Güncel Sayı

Cilt: 3 Sayı: 1, 26.06.2024

Yıl: 2024

Amaç

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 2011 yılında eğitim öğretime başlamıştır. Fakültenin temel misyonu, İslam ve Din bilimleri alanında üst düzeyde bilgi, anlayış ve değerlendirme yetkinliği kazanmış; araştırmacı, katılımcı, paylaşımcı ve üretken kişiliğe sahip; manevi, ahlaki ve bilimsel değerleri özümsemiş özgüveni yüksek bireyler yetiştirerek, Türk Cumhuriyetleri ile akraba topluluklarındaki dini sorunların çözümüne, barışa, uzlaşmaya ve dayanışmaya dayalı dini kültürün geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Fakültenin misyonu kapsamında, 2021 yılında kurulan MANAS Din Bilimleri Dergisi (MDBD) elektronik ortamda ilahiyat, din bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında yılda iki kere yayınlanan, uluslararası, hakemli bir dergidir.

Derginin öncelikli amacı, ilahiyat, din bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında yapılan özgün bilimsel çalışmaları akademik çevrelerin dikkatine sunmak, akademik bilginin üretilmesine, yayılmasına imkân sağlamak ve akademik çalışmaların tartışıldığı bir ortam oluşturmaktır.


Kapsam

MANAS Din Bilimleri Dergisi, ilahiyat, din bilimleri ve sosyal bilimler alanlarındaki makaleleri, çevirileri, olgu sunumlarını, kitap ve sempozyum tanıtımlarını yayınlayarak başta ilahiyat alanındaki akademisyenler olmak üzere din bilimleri ve sosyal bilimler alanlarına ilgi duyan geniş bir okuyucu kitlesine bilimsel bilginin ulaşmasına hizmet etmektir.

MANAS Din Bilimleri Dergisi’ne gönderilen makalelerin yayınlanabilmesi için daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekir. Daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler, bu durum açıkça belirtilmek şartıyla kabul edilebilir. Manas Din Bilimleri Dergisi’nde, ilahiyat, din bilimleri ve sosyal bilimler alanlarının temel problemlerini bilimsel bir bakış açısıyla ele alan, bu konuda çözüm önerileri getiren akademik çalışmalara yer verilir.

YAYIN ve YAZIM İLKELERİ


Yayın İlkeleri

Manas Din Bilimleri Dergisi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından elektronik olarak yayınlanmaktadır. Dergi’nin yayın ilkeleri şunlardır:

  • Manas Din Bilimleri Dergisi, ilahiyat ve din bilimleri alanlarındaki akademik çalışmalara öncelik vermekle birlikte, sosyal bilimlerin her alanında yapılan akademik çalışmaların yayınlandığı ve tartışıldığı bir ortam oluşturmayı amaç edinmiştir.
  • Manas Din Bilimleri Dergisi’nde, ilahiyat ve din bilimlerinin temel problemlerini bilimsel bir bakış açısıyla ele alan, bu konuda çözüm önerileri getiren akademik yazılara yer verilir.
  • Manas Din Bilimleri Dergisi, din bilimleri, ilahiyat ve sosyal bilimler alanlarındaki makaleleri, çevirileri, olgu sunumlarını, araştırma notunu, kitap ve sempozyum tanıtımlarını yayınlayarak başta ilahiyat ve din bilimleri alanındaki akademisyen ve öğrenciler olmak üzere bu alanlara ilgi duyan geniş bir okuyucu kitlesine bilimsel bilginin ulaşmasına hizmet etmektedir.
  • Manas Din Bilimleri Dergisi’nde, özgün makaleler veya daha önce yayınlanmış çalışmaları değerlendiren, bu konuda yeni ve dikkate değer görüşler ortaya koyan incelemeler yayımlanır.
  • Makalelerin yayınlanabilmesi için, daha önce başka yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere kabul edilmemiş olma şartı aranır. Daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler de bu durum açıkça belirtilmek şartıyla kabul edilebilir. Makaleler intihal programı ile taranır, %15 ve üstü benzerlik tespit edilen makaleler değerlendirmeye alınmaz.
  • Manas Din Bilimleri Dergisi’nde kör hakemlik sistemi uygulanır.
  • Manas Din Bilimleri Dergisi, Haziran ve Aralık olmak üzere yılda iki sayı olarak yayınlanır. Haziran sayısı için makale son gönderim tarihi 15 Nisan; Aralık sayısı için 15 Ekim’dir. Yayın kotası dolduğu takdirde belirtilen takvimden daha erken bir tarihte sistem kapanmaktadır.

Yazıların Değerlendirilmesi

  • Manas Din Bilimleri Dergisi’ne gönderilen akademik yazılar, öncelikle Yayın Kurulunca, yayın ilkelerine uygunluk açısından incelenir. Uygun görülenler hakemlere gönderilir. Yayın için teslim edilen makalelerin değerlendirilmesinde akademik tarafsızlık ve bilimsel kalite en önemli ölçütlerdir. Değerlendirme için uygun bulunanlar, ilgili alanda iki hakeme gönderilir. Hakemlerin isimleri gizli tutulur ve raporlar beş yıl süreyle saklanır. Hakem raporlarından biri olumlu, diğeri olumsuz olduğu takdirde, yazı, üçüncü bir hakeme gönderilebilir veya Yayın Kurulu, hakem raporlarını inceleyerek son kararı verebilir. Yazarlar, hakem ve Yayın Kurulunun eleştiri ve önerilerini dikkate alırlar. Katılmadıkları hususlar varsa, gerekçeleriyle birlikte itiraz etme hakkına sahiptirler. Yayına kabul edilmeyen yazılar, yazarlarına iade edilmez.
  • Manas Din Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan yazılardaki görüşlerin sorumluluğu yazarlarına aittir. Yazı ve fotoğraflardan, kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.

Arşivlenme: Derginin sayıları Dergi sayfasında PDF olarak yayınlanır. Ayrıca yurt içi ve dışındaki kütüphanelere uluslararası indeks kurumlarına, yayımlandığı tarihten itibaren bir ay içerisinde PDF olarak gönderilir.

Telif Hakkı: Manas Din Bilimleri Dergisi’nde yayınlanması kabul edilen yazıların telif hakkı Dergi Editörlüğüne devredilmiş sayılır.

Yazım Kuralları


    Çalışmanızı sistem üzerinden gönderirken yüklemeniz gereken dosyalar aşağıdaki gibidir:

        1- Makale Dosyası: Makalelerinizi Şablon dosyasını kullanarak gönderiniz.

        2- Yazar Bilgileri: Çift-Kör hakem uygulaması gereği Makale dosyasına yazar bilgileri girilmemelidir. 



Manas Din Bilimleri Dergisi’ne gönderilen akademik makalelerin, aşağıda belirtilen şekilde sunulmasına özen gösterilmelidir:

Başlık: İçerikle uyumlu, onu en iyi ifade eden bir başlık olmalı, koyu ve büyük harflerle yazılmalıdır. Makalenin başlığı, en fazla 10-12 kelime arasında olmalıdır.


Yazar ad(lar)ı ve adres(ler)i: Yazar(lar)ın ad(lar)ı ve soyad(lar)ı koyu, adresler ise normal ve eğik karakterde harflerle yazılmalı; yazar(lar)ın görev yaptığı kurum(lar), e-posta adres(ler)i, ORCID numara(lar)ı belirtilmelidir.

Öz: Makalenin başında, araştırmanın problemini, amacını, önemini, yöntemini ve bulgularını/sonuçlarını öz biçimde ifade eden ve en az 100 en fazla 200 kelimeden oluşan Türkçe öz ile; en az 250 kelimeden oluşan İngilizce öz bulunmalıdır. Öz içinde, yararlanılan kaynaklara, en az 5, en çok 8 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Anahtar kelimeler genelden özele doğru düzenlenmelidir. Ayrıca hakem raporlarından sonra, en az 750 kelimeden oluşan geniş İngilizce özet (summary) istenmektedir.

Ana Metin: A4 boyutunda (29.7x21 cm.) kâğıtlara, MS Word programında, Times New Roman veya benzeri bir yazı karakteri ile 12 punto, 1.15 satır aralığıyla yazılmalıdır. Sayfa kenarlarında 2.5 cm. boşluk bırakılmalı ve sayfalar numaralandırılmalıdır. Yazılar 8.000 (sekiz bin), kitap tanıtımları 1000 (bin) kelimeyi geçmemelidir. Metin içinde vurgulanması gereken kısımlar, koyu değil eğik harflerle yazılmalıdır.

Bölüm Başlıkları: Makalede, düzenli bir bilgi aktarımı sağlamak üzere ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir ve gerektiği takdirde başlıklar numaralandırılabilir. Ana başlıklar (ana bölümler, kaynaklar ve ekler) büyük harflerle; ara ve alt başlıklar, yalnız ilk harfleri büyük, koyu karakterde yazılmalı; alt başlıkların sonunda iki nokta üst üste konularak aynı satırdan devam edilmelidir.

Tablolar ve Şekiller: Tabloların numarası ve başlığı bulunmalıdır. Tablo çiziminde dikey çizgiler kullanılmamalıdır. Yatay çizgiler ise sadece tablo içindeki alt başlıkları birbirinden ayırmak için kullanılmalıdır. Tablo numarası üste, tam sola dayalı olarak dik yazılmalı; tablo adı ise, her sözcüğün ilk harfi büyük olmak üzere eğik yazılmalıdır. Tablolar metin içinde bulunması gereken yerlerde olmalıdır. Şekiller siyah beyaz baskıya uygun hazırlanmalıdır. Şekil numaraları ve adları şeklin hemen altına ortalı şekilde yazılmalıdır. Şekil numarası eğik yazılmalı, nokta ile bitmeli, sadece ilk harf büyük olmak üzere şekil adı dik yazılmalıdır.

Resimler: Yüksek çözünürlüklü, baskı kalitesinde taranmış halde makaleye ek olarak gönderilmelidir. Resim adlandırmalarında, şekil ve çizelgelerdeki kurallara uyulmalıdır. Şekil, çizelge ve resimler toplam 10 sayfayı (yazının üçte birini) aşmamalıdır.
Alıntı ve Kaynaklar: Alıntı ve kaynak gösteriminde metin içi ve dipnotlu ISNAD sistemi kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için bkz: https://www.isnadsistemi.org 


İntihal

Dergipark makale yükleme bölümündeki e-intihal programı ile makalele intihal taramasının yapılması gereklidir. Kaynakça hariç maksimum % 20 benzerlik oranı olmalıdır.


Dergipark'ta makale geri çekme süreci
• Yazar, makale yeni gönderi durumundayken geri çekme yetkisine sahiptir.
• Makale alt rollerde veya en az 1 hakem değerlendirmesi var ise yazar editör onayı ile geri çekme talebinde bulunabilecektir. Editör 15 gün içinde talebe cevap vermezse makale otomatik olarak geri çekilecektir.
• Gönderi yayım sürecinde ise yazar yalnızca istek gönderebilecek ve 15 gün koşulu işletilmeyecektir. Bu özellik ile editör paneline geri çekme kartı da eklenmiştir. Geri çekme istekleri bu karttan görülebilecektir.
Detaylı Bilgi için tıklayınız.


Etik Kurul İzni

ULAKBİM TR Dizin tarafından alınan kararlar doğrultusunda 2020 yılından itibaren yayımlanacak çalışmalar için Etik Kurul İzni gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için: Etik Kurul İzni - Raporu sayfasından ulaşabilirsiniz.

MANAS Din Bilimleri Dergisi - Yayın Etiği Bildirgesi

Manas Din Bilimleri Dergisi'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Manas Din Bilimleri Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir.

Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır (Bk. COPE Yönerge Türkçe).

Hakemli dergide bir makalenin yayımlanması uyumlu ve saygı duyulan bilgi ağının gelişmesinde gerekli bir temel yapı taşıdır. Bu, yazarların ve onları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesinin doğrudan yansımasıdır. Hakemli makaleler, bilimsel yöntemleri destekler ve şekillendirir. Bu yüzden beklenen etik davranışların standartlarında anlaşmaya varmak yayımlama ile ilgili tüm taraflar, yazar, dergi editörü, hakem ve yayımcı kuruluşlar için önemlidir:

1. Yazarlık:

  • Kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır.
  • İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir.
  • Aynı araştırmanın birden fazla dergide yayımlanmasına teşebbüs edilmemeli, bilim araştırma ve yayın etiğine uymalıdır. Bilim araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:

   a) İntihal: Başkalarının fikirlerini, yöntemlerini, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak.

    b) Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek.

    c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek.

    d) Tekrar Yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak.

   e) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak.

    f) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar Arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek.

    g) Diğer Etik İhlali Türleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak, tamamen dayanaksız, yersiz ve kasıtlı etik ihlali suçlamasında bulunmak (YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Madde 8).

2. Yazarın Sorumlulukları:

  • Tüm yazarlar önemli oranda araştırmaya katkıda bulunmalıdır.
  • Makaledeki tüm verilerin gerçek ve özgün olduğu beyanı gerekir.
  • Tüm yazarlar geri çekmeyi ve hataların düzeltilmesini sağlamak zorundadır.

3. Hakemliklerin Sorumlulukları

  • Değerlendirmeler tarafsız olmalıdır.
  • Hakemler araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
  • Hakemler ilgili yayımlanmış ancak atıfta bulunulmamış eserleri belirtmelidirler.
  • Kontrol edilmiş makaleler gizli tutulmalıdır.

4. Editoryal Sorumluluklar

  • Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
  • Editörler kabul ettiği ya da reddettiği makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
  • Sadece alana katkı sağlayacak makaleler kabul edilmelidir.
  • Hatalar bulunduğu zaman düzeltmenin yayımlanmasını ya da geri çekilmesini desteklemelidir.
  • Hakemlerin ismini saklı tutmalıdır ve intihal/sahte veriye engel olmalıdır.

Hakemlik süreci bilimsel yayımlamanın başarısının merkezinde bulunmaktadır. Hakemlik sürecinin korunması ve iyileştirilmesi taahhüdümüzün bir parçasıdır ve Manas Din Bilimleri Dergisi’nin bilim dünyasına yayıncılık etiği ile ilgili her durumda özellikle şüpheli, yinelenen yayınlar olması durumunda ya da intihal durumlarında yardım etme zorunluluğu vardır. Okuyucu Manas Din Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiğinde ya da editoryal içerik ile ilgili herhangi bir şikâyeti (intihal, yinelenen makaleler vb.) olduğu zaman………………………… adresine mail atarak şikâyette bulunabilir. Şikâyetler gelişmemiz için fırsat sağlayacağından şikâyetleri memnuniyetle karşılarız, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yapmayı amaçlar.

Ücretsiz