Araştırma Makalesi

OKUL YÖNETİCİLERİNİN İLETİŞİM STİLİ, ÖĞRETMENLERİN ZORUNLU VATANDAŞLIK DAVRANIŞI ALGISINI ETKİLER Mİ?

Cilt: 49 Sayı: 227 1 Ağustos 2020
  • Ali Gürsoy
  • Kemal Köksal
PDF İndir

OKUL YÖNETİCİLERİNİN İLETİŞİM STİLİ, ÖĞRETMENLERİN ZORUNLU VATANDAŞLIK DAVRANIŞI ALGISINI ETKİLER Mİ?

Öz

Araştırmada okul yöneticilerinin iletişim stilinin öğretmenlerin zorunlu vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Veriler ortaokulda görev yapan 251 öğretmenden kolayda örnekleme yöntemiyle toplanmıştır. Verileri toplamak için bildiren ve danışan iletişim stili ölçeği ve zorunlu vatandaşlık davranışı ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirlik analizi, sırasıyla doğrulayıcı faktör analizi ve Cronbach alpha katsayısı ile kontrol edilmiştir. Hipotezlerin testi için korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Analizler sonucunda yöneticinin bildiren iletişim stilinin zorunlu vatandaşlık davranışını pozitif ve anlamlı bir şekilde etkilediği ve danışman iletişim stilinin zorunlu vatandaşlık davranışını negatif ve anlamlı bir şekilde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ALKAN, S. E., ve Turgut, T. (2015). “A research about the relationship of psychological safety and organizational politics perception with compulsory citizenship behavior and the pressures behind compulsory citizenship behavior”, Research Journal of Business and Management, 185-203.
  2. AUST, P. J., Limon, M. S. ve Lippert, L. R. (2001). Describing the Links Between the Classroom, National Communication. Atlanta, GA.
  3. BLAU, P. (1964). Exchange and power in social life, New York: Wiley.
  4. BOLINO, M. C. (1999). “Citizenship and impression management: Good soldiers or good actors?”, Academy of Management Review, 24, 82-98.
  5. BOLINO, M. C., Turnley, W. H. ve Bloodgood, J. M. (2002). “Citizenship Behavior and the Creation of Social Capital in Organizations”, Academy of Management Review, 27, 505–522.
  6. BOLINO, M. C., Turnley, W. H., Gilstrap, J. B. ve Suazo, M. M. (2010). “Citizenship under pressure: What’s a “good soldier” to do?”, Journal of Organizational Behavior, 835-855.
  7. BRADLEY, P. H. ve Baird, J. E. (1977). “Management and communicator style: A correlational analysis”, Central States Speech Joumal, 28, 194-203.
  8. COMSTOCK, J. ve Higgins, G. (1997). Appropriate relational messages in direct selling interaction: should salespeople adapt to buyers’ communicator style”, The Journal of Business Communication, 34(4), 401-418.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2020

Gönderilme Tarihi

10 Ekim 2018

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 49 Sayı: 227

Kaynak Göster

APA
Gürsoy, A., & Köksal, K. (2020). OKUL YÖNETİCİLERİNİN İLETİŞİM STİLİ, ÖĞRETMENLERİN ZORUNLU VATANDAŞLIK DAVRANIŞI ALGISINI ETKİLER Mİ? Milli Eğitim Dergisi, 49(227), 389-404. https://izlik.org/JA76NT58HR