Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

ORGANİK VE KONVANSİYONEL YÖNTEMLERLE YETİŞTİRİLEN GIDALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 2, 34 - 42, 31.12.2018

Öz

Son yıllarda
hastalık - beslenme ilişkisinin toplumdaki farkındalığının artmasıyla daha
temiz, besleyici ve kimyasal kalıntı içermeyen gıda talebi ortaya çıkmıştır. Bu
talebi karşılamak amacıyla yetiştirilmesinde kimyasal ilaç, hormon ve gübre
kullanımının olmadığı, ürünün işlenmesi ve depolanması süresince koruyucu,
aroma, boya, antibiyotik vb. hiçbir kimyasal madde eklenmeyen, organik gıda
olarak isimlendirilmiş bir gıda sınıfı ortaya çıkmıştır. Birçok tüketici daha
güvenli ve sağlıklı olduklarını düşündükleri için daha yüksek ücret ödemelerine
rağmen organik gıda tüketmek istemektedirler. Ancak organik gıdaların besin
içerikleri üzerine yapılan araştırmalarda birbirlerini destekleyen ve çelişen
sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada organik ve konvansiyonel yöntemlerle
üretilmiş çeşitli bitkisel ve hayvansal gıdaların fiziksel ve kimyasal kompozisyonlarının
değerlendirildiği araştırmalar derlenmiştir.

Kaynakça

  • Acar M, Dok M, Kahveci C Y, 2009. Organik ve geleneksel tarım metodu ile üretilen nohutun verim, maliyet ve kalite kriterleri bakımından karşılaştırılması. 1.GAP Organik Tarım Kongresi 17-20 Kasım, 74-81s, Şanlıurfa.
  • Araujo D F S, Silva A M R B, Lima L L A, Vasconcelos M A S, Andrade S A C,Sarrubo L A, 2014. The concentration of minerals and physicochemical contaminants in conventional and organic vegetables. Food Control, 44: 242-248.
  • Arcan I, Yemenicioğlu A, 2009. Antioxidant activity and phenolic content of frepsh and dry nuts with or without the seed coat. Journal of Food Composition and Analysis, 22: 184-188.
  • Aydoğan M, 2012. Samsun İlinde Organik Ve Konvansiyonel Fındık Yetiştiricilerinin Gübre Kullanımı Konusundaki İletişim Kaynaklarının Sosyal Ağ Analizi İle Karşılaştırılması. Tarımsal ekonomi ve politika geliştirme enstitüsü.
  • Balcı G, 2005. Klasik ve organik çilek yetiştiriciliğinin verim, kalite ve kârlılık yönünden karşılaştırılması üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. 49s. Samsun.
  • Baxter, G. J., Graham, A. B., Lawrence, J. R., Wiles, D., Paterson, J. R. (2001). Salicylic acid in soups prepared from organically and non-organically grown vegetables. European Journal of Nutrition, 40(6): 289-292.
  • Butler G, Stergiadis S, Seal C, Eyre M, Leifert C, 2011. Fat composition of organic and conventional retail milk in northeast England. Journal of Dairy Science, 94(1): 24-36.
  • Carbonaro M, Mattera M, Nicoli S, Bergamo P, Capelloni M, 2002. Modulation of Antioxidant Compounds in Organic vs Conventional Fruit (Peach, Prunus persica L., and Pear, Pyrus communis L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50: 5458-5462.
  • Cardoso P C, Tomazini A P B, Stringheta P C Riberio, S M R, 2011. Vitamin C and carotenoids in organic and conventional fruits grown in Brazil. Food Chemistry, 126: 411-416.
  • Crecente-Campo J, Nunes-Damaceno M, Romero-Rodriguez M A, Vazquez-Oderiz M L, 2012. Color, anthocyanin pigment, ascorbic acid and total phenolic compound determination in organic versus conventionalstrawberries (Fragaria x ananassa Duch, cv Selva). Journal of Food Composition and Analysis, 28: 23–30.
  • Çetin E, (2009). Gülpembe domates çeşidinin organik ve konvansiyonel koşullarda yetiştiriciliği. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. 41s. Çanakkale.
  • Dalziel C J, Kliem K E, Givens D I, 2015. Fat and fatty acid composition of cooked meat from UK retail chickens labelled as from organic and non-organic production systems. Food Chemistry, 179: 103-108.
  • Damaceno M N, Ferreiro N M, Rodriguez M A R, Oderiz M L V, 2013. A comparison of kiwi fruit from conventional, integrated and organic production systems. LWT - Food Science and Technology, 54: 291-297.
  • Duman İ, Altındişli A, Aksoy U, 2010. Organik koşullarda uzun süreli sanayi domatesi (Lycopersicon lycopersicum L. cv. Rio Grande) yetiştiriciliğinin meyve vesalça verimine etkileri. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran- 1 Temmuz. 189- 194s, Erzurum, Türkiye.
  • Duyar H, 2014. Yazlık Yeşil Gübreleme ve Tavuk Gübresinin Serada Organik Domates Üretiminde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 20: 10-18.
  • Er Yeşilyurt A, 2009. Bazı şaraplık üzüm çeşitlerinde organik ve konvansiyonel üzüm yetiştiriciliğinin vegetatif gelişme; meyve, şıra, şarap verim ve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. 182s. İzmir.
  • Eren İ, Atasay A, Çalhan Ö, Pektaş M, 2010. Organik ve konvensiyonel koşullarda yetiştirilen Williams Pride Ve Rajka elma çeşitlerinin soğukta muhafazası. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran- 1 Temmuz. 674-677, Erzurum, Türkiye.
  • Fall N, Emanuelson U, 2011. Fatty acid content, vitamins and selenium in bulk tank milk from organic and conventional Swedish dairy herds during the indoor season. Journal of Dairy Research, 78(3): 287-292.
  • Faller A L K, Fialho E, 2010. Polyphenol content and antioxidant capacity in organic and conventional plant foods. Journal of Food Composition and Analysis, 23: 561–568.
  • Faller A L K, Fialho E, 2009. The antioxidant capacity and polyphenol content of organic and conventional retail vegetables after domestic cooking. Food Research International, 42: 210–215.
  • Giannenas I, Nisianakis P, Gavriil A, Kontopidis G, Kyriazakis I, 2009. Trace mineral content of conventional, organic and courtyard eggs analysed by inductively coupled plasma mass spectrometry. Food Chemistry, 114: 706-711.
  • Herencia J F, Garcia-Galavis P A, Dorado J A R, Maqueda C, 2011. Comparison of nutritional quality of the crops grown in an organic and conventional fertilized soil. Scientia Horticulturae, 129: 882–888.
  • Hoefkens C, Sioen I, Baert K, Meulenaer B D, Henauw S D, Vandekinderen I, Devlieghere F, Opsomer A, Verbeke W, Camp J V 2010. Consuming organic versus conventional vegetables: The effect on nutrient and contaminant intakes. Food and Chemical Toxicology, 48: 3058–3066.
  • Kamihiro S, Stergiadis S, Leifert C, Eyre M D, Butle. G, 2015. Meat quality and health implications of organic and conventional beef production. Meat Science, 100: 306–318.
  • Kapoulas N, Koukounaras A, Ilic Z, 2017. Nutritional quality of lettuce and onion as companion plants fromorganic and conventional production in north Greece. Scientia Horticulturae, 219: 310–318.
  • Karaosmanoğlu H, Üstün N Ş, 2017. Organik ve Konvansiyonel Fındıkların (Corylus avellana L.) Bazı Fiziksel Özellikleri. Akademik Gıda, 15(4): 377-385.
  • Koç S, Bostan S Z, 2010. Konvansiyonel, geçiş yılı ve organik fındık ürünlerinde bazı meyve kalite kriterlerinin değişimi. Türkiye 4. Organik tarım sempozyumu, 28 Haziran-1 Temmuz, 549-552s. Erzurum, Türkiye.
  • Krejcova A, Navesnik J, Jicinska J, Cernohorsky T, 2016. An elemental analysis of conventionally, organically and self-grown carrots. Food Chemistry, 192: 242-249.
  • Küçükyılmaz K, Bozkurt M, Yamaner Ç, Çınar M, Çatlı A U, Konak R, 2012. Effect of an organic and conventional rearing system on the mineral content of hen eggs. Food Chemistry, 132: 989-992.
  • Letaief H, Zemni H, Mliki A, Chebil S, 2016. Composition of Citrus sinensis (L.) Osbeck cv «Maltaise demi-sanguine» juice. A comparison between organic and conventional farming. Food Chemistry, 194: 290-295.
  • Lombardo S, Pandino G, Mauromicale G, 2012. Nutritional and sensory characteristics of early potato cultivars under organic and conventional cultivation systems. Food Chemistry, 133: 1249-1254.
  • Lv J, Zhao Y, 2017. Combined Stable Isotopes and Multi-element Analysis to Research the Difference Between Organic and Conventional Chicken. Food Analytical Methods, 10: 347-353.
  • Maggio A, Pascale S D, Paradiso R, Barbieri G, 2013. Quality and nutritional value of vegetables from organicand conventional farming. Scientia Horticulturae 164: 532-539.
  • Moreno-Zmbrano E L, Jauregui-Chavez R N, Plaza M L, Beaver-Wessel L, 2015. Phenolic content and antioxidant capacity in organically and conventionally grown eggplant (Solanum melongena) fruits following thermal processing. Food Science and Technology, 35(3): 414-420.
  • Oliveira A B, Lopes M M A, Moura C F H, Oliveira L S, Souza K O, Filho E G, Urban, L.2017. Effects of organic vs. conventional farming systems on quality and antioxidant metabolism of passion fruit during maturation. Scientia Horticulturae, 222: 84-89.
  • Özyazıcı G, Özdemir O, Özyazıcı M A, Üstün G Y, Turan A, 2010. Bazı organik materyallerin ve toprak düzenleyicilerin organik fındık yetiştiriciliğinde verim ve toprak özellikleri üzerine etkileri. Türkiye 4. Organik tarım sempozyumu, 28 Haziran-1 Temmuz, 368-372s. Erzurum, Türkiye.
  • Pacheco A L V, Pagliarini M F, Freitas G B, Santos R H S, Serrão J E, Zanuncio J C, 2017. Mineral composition of pulp and production of the yellow passion fruit with organic and conventional fertilizers. Food Chemistry, 217: 425-430.
  • Palupi E, Jayanegara A, Ploeger A, Kahl J, 2012. Comparison of nutritional quality between conventional and organic dairy products: a meta-analysis. Journal of Science Food and Agriculture, 92: 2774–2781.
  • Pertuzatti P B, Sganzerla M, Jacques A C, Barcia M T, Zambiazi R C, 2015. Carotenoids, tocopherols and ascorbic acid content in yellow passion fruit (Passiflora edulis) grown under different cultivation systems. LWT -Food Science and Technology, 64: 259-263.
  • Pla M, 2008. A comparison of the carcass traits and meat quality of conventionally and organically produced rabbits. Livestock Science, 115: 1-12.
  • Ronga D, Lovelli S, Zaccardelli M, Perrone D, Ulrici A, Francia ., Milc J, Pecchioni N, 2015. Physiological responses of processing tomato in organic and conventional Mediterranean cropping systems. Scientia Horticulturae, 190: 161-172.
  • Ruth S V, Alewjin M, Rogers K, Newton-Smith E, Tena N. 2011. Authentication of organic and conventional eggs by carotenoid profiling. Food Chemistry, 126:1299-1305.
  • Samman S, Chow J W Y, Foster M J, Ahmad Z I, Phuyal J L, Petocz P. 2008. Fatty acid composition of edible oils derived from certified organic and conventional agricultural methods. Food Chemistry, 109: 670–674.
  • Samman S, Kung F P, Carter L M, Foster M J, Ahmad Z I, Phuyal J L, Petocz P, 2009. Fatty acid composition of certified organic, conventional and omega-3 eggs. Food Chemistry, 116: 911–914.
  • Santos A M P, Lima J S, Santos I F, Silva E F R, Santana F A, Araujo D G G R, Santos L O, 2018. Mineral and centesimal composition evaluation of conventional and organic cultivars sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam) using chemometric tools. Food Chemistry. Article in press.
  • Srednicka-Tober D, Barański M, Seal C J, Sanderson R, Benbrook C, Steinshamn H, Gromadzka-Ostrowska J, Rembiałkowska E, Skwarło-Sońta K, Eyre M., Cozzi G, Larsen M K, Jordon T, Niggli U, Sakowski T, Calder P C, Burdge G C, Sotiraki S, Stefanakis A, Stergiadis S, Yolcu H, Chatzidimitriou E, Butler G,Stewart G, Leifert C, 2016. Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, α- tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta- and redundancy analyses. British Journal of Nutrition, 115: 1043–1060.
  • Stevenson M C, Drake C, Givens D I, 2018. Further studies on the iodine concentration of conventional, organic and UHT semi-skimmed milk at retail in the UK. Food Chemistry, 239: 551–555.
  • Suja G, Byju G, Jyothi A N, Veena S S, Sreekumar J, 2017. Yield, quality and soil health under organic vs conventional farming in taro. Scientia Horticulturae, 218: 334–343.
  • Turan A, Ruşen M, İslam A, Kurt H, Ak K, Sezer A, Sarıoğlu M, Kalyoncu İ H, Kalkışım Ö 2010. Giresun koşullarında organik fındık üretim imkanlarının araştırılması. Türkiye 4. Organik tarım sempozyumu, 28 Haziran-1 Temmuz, 123-129s. Erzurum, Türkiye.
  • Turan A, Sezer A, Ak K, 2007. Bazı organik materyallerin fındıkta verim ve kalite üzerine etkisi. Türkiye 5. Ulusal bahçe bitkileri kongresi, 04-07 Eylül, 607-610s, Erzurum, Türkiye.
  • Turra C, Fenandes E A N, Bacchi M A, Tagliaferro F S, França E J 2006. Differences between elemental composition of orange juices and leaves from organic and conventional production systems. Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry, 270 (1): 203-208.
  • Türközü D, Karabudak E, 2014. Organik gıdaların besin değeri, gıda güvenliği ve lezzet açısından değerlendirilmesi. GIDA, 39 (2): 119-126.
  • Uçurum H Ö, 2012. Organik ve konvansiyonel yöntemlerle yetiştirilmiş taze vedondurulmuş domateslerde kalıntı miktarları ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Doktora Tezi. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı.155s. Tekirdağ.
  • Vallverdu-Queralt A, Medina-Remon A, Casals-Ribes I, Lamuela-Raventos R M, 2012. Is there any difference between the phenolic content of organic and conventional tomato juices? Food Chemistry, 130: 222–227.
  • Walther B, Wechsler D, Schlegel P, Haldimann M, 2018. Iodine in Swiss milk depending on production (conventional versus organic) and on processing (raw versus UHT) and the contribution of milk to the human iodine supply. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 46: 138–143.
  • Veberic R, Trobec M, Herbinger K, Hofer M, Grill D, Stampar F, 2005. Phenolic compounds in some apple cultivars of organic and integrated production. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85: 1687-1694.
  • Viana F M, Canto A C V C S, Costa-Lima B R C, Salim A P A A, Conte-Junior C A, 2017. Color stability and lipid oxidation of broiler breast meat from animals raised on organic versus non-organic production systems. Poultry Science, 96: 747–753.
  • Vrcek I V, Cepo D V, Rasic D, Peraica M, Zuntar I, Bojic M, Mendas G, Medic-Saric M, 2014. A comparison of the nutritional value and food safety of organically and conventionally produced wheat flours. Food Chemistry, 143, 522–529.
  • Yeşilayer A, Öztekin S, 2013. Tokat ili organik meyve potansiyeli. Türkiye 5. Organik tarım sempozyumu 25-27 eylül. 218-219s, Samsun.
  • Yorulmaz A, Kıvrak M, Tatlı A, 2010. Organik Zeytinyağı. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran- 1 Temmuz. 678-681s, Erzurum, Türkiye
  • Zinciroğlu N, 2010. Organik ve geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde bitki beslenme durumunun meyve, yaprak ve zeytinyağında önemli kalite ölçütleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı. 132s. İzmir.

Evaluation of Physical and Chemical Properties of Foods Grown by Organic and Conventional Methods

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 2, 34 - 42, 31.12.2018

Öz

In recent years,
the growing awareness of the disease-nutritional relationship in society has
led to a cleaner, nutritious and chemical residue-free food demand. In order to
meet this demand, a new concept called organic food has emerged of which food
is grown or raised, processed and stored and sold to the consumers without the
use of any chemical matters such as pesticides, fertilizers, preservatives,
hormones, aromas, colorings, antibiotics, etc. Many consumers want to consume
organic food despite paying higher prices, because they think these are safer
and healthier.However, research on the nutrient content of organic foods has
given conflicting and supportive results.In this study, the research results on
the evaluation of the physical and chemical compositions of various vegetable
and animal foods produced by organic and conventional methods have been
compiled.

Kaynakça

  • Acar M, Dok M, Kahveci C Y, 2009. Organik ve geleneksel tarım metodu ile üretilen nohutun verim, maliyet ve kalite kriterleri bakımından karşılaştırılması. 1.GAP Organik Tarım Kongresi 17-20 Kasım, 74-81s, Şanlıurfa.
  • Araujo D F S, Silva A M R B, Lima L L A, Vasconcelos M A S, Andrade S A C,Sarrubo L A, 2014. The concentration of minerals and physicochemical contaminants in conventional and organic vegetables. Food Control, 44: 242-248.
  • Arcan I, Yemenicioğlu A, 2009. Antioxidant activity and phenolic content of frepsh and dry nuts with or without the seed coat. Journal of Food Composition and Analysis, 22: 184-188.
  • Aydoğan M, 2012. Samsun İlinde Organik Ve Konvansiyonel Fındık Yetiştiricilerinin Gübre Kullanımı Konusundaki İletişim Kaynaklarının Sosyal Ağ Analizi İle Karşılaştırılması. Tarımsal ekonomi ve politika geliştirme enstitüsü.
  • Balcı G, 2005. Klasik ve organik çilek yetiştiriciliğinin verim, kalite ve kârlılık yönünden karşılaştırılması üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. 49s. Samsun.
  • Baxter, G. J., Graham, A. B., Lawrence, J. R., Wiles, D., Paterson, J. R. (2001). Salicylic acid in soups prepared from organically and non-organically grown vegetables. European Journal of Nutrition, 40(6): 289-292.
  • Butler G, Stergiadis S, Seal C, Eyre M, Leifert C, 2011. Fat composition of organic and conventional retail milk in northeast England. Journal of Dairy Science, 94(1): 24-36.
  • Carbonaro M, Mattera M, Nicoli S, Bergamo P, Capelloni M, 2002. Modulation of Antioxidant Compounds in Organic vs Conventional Fruit (Peach, Prunus persica L., and Pear, Pyrus communis L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50: 5458-5462.
  • Cardoso P C, Tomazini A P B, Stringheta P C Riberio, S M R, 2011. Vitamin C and carotenoids in organic and conventional fruits grown in Brazil. Food Chemistry, 126: 411-416.
  • Crecente-Campo J, Nunes-Damaceno M, Romero-Rodriguez M A, Vazquez-Oderiz M L, 2012. Color, anthocyanin pigment, ascorbic acid and total phenolic compound determination in organic versus conventionalstrawberries (Fragaria x ananassa Duch, cv Selva). Journal of Food Composition and Analysis, 28: 23–30.
  • Çetin E, (2009). Gülpembe domates çeşidinin organik ve konvansiyonel koşullarda yetiştiriciliği. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. 41s. Çanakkale.
  • Dalziel C J, Kliem K E, Givens D I, 2015. Fat and fatty acid composition of cooked meat from UK retail chickens labelled as from organic and non-organic production systems. Food Chemistry, 179: 103-108.
  • Damaceno M N, Ferreiro N M, Rodriguez M A R, Oderiz M L V, 2013. A comparison of kiwi fruit from conventional, integrated and organic production systems. LWT - Food Science and Technology, 54: 291-297.
  • Duman İ, Altındişli A, Aksoy U, 2010. Organik koşullarda uzun süreli sanayi domatesi (Lycopersicon lycopersicum L. cv. Rio Grande) yetiştiriciliğinin meyve vesalça verimine etkileri. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran- 1 Temmuz. 189- 194s, Erzurum, Türkiye.
  • Duyar H, 2014. Yazlık Yeşil Gübreleme ve Tavuk Gübresinin Serada Organik Domates Üretiminde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 20: 10-18.
  • Er Yeşilyurt A, 2009. Bazı şaraplık üzüm çeşitlerinde organik ve konvansiyonel üzüm yetiştiriciliğinin vegetatif gelişme; meyve, şıra, şarap verim ve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. 182s. İzmir.
  • Eren İ, Atasay A, Çalhan Ö, Pektaş M, 2010. Organik ve konvensiyonel koşullarda yetiştirilen Williams Pride Ve Rajka elma çeşitlerinin soğukta muhafazası. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran- 1 Temmuz. 674-677, Erzurum, Türkiye.
  • Fall N, Emanuelson U, 2011. Fatty acid content, vitamins and selenium in bulk tank milk from organic and conventional Swedish dairy herds during the indoor season. Journal of Dairy Research, 78(3): 287-292.
  • Faller A L K, Fialho E, 2010. Polyphenol content and antioxidant capacity in organic and conventional plant foods. Journal of Food Composition and Analysis, 23: 561–568.
  • Faller A L K, Fialho E, 2009. The antioxidant capacity and polyphenol content of organic and conventional retail vegetables after domestic cooking. Food Research International, 42: 210–215.
  • Giannenas I, Nisianakis P, Gavriil A, Kontopidis G, Kyriazakis I, 2009. Trace mineral content of conventional, organic and courtyard eggs analysed by inductively coupled plasma mass spectrometry. Food Chemistry, 114: 706-711.
  • Herencia J F, Garcia-Galavis P A, Dorado J A R, Maqueda C, 2011. Comparison of nutritional quality of the crops grown in an organic and conventional fertilized soil. Scientia Horticulturae, 129: 882–888.
  • Hoefkens C, Sioen I, Baert K, Meulenaer B D, Henauw S D, Vandekinderen I, Devlieghere F, Opsomer A, Verbeke W, Camp J V 2010. Consuming organic versus conventional vegetables: The effect on nutrient and contaminant intakes. Food and Chemical Toxicology, 48: 3058–3066.
  • Kamihiro S, Stergiadis S, Leifert C, Eyre M D, Butle. G, 2015. Meat quality and health implications of organic and conventional beef production. Meat Science, 100: 306–318.
  • Kapoulas N, Koukounaras A, Ilic Z, 2017. Nutritional quality of lettuce and onion as companion plants fromorganic and conventional production in north Greece. Scientia Horticulturae, 219: 310–318.
  • Karaosmanoğlu H, Üstün N Ş, 2017. Organik ve Konvansiyonel Fındıkların (Corylus avellana L.) Bazı Fiziksel Özellikleri. Akademik Gıda, 15(4): 377-385.
  • Koç S, Bostan S Z, 2010. Konvansiyonel, geçiş yılı ve organik fındık ürünlerinde bazı meyve kalite kriterlerinin değişimi. Türkiye 4. Organik tarım sempozyumu, 28 Haziran-1 Temmuz, 549-552s. Erzurum, Türkiye.
  • Krejcova A, Navesnik J, Jicinska J, Cernohorsky T, 2016. An elemental analysis of conventionally, organically and self-grown carrots. Food Chemistry, 192: 242-249.
  • Küçükyılmaz K, Bozkurt M, Yamaner Ç, Çınar M, Çatlı A U, Konak R, 2012. Effect of an organic and conventional rearing system on the mineral content of hen eggs. Food Chemistry, 132: 989-992.
  • Letaief H, Zemni H, Mliki A, Chebil S, 2016. Composition of Citrus sinensis (L.) Osbeck cv «Maltaise demi-sanguine» juice. A comparison between organic and conventional farming. Food Chemistry, 194: 290-295.
  • Lombardo S, Pandino G, Mauromicale G, 2012. Nutritional and sensory characteristics of early potato cultivars under organic and conventional cultivation systems. Food Chemistry, 133: 1249-1254.
  • Lv J, Zhao Y, 2017. Combined Stable Isotopes and Multi-element Analysis to Research the Difference Between Organic and Conventional Chicken. Food Analytical Methods, 10: 347-353.
  • Maggio A, Pascale S D, Paradiso R, Barbieri G, 2013. Quality and nutritional value of vegetables from organicand conventional farming. Scientia Horticulturae 164: 532-539.
  • Moreno-Zmbrano E L, Jauregui-Chavez R N, Plaza M L, Beaver-Wessel L, 2015. Phenolic content and antioxidant capacity in organically and conventionally grown eggplant (Solanum melongena) fruits following thermal processing. Food Science and Technology, 35(3): 414-420.
  • Oliveira A B, Lopes M M A, Moura C F H, Oliveira L S, Souza K O, Filho E G, Urban, L.2017. Effects of organic vs. conventional farming systems on quality and antioxidant metabolism of passion fruit during maturation. Scientia Horticulturae, 222: 84-89.
  • Özyazıcı G, Özdemir O, Özyazıcı M A, Üstün G Y, Turan A, 2010. Bazı organik materyallerin ve toprak düzenleyicilerin organik fındık yetiştiriciliğinde verim ve toprak özellikleri üzerine etkileri. Türkiye 4. Organik tarım sempozyumu, 28 Haziran-1 Temmuz, 368-372s. Erzurum, Türkiye.
  • Pacheco A L V, Pagliarini M F, Freitas G B, Santos R H S, Serrão J E, Zanuncio J C, 2017. Mineral composition of pulp and production of the yellow passion fruit with organic and conventional fertilizers. Food Chemistry, 217: 425-430.
  • Palupi E, Jayanegara A, Ploeger A, Kahl J, 2012. Comparison of nutritional quality between conventional and organic dairy products: a meta-analysis. Journal of Science Food and Agriculture, 92: 2774–2781.
  • Pertuzatti P B, Sganzerla M, Jacques A C, Barcia M T, Zambiazi R C, 2015. Carotenoids, tocopherols and ascorbic acid content in yellow passion fruit (Passiflora edulis) grown under different cultivation systems. LWT -Food Science and Technology, 64: 259-263.
  • Pla M, 2008. A comparison of the carcass traits and meat quality of conventionally and organically produced rabbits. Livestock Science, 115: 1-12.
  • Ronga D, Lovelli S, Zaccardelli M, Perrone D, Ulrici A, Francia ., Milc J, Pecchioni N, 2015. Physiological responses of processing tomato in organic and conventional Mediterranean cropping systems. Scientia Horticulturae, 190: 161-172.
  • Ruth S V, Alewjin M, Rogers K, Newton-Smith E, Tena N. 2011. Authentication of organic and conventional eggs by carotenoid profiling. Food Chemistry, 126:1299-1305.
  • Samman S, Chow J W Y, Foster M J, Ahmad Z I, Phuyal J L, Petocz P. 2008. Fatty acid composition of edible oils derived from certified organic and conventional agricultural methods. Food Chemistry, 109: 670–674.
  • Samman S, Kung F P, Carter L M, Foster M J, Ahmad Z I, Phuyal J L, Petocz P, 2009. Fatty acid composition of certified organic, conventional and omega-3 eggs. Food Chemistry, 116: 911–914.
  • Santos A M P, Lima J S, Santos I F, Silva E F R, Santana F A, Araujo D G G R, Santos L O, 2018. Mineral and centesimal composition evaluation of conventional and organic cultivars sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam) using chemometric tools. Food Chemistry. Article in press.
  • Srednicka-Tober D, Barański M, Seal C J, Sanderson R, Benbrook C, Steinshamn H, Gromadzka-Ostrowska J, Rembiałkowska E, Skwarło-Sońta K, Eyre M., Cozzi G, Larsen M K, Jordon T, Niggli U, Sakowski T, Calder P C, Burdge G C, Sotiraki S, Stefanakis A, Stergiadis S, Yolcu H, Chatzidimitriou E, Butler G,Stewart G, Leifert C, 2016. Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, α- tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta- and redundancy analyses. British Journal of Nutrition, 115: 1043–1060.
  • Stevenson M C, Drake C, Givens D I, 2018. Further studies on the iodine concentration of conventional, organic and UHT semi-skimmed milk at retail in the UK. Food Chemistry, 239: 551–555.
  • Suja G, Byju G, Jyothi A N, Veena S S, Sreekumar J, 2017. Yield, quality and soil health under organic vs conventional farming in taro. Scientia Horticulturae, 218: 334–343.
  • Turan A, Ruşen M, İslam A, Kurt H, Ak K, Sezer A, Sarıoğlu M, Kalyoncu İ H, Kalkışım Ö 2010. Giresun koşullarında organik fındık üretim imkanlarının araştırılması. Türkiye 4. Organik tarım sempozyumu, 28 Haziran-1 Temmuz, 123-129s. Erzurum, Türkiye.
  • Turan A, Sezer A, Ak K, 2007. Bazı organik materyallerin fındıkta verim ve kalite üzerine etkisi. Türkiye 5. Ulusal bahçe bitkileri kongresi, 04-07 Eylül, 607-610s, Erzurum, Türkiye.
  • Turra C, Fenandes E A N, Bacchi M A, Tagliaferro F S, França E J 2006. Differences between elemental composition of orange juices and leaves from organic and conventional production systems. Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry, 270 (1): 203-208.
  • Türközü D, Karabudak E, 2014. Organik gıdaların besin değeri, gıda güvenliği ve lezzet açısından değerlendirilmesi. GIDA, 39 (2): 119-126.
  • Uçurum H Ö, 2012. Organik ve konvansiyonel yöntemlerle yetiştirilmiş taze vedondurulmuş domateslerde kalıntı miktarları ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Doktora Tezi. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı.155s. Tekirdağ.
  • Vallverdu-Queralt A, Medina-Remon A, Casals-Ribes I, Lamuela-Raventos R M, 2012. Is there any difference between the phenolic content of organic and conventional tomato juices? Food Chemistry, 130: 222–227.
  • Walther B, Wechsler D, Schlegel P, Haldimann M, 2018. Iodine in Swiss milk depending on production (conventional versus organic) and on processing (raw versus UHT) and the contribution of milk to the human iodine supply. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 46: 138–143.
  • Veberic R, Trobec M, Herbinger K, Hofer M, Grill D, Stampar F, 2005. Phenolic compounds in some apple cultivars of organic and integrated production. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85: 1687-1694.
  • Viana F M, Canto A C V C S, Costa-Lima B R C, Salim A P A A, Conte-Junior C A, 2017. Color stability and lipid oxidation of broiler breast meat from animals raised on organic versus non-organic production systems. Poultry Science, 96: 747–753.
  • Vrcek I V, Cepo D V, Rasic D, Peraica M, Zuntar I, Bojic M, Mendas G, Medic-Saric M, 2014. A comparison of the nutritional value and food safety of organically and conventionally produced wheat flours. Food Chemistry, 143, 522–529.
  • Yeşilayer A, Öztekin S, 2013. Tokat ili organik meyve potansiyeli. Türkiye 5. Organik tarım sempozyumu 25-27 eylül. 218-219s, Samsun.
  • Yorulmaz A, Kıvrak M, Tatlı A, 2010. Organik Zeytinyağı. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran- 1 Temmuz. 678-681s, Erzurum, Türkiye
  • Zinciroğlu N, 2010. Organik ve geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde bitki beslenme durumunun meyve, yaprak ve zeytinyağında önemli kalite ölçütleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı. 132s. İzmir.
Toplam 61 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hasan Karaosmanoğlu 0000-0002-4652-9861

Nebahat Şule Üstün 0000-0003-2165-9245

Ali Turan

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster