Şans oyunları dünyanın pek çok ülkesinde tarihi çok eski çağlara dayanan bir olgudur. Farklı yöntemler ile oynanan bu oyunlar dijital çağ ile birlikte evrim geçirmiştir. Teknolojik gelişmeler ile birlikte online platformlar üzerinden oynanan ve çok fazla ilgi gören bu oyunlara olan talep, yasa dışı uygulamaları ve oyunları da beraberinde getirmiştir. Dünya genelinde yasa dışı kumara yönelen bireylerin motivasyonlarından biride kazanılan ikramiyelerden kesinti yapılmıyor olmasıdır. Bu doğrultuda Türkiye’de toplam vergi gelirleri içerisinde Veraset ve İntikal Vergisi’nin payının 2011-2025 yılları arasında en yüksek %0.18 olduğu görülmüştür. Bu payın içerisinde sadece şans oyunlarından elde edilen vergi gelirleri olmayıp karşılıksız intikaller kapsamında yer alan malların birinden diğerine veraset yoluyla, bağış yoluyla veya yarışma ve çekiliş yoluyla intikallerin de yer aldığı bilinmektedir. Bireylerin yasa dışı kumara yönelmesini engellemek adına Şans Oyunları Vergisi oranlarının yükseltilip, ikramiye kazanan bireylerden Veraset ve İntikal Vergisi alınmamasının hem vergi gelirlerini düşürmeyeceği hem de bireylerin illegal alandan legal alana yönleneceği sonucuna varılmıştır.
Games of chance have a long history in many countries around the world. These games, played using various methods, have evolved with the digital age. Technological advancements, coupled with the increasing demand for these games, played online and attracting significant interest, have led to the emergence of illegal practices and games. One of the motivations for individuals worldwide turning to illegal gambling is the fact that prizes won are not subject to deductions. Consequently, the share of Inheritance and Transfer Tax in total tax revenues reached a peak of 0.18% between 2011 and 2025 in Türkiye. This share is known to include not only tax revenues from games of chance but also the transfer of property from one person to another through inheritance, donations, or contests and lotteries, which are considered unrequited transfers. It has been concluded that raising the Games of Chance Tax rates to deter individuals from engaging in illegal gambling and waiving the Inheritance and Transfer Tax for prize winners will neither reduce tax revenues nor divert individuals from illegal to legal.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ekonomi Teorisi (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Eylül 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2025 |
Gönderilme Tarihi | 25 Ağustos 2025 |
Kabul Tarihi | 26 Eylül 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Sayı: 124 |
Maliye ve Finans Yazıları dergisinin kapsamını ekonomi, maliye, finans ve bankacılık alanlarındaki çalışmalar oluşturmaktadır.