26.05.2016.
  • Karaçalı İ. 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 494, 486s.
  • Klein, JD, Lurie S, Ben Arie R, 1997. Quality and Cell Wall Components of Anna and Granny Smith Apples Treated With Heat, Calcium and Ethylen. J. Am.Soc. Hortic. Sci. 115:954-958.
  • Kipri N, Dündar Ö, 2011. Derim Sonrası Sıcak Su Uygulamasının Hicaznar Çeşidinde Muhafaza Kalitesi Üzerine Etkisi. Ç.Ü Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 26(3):195-204.
  • Özdemir E, Dündar Ö, 1999. Derim Sonrasında Sıcak Su Uygulamalarının Bazı Portakalların Muhafazalarına Etkileri. Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 14-17 Eylül 1999, Ankara. 126-131.
  • Özdemir AE, Çandır EE, Toplu C, Kaplankıran M, Yıldız E, İnan C, 2009. The Effects of Hot Water Treatments on Chilling injury and Cold Storage of Fuyu Persimmons. The African Journal of Agricultural Research 4:1058-1063.
  • Panagou EZ, Vekiari, SA, Sourris P, Mallidis C, 2005. Efficacy of Hot Water, Hypochlorite, Organic Acids and Natamycin in the Control of Post-harvest Fungal Infection of Chestnuts. Journal of Horticultural Science & Biotechnology 80 (1): 61–64.
  • Paull RE, Chen, NJ. 2000. Heat Treatment and Fruit Ripening. Postharvest Biology and Technology 21: 21-37.
  • Schirra M, Agabbio M, D’hallewin G, Pala M, Ruggiu R, 1997. Response of Tarocco Oranges to Picking Date, Postharvest Hot Water Dips, and Chilling Storage Temperature. Journal of Agricultural and Food Chemistry 45, 3216-3220.
  • Soylu A, 2004. Kestane Yetiştiriciliği ve Özellikleri. Hasad Yayıncılık, 64s, İstanbul.
  • TUİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri, https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. Erişim Tarihi: 20.04.2016.
  • Ulukapı K, Erkan M, Karaşahin I, Onus AN, 2008. Derim Sonrası Sıcak Su Uygulamalarının California Wonder Tipi Biber Muhafazası Üzerine Etkileri. Derim Dergisi 25(2): 44-51.
  • Yıldız E, Özdemir AE, Toplu C, Duman C, Ünlü M, 2015. Sıcak Su Uygulamalarının “Hana Fuyu” Trabzon Hurmalarında Soğukta Muhafazaya Etkileri. Meyve Bilimi 2(2): 1-8.
Yıl 2017, Cilt: 2 - Özel Sayı (Sempozyum), 0 - 0, 04.10.2017

Öz

Kaynakça

  • Cowley JM, Chadfield KD, Baker RT, 1992. Evaluation of Dry Heat as a Postharvest Disinfestation Treatment for Persimmons. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science 20:209-215.
  • Çandır EE, Temizyürek F, Özdemir AE, 2008. The Effects of Hot Water Dip Treatments on the Cold Storage of Big Top Nectarines. Journal of Applied Botany and Food Quality 82:136-140.
  • Dimitris L, Pompodakis N, Markellou E, Lionakis S.M, 2005. Storage Response of Cactus Pear Fruit Following Hot Water Brushing. Postharvest Biology and Technology
  • :145-151.
  • Dündar Ö, Özkaya O, 2007. Derim Sonrası Sıcak Su Uygulamalarının Granny Smith Elmasının Muhafazası Üzerine Etkileri. Ç.Ü.Z.F. Dergisi 22(1):47-56.
  • FAO, 2013. Statistical Database. http://faostat3.fao.org/browse/Q/QC/E. Erişim Tarihi: 20.04.2016.
  • Gonzalez-Aguilar G. A, Zacarias L, Mulas M, Lafuente MT, 1997. Temperature and Duration of Water Dips Influence Chilling Injury, Decay and Polyamine Content in Future Mandarins. Postharvest Biology and Technology 12:61-69.
  • Jermini, M., Conedera, M., Sieber, T. N., Sassella, A., Schärer, H., Jelmini, G., Höhn, E., 2006. Influence of Fruit Treatments on Perishability During Cold Storage of Sweet Chestnuts. Journal of the Science of Food and Agriculture 86(6): 877–885.
  • Kader AA, 2013. Recommended Chestnut Storage and Handling Protocols. www.postharvest.com.au/chestnut_postharvest.htm. Erişim Tarihi: 26.05.2016.
  • Karaçalı İ. 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 494, 486s.
  • Klein, JD, Lurie S, Ben Arie R, 1997. Quality and Cell Wall Components of Anna and Granny Smith Apples Treated With Heat, Calcium and Ethylen. J. Am.Soc. Hortic. Sci. 115:954-958.
  • Kipri N, Dündar Ö, 2011. Derim Sonrası Sıcak Su Uygulamasının Hicaznar Çeşidinde Muhafaza Kalitesi Üzerine Etkisi. Ç.Ü Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 26(3):195-204.
  • Özdemir E, Dündar Ö, 1999. Derim Sonrasında Sıcak Su Uygulamalarının Bazı Portakalların Muhafazalarına Etkileri. Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 14-17 Eylül 1999, Ankara. 126-131.
  • Özdemir AE, Çandır EE, Toplu C, Kaplankıran M, Yıldız E, İnan C, 2009. The Effects of Hot Water Treatments on Chilling injury and Cold Storage of Fuyu Persimmons. The African Journal of Agricultural Research 4:1058-1063.
  • Panagou EZ, Vekiari, SA, Sourris P, Mallidis C, 2005. Efficacy of Hot Water, Hypochlorite, Organic Acids and Natamycin in the Control of Post-harvest Fungal Infection of Chestnuts. Journal of Horticultural Science & Biotechnology 80 (1): 61–64.
  • Paull RE, Chen, NJ. 2000. Heat Treatment and Fruit Ripening. Postharvest Biology and Technology 21: 21-37.
  • Schirra M, Agabbio M, D’hallewin G, Pala M, Ruggiu R, 1997. Response of Tarocco Oranges to Picking Date, Postharvest Hot Water Dips, and Chilling Storage Temperature. Journal of Agricultural and Food Chemistry 45, 3216-3220.
  • Soylu A, 2004. Kestane Yetiştiriciliği ve Özellikleri. Hasad Yayıncılık, 64s, İstanbul.
  • TUİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri, https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. Erişim Tarihi: 20.04.2016.
  • Ulukapı K, Erkan M, Karaşahin I, Onus AN, 2008. Derim Sonrası Sıcak Su Uygulamalarının California Wonder Tipi Biber Muhafazası Üzerine Etkileri. Derim Dergisi 25(2): 44-51.
  • Yıldız E, Özdemir AE, Toplu C, Duman C, Ünlü M, 2015. Sıcak Su Uygulamalarının “Hana Fuyu” Trabzon Hurmalarında Soğukta Muhafazaya Etkileri. Meyve Bilimi 2(2): 1-8.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muharrem Özcan

Yayımlanma Tarihi 4 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 - Özel Sayı (Sempozyum)

Kaynak Göster