BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of performances of some mulberry (Morus spp.)species selected from different places of Turkey in Eastern Mediterranean Region

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 2, 45 - 57, 01.12.2017

Öz

This study was conducted to determine the adaptation of the promising genotypes of the
finger mulberry (Morus levigata Wall.) and purple mulberry (Morus rubra L.) species selected from
different province in Turkey to the condition of the Eastern Mediterranean Region. Therefore,
phenological observations, pomologic alanalysis (fruit size, fruit weight, fruit stalk length, acidityand TSS)
and vitamin C (ascorbic acid) were determined. Phenological observations of seven different periods
were also identified. Fruit weight values were changed between 3.48 to 4.26 g. TSS contents value were
from 14.36 to 21.30%, and fruit acidity was determined between 0.29 to 2.02%. The amount of ascorbic
acid of finger mulberry (Morus levigate Wall.) and purple mulberry (Morus rubra L.) species was
identified as 35.60 to 84,13%. The obtained results have been found to be important as a source of
future pharmacological studies and pomological and breeding programs.

Kaynakça

  • 1. Özbek, S. (1977). Genel Meyvecilik. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Yay: 111, Ders Kitapları: 6, 386 s.
  • 2. Güleryüz, M. (1977) Erzincan’da Yetiştirilen Bazı Önemli Elma ve Armut ÇesitlerininPomolojileri ile Döllenme Biyolojileri Üzerinde Araştırmalar. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 229, Erzurum, 180 s.
  • 3. Zheng, T., Tan Y., Huang G., Fan, H. &Ma, B. (1988).MulberryCultivation. FAO Agricultural Services Bulletin, 73/1, Rome, p127.
  • 4. Vavilov, N.I. (1926).TheOrigin of CultivatedPlants. Bulletin of AppliedBotany. Vol. XVI. No. 2.
  • 5. Ercisli, S. (2004). A shortreview of thefruitgermplasmresources of Turkey. Genet. Resour. CropEvol. 51 (4): 419-435.
  • 6. Velioğlu, Y.S.,Mazza, G., Gao, L., &Oomah, B.D. (1998).Antioxidant Activity and Total Phenolics in SelectedFruits, VegetablesandGrainProducts. J AgricFoodChem. 46, 4113 – 4117.
  • 7. Wang, H.,Cao, G. &Prior, R.L. (1999). Total AntioxidantCapacity of Fruits. J AgricFoodChem., 44, 701-705.
  • 8. Moyer, R.A.,Hummer, K.E., Fınn, C.E., Freı, B. &Wrolstad R.E. (2002).Anthocyanins, PhenolicsandAntioxidantCapacity in Diverse Small Fruits: Vaccinium, RubusandRibes. J AgricFoodChem., 50, 519-525.
  • 9. Özgen, M., Güneş, M., Akça, Y., Türemıs, N., Ilgın, M., Kızılcı, G., Erdoğan, Ü.&Serçe, S. (2009).MorphologicalCharacterization of SeveralMorusSpeciesfromTurkey. Hort. Environ. Biotechnol. 50(1):9-13.
  • 10. Özgen, M.,Scheerens, J.C., Reese, R.N. & Miller, R.A. (2010). Total phenolic, anthocyanincontentsandantioxidantcapacity of selectedelderberry (Sambucuscanadensis L.) accessions. Pharmacognosy Magazine, 6, 198–203.
  • 11. Krokida, M.K.,Maroulis, Z.B., Kiranoudis, C.T.,&MarinosKouris, D. (2000).Effect of Pretreatment on Color Of DehydratedProducts. DryingTechnology, 18(6), 1239-1250.
  • 12. Bozan, B.,Tunalıer, Z., Koşar, M., Altıntaş, A., & Başer, K. H. C. (1997).Comparison of ascorbicandcitricacidcontents in ‘EmphasisType’. Proc. 11. Symp. PlantOrigin. CrudeDrugs, Ankara, 258 s.
  • 13. Çam, İ. (2004).Edremit ve Gevaş yöresi dutlarının Fenolojik ve Pomolojik özellikleri Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi(J. Agric. Sci.) 14cilt 2.sayı 127-131.
  • 14. Lale, H. (1992). Dut Türlerinin Pomolojik, Fenolojik ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerinde bir Çalısma. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Y. Lisans Tezi,İzmir, 68 s.
  • 15. İslam, A., Kurt, H. Turan, A. & Şişman, T. (2003). Şebinkarahisar'da yetiştirilen mahalli dut çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu 23-25 Ekim, Ordu, 409-412.
  • 16. Günes, M. & Çekiç, Ç. (2004). Tokat Yöresinde Yetiştirilen Farklı Dut Türlerinin Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 23-25 Ekim, Ordu,413-417.
  • 17. Polat, A. A. (2004).Hatay’ın Antakya ilçesinde yetiştirilen bazı dut tiplerinin meyve özelliklerinin belirlenmesi. Bahçe 33 (1-2): 67-73.
  • 18. Ercisli, S.,Agar, G., Orhan, E., Yıldırım, N., &Hızarci, Y. (2007).InterspecificVariability of RAPD andFattyAcidComposition of SomePomegranateCultivars (PunicagranatumL.) Growing in Southern Anatolia Region in Turkey. Biochem. Syst. Ecol. 35, 764-769.
  • 19. Erdoğan, Ü.,&Çakmakçı, R. (2005). Yukarı Çoruh Vadisi’nde Yetiştirilen Dutların Bazı Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi İspir Hamza Polat Meslek Yüksek Okulu 25900 İspir/ERZURUM
  • 20. Uzun, İ.H.,& Bayır, A. (2009). Farklı Dut Genotiplerinin Bazı Kimyasal Özellikleri ve Antiradikal Aktiviteleri Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Antalya. 127s
  • 21. Lale, H. &Özçağıran, R. (1996). Dut Türlerinin Pomolojik, Fenolojik ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerinde Bir Çalısma. Derim, 13, 4, 177-182.
  • 22. Akbulut, M., Çekiç, Ç. & Çoklar, H. (2006).Determination of SomeChemicalPropertiesand Mineral Contents of DifferentMulberryVarieties. II. Ulusal Üzümsü Meyveler sempozyumu, 14-16 Eylül, Tokat. 176-180.
  • 23. Ercıslı, S., Tosun, M., Duralıja, B., Voca, S., Sengul, M. & Turan, M. (2010).Phytochemicalcontent of someblack (Morusnigra L.) andpurple (Morusrubra L.) mulberrygenotypes. FoodTecnol. Biotecnol. 48,102-106

Türkiye’nin Değişik Yerlerinden Selekte Edilen Bazı Dut (Morus spp.) Türlerinin Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Performanslarının Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 2, 45 - 57, 01.12.2017

Öz

Bu çalışma Türkiye’de değişik illerden selekte edilen parmak dut (Morus levigata Wall.) ve mor dut (Morus rubra L.) türlerine ait ümitvar genotiplerin Doğu Akdeniz Bölgesi koşullarına adaptasyonlarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Ağaçlardan alınan meyve örneklerinde fenolojik gözlem, pomolojik analiz (meyve eni, boyu, meyve ağırlığı, meyve sap uzunluğu, asitlik ve SÇKM miktarı) ve C vitamini (Askorbik asit) tayini incelenmiştir. Elde edilen sonuçlarda, meyvelerinin ağırlığı 3,48-4,26 g arasında, SÇKM miktarı %14,36-21,30 arasında ve meyve asitliği %0,29-2,02 arasında tespit edilmiştir. Parmak dut (Morus levigata Wall.) ve mor dut (Morus rubra L.) türlerine ait tiplerin askorbik asit miktarı %35,6084,13 arasında belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, yapılacak olan farmakolojik çalışmalara pomolojik ve ıslah çalışmalarına kaynak oluşturması açısından önemli bulunmuştur

Kaynakça

  • 1. Özbek, S. (1977). Genel Meyvecilik. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Yay: 111, Ders Kitapları: 6, 386 s.
  • 2. Güleryüz, M. (1977) Erzincan’da Yetiştirilen Bazı Önemli Elma ve Armut ÇesitlerininPomolojileri ile Döllenme Biyolojileri Üzerinde Araştırmalar. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 229, Erzurum, 180 s.
  • 3. Zheng, T., Tan Y., Huang G., Fan, H. &Ma, B. (1988).MulberryCultivation. FAO Agricultural Services Bulletin, 73/1, Rome, p127.
  • 4. Vavilov, N.I. (1926).TheOrigin of CultivatedPlants. Bulletin of AppliedBotany. Vol. XVI. No. 2.
  • 5. Ercisli, S. (2004). A shortreview of thefruitgermplasmresources of Turkey. Genet. Resour. CropEvol. 51 (4): 419-435.
  • 6. Velioğlu, Y.S.,Mazza, G., Gao, L., &Oomah, B.D. (1998).Antioxidant Activity and Total Phenolics in SelectedFruits, VegetablesandGrainProducts. J AgricFoodChem. 46, 4113 – 4117.
  • 7. Wang, H.,Cao, G. &Prior, R.L. (1999). Total AntioxidantCapacity of Fruits. J AgricFoodChem., 44, 701-705.
  • 8. Moyer, R.A.,Hummer, K.E., Fınn, C.E., Freı, B. &Wrolstad R.E. (2002).Anthocyanins, PhenolicsandAntioxidantCapacity in Diverse Small Fruits: Vaccinium, RubusandRibes. J AgricFoodChem., 50, 519-525.
  • 9. Özgen, M., Güneş, M., Akça, Y., Türemıs, N., Ilgın, M., Kızılcı, G., Erdoğan, Ü.&Serçe, S. (2009).MorphologicalCharacterization of SeveralMorusSpeciesfromTurkey. Hort. Environ. Biotechnol. 50(1):9-13.
  • 10. Özgen, M.,Scheerens, J.C., Reese, R.N. & Miller, R.A. (2010). Total phenolic, anthocyanincontentsandantioxidantcapacity of selectedelderberry (Sambucuscanadensis L.) accessions. Pharmacognosy Magazine, 6, 198–203.
  • 11. Krokida, M.K.,Maroulis, Z.B., Kiranoudis, C.T.,&MarinosKouris, D. (2000).Effect of Pretreatment on Color Of DehydratedProducts. DryingTechnology, 18(6), 1239-1250.
  • 12. Bozan, B.,Tunalıer, Z., Koşar, M., Altıntaş, A., & Başer, K. H. C. (1997).Comparison of ascorbicandcitricacidcontents in ‘EmphasisType’. Proc. 11. Symp. PlantOrigin. CrudeDrugs, Ankara, 258 s.
  • 13. Çam, İ. (2004).Edremit ve Gevaş yöresi dutlarının Fenolojik ve Pomolojik özellikleri Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi(J. Agric. Sci.) 14cilt 2.sayı 127-131.
  • 14. Lale, H. (1992). Dut Türlerinin Pomolojik, Fenolojik ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerinde bir Çalısma. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Y. Lisans Tezi,İzmir, 68 s.
  • 15. İslam, A., Kurt, H. Turan, A. & Şişman, T. (2003). Şebinkarahisar'da yetiştirilen mahalli dut çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu 23-25 Ekim, Ordu, 409-412.
  • 16. Günes, M. & Çekiç, Ç. (2004). Tokat Yöresinde Yetiştirilen Farklı Dut Türlerinin Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 23-25 Ekim, Ordu,413-417.
  • 17. Polat, A. A. (2004).Hatay’ın Antakya ilçesinde yetiştirilen bazı dut tiplerinin meyve özelliklerinin belirlenmesi. Bahçe 33 (1-2): 67-73.
  • 18. Ercisli, S.,Agar, G., Orhan, E., Yıldırım, N., &Hızarci, Y. (2007).InterspecificVariability of RAPD andFattyAcidComposition of SomePomegranateCultivars (PunicagranatumL.) Growing in Southern Anatolia Region in Turkey. Biochem. Syst. Ecol. 35, 764-769.
  • 19. Erdoğan, Ü.,&Çakmakçı, R. (2005). Yukarı Çoruh Vadisi’nde Yetiştirilen Dutların Bazı Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi İspir Hamza Polat Meslek Yüksek Okulu 25900 İspir/ERZURUM
  • 20. Uzun, İ.H.,& Bayır, A. (2009). Farklı Dut Genotiplerinin Bazı Kimyasal Özellikleri ve Antiradikal Aktiviteleri Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Antalya. 127s
  • 21. Lale, H. &Özçağıran, R. (1996). Dut Türlerinin Pomolojik, Fenolojik ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerinde Bir Çalısma. Derim, 13, 4, 177-182.
  • 22. Akbulut, M., Çekiç, Ç. & Çoklar, H. (2006).Determination of SomeChemicalPropertiesand Mineral Contents of DifferentMulberryVarieties. II. Ulusal Üzümsü Meyveler sempozyumu, 14-16 Eylül, Tokat. 176-180.
  • 23. Ercıslı, S., Tosun, M., Duralıja, B., Voca, S., Sengul, M. & Turan, M. (2010).Phytochemicalcontent of someblack (Morusnigra L.) andpurple (Morusrubra L.) mulberrygenotypes. FoodTecnol. Biotecnol. 48,102-106
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA29KN74ZC
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İlknur Ağca Bu kişi benim

Mürüvvet Ilgın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ağca, İ., & Ilgın, M. (2017). Türkiye’nin Değişik Yerlerinden Selekte Edilen Bazı Dut (Morus spp.) Türlerinin Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Performanslarının Belirlenmesi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, 7(2), 45-57.