Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İmâmiyye Şîası’nda İlelü’l-Hadîs İlmi ve Zayıf Hadisle Münasebeti

Yıl 2022, Sayı: 15, 1 - 32, 31.12.2022
https://doi.org/10.47502/mizan.1109936

Öz

Zâhiren sahih görünen hadisin isnad ya da metnindeki inkıta, irsal, tedlîs, idrac, iklab, teâruz, tashîf gibi gizli ve kapalı kusurları inceleyen bir ilim olan ilelü’l-hadîsin, hadis ilimleri içinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu ilimde söz sahibi olabilmek için hadis râvilerinin hâllerine, isnadlara ve hadis metinlerine vukûfiyetin yanı sıra, güçlü bir hafıza, tecrübe ve uzmanlık gerekmektedir. Erken dönemden itibaren Ehl-i sünnet âlimleri bu ilme ehemmiyet vermiş ve bu alanda kıymetli eserler telif etmişlerdir. Ehl-i sünnet’e nisbetle Şiî ulemânın ilelü’l-hadîs konusuyla daha az ilgilenmesi dikkat çekicidir. Şîa hadis usulü eserlerinde, Ehl-i sünnet kaynaklarında ilelü’l-hadisle ilgili verilen bilgiler büyük ölçüde tekrar edilmiştir. Bu ilmi, sadece Şîa hadis kaynakları üzerinden örneklerle inceleyen yeterli çalışma bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu çalışma; illet ve ilelü’l-hadîs konusunda Ehl-i sünnet ve Şîa arasında bir fark olup olmadığını, cerh ve taʻdîl ilmi sayesinde tesbit edilen zayıf hadis ile ilelü’l-hadis ve muallel hadisin münasebetini, Şîa’da ilelü’l-hadîs konusunda nispeten az çalışma yapılmasının sebeplerini konu edinmektedir. Bu çerçevede Şiî âlimler tarafından telif edilen hadis usulü eserlerinde verilen bilgiler ve ilelü’l-hadîs konusunda telif edilmiş az sayıdaki eser esas alınarak Şîa’nın ilelü’l-hadîs ilmine bakışı değerlendirilecek ve büyük ölçüde Tûsî’nin Tehzîbü’l-ahkâm’ı ile sınırlı olarak illetin sebebi ve illetli hadislerin nasıl tesbit edildiği üzerinde durulacaktır. Literatür taraması ve bilgilerin analizinin metot olarak benimseneceği çalışmada illet ve ilelü’l-hadîs konusu, Sünnî usûl ve ilel kaynaklarındaki bilgilerle Şîa kaynakları mukayese edilerek Ahbârî ve Usûlî ekollerin illet konusuna yaklaşımları değerlendirilecektir.

Teşekkür

Teşekkür ederim

Kaynakça

  • Âmilî, Hüseyin b. Abdissamed el-Hârisî. Vusûlü’l-ahbâr ilâ usûli’l-ahyâr. Bağdat: Mecmau’l-İmam Hüseyin, 2015.
  • Bahâî, Bahâüddîn Muhammed b. Hüseyin b. Abdissamed el-Hârisî el-Hemedânî. el-Vecîze fî ilmi’d-dirâye” (Resâil fî dirâyeti’l-hadîs içinde), thk. es-Seyyid Hasan el-Hüseynî Âli’l-Müceddid eş-Şirâzî I-II. Kum: Dâru’l-Hadîs, 1382/1962.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Araştırma Yazıları
Yazarlar

İbrahim Kutluay 0000-0003-3149-9556

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 27 Nisan 2022
Kabul Tarihi 14 Eylül 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 15

Kaynak Göster

ISNAD Kutluay, İbrahim. “İmâmiyye Şîası’nda İlelü’l-Hadîs İlmi Ve Zayıf Hadisle Münasebeti”. Mizanü’l-Hak: İslami İlimler Dergisi 15 (Aralık 2022), 1-32. https://doi.org/10.47502/mizan.1109936.