Kestanelerin muhafazasında sıcak su uygulamalarının etkilerini belirlemek amacıyla yapılan çalışmada materyal olarak Erfelek ve Salıpazarı kestane çeşitleri kullanılmıştır. Optimal hasat zamanında hasat edilen meyveler 45oC, 50oC ve 55oC sıcaklıktaki suda 30 dakika bekletildikten sonra, kontrol grubu meyveler ise oda koşullarında suda 30 dakika bekletildikten sonra delikli poşetler içerisinde 2oC sıcaklık % 80-85 oransal nem koşullarında 3 ay süreyle muhafazaya alınmışlardır. Muhafazada aylık olarak alınan örneklerde ağırlık kayıpları, sağlam meyve oranı ve sürme oranı belirlenmiş ayrıca tadım ekibi tarafından iç görünümü ve tadı 1-10 (1:kötü, 10:iyi) puanlamasıyla değerlendirilmiştir.
Araştırma bulgularına göre, muhafaza süresi sonunda sağlam meyve oranları Erfelek çeşidinde % 55.19 (55°C 30 dakika bekletme) - 94.24 (45°C 30 dakika bekletme); Salıpazarı çeşidinde ise % 82.38 (50°C 30 dakika bekletme) - 93.21 (kontrol) arasında değişmiştir. Ağırlık kayıpları değerleri çeşitlere göre sırasıyla, 0.23-0.58 ve 1.22-1.67 arasında olmuştur. Erfelek çeşidinde 50°C sıcak suda 30 dakika bekletme uygulaması kontrole göre sürme oranını arttırmıştır. Her iki çeşitte de sıcak su uygulamalarından 45oC sıcak suda 30 dakika bekletme uygulaması daha başarılı bulunmuştur.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 - Özel Sayı (Sempozyum) |