Araştırma Makalesi

Örgün Eğitimle Beraber Arapça Eğitimi Alan Öğrencilerin Dil Öğretim Metoduna Yönelik Görüşleri

Cilt: 14 Sayı: 2 15 Nisan 2025
PDF İndir
EN TR

Örgün Eğitimle Beraber Arapça Eğitimi Alan Öğrencilerin Dil Öğretim Metoduna Yönelik Görüşleri

Öz

İnsanoğlunun iletişim ve sosyalleşme becerilerini kullanmasının esasını dil oluşturmaktadır. Kendine has kuralları olan, çok yönlü ve çok değişik özellikler barındıran dil; ilk olarak ana dil eğitimi ile toplumlarda kendini göstermektedir. İlerleyen zamanlarda bireylerin farklı amaçlarla ikinci bir dil edinmeleri ise yabancı dil öğretimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün eğitim kurumlarında ana dil olarak Türkçe eğitimi yapılırken aynı zamanda birçok farklı kurumda yabancı dil eğitimi de yapılmaktadır. Bu dil eğitimlerinden biri de geleneksel eğitim kurumlardan biri olan medreselerde yapılan Arapça öğretimidir. Bu çalışmada örgün eğitimde ana dil olarak Türkçe eğitimi alırken aynı zamanda yabancı dil olarak medrese eğitimi yapan Kur’ân kurslarında Arapça eğitimi alan bir grup öğrencinin iki kurumun dil öğretim metoduna yönelik görüşlerini tespit etmek ve iki kurumdaki dil öğretim metodunu karşılaştırmak amaçlanmıştır. Öğrencilerin görüşleri ve dil öğretim farklılıklarını tespit etmek için tarama modelinde nitel araştırması yöntemine uygun olarak yarı yapılandırılmış görüşme formları hazırlanmış, önceden belirlenen öğrenci grubuna uygulanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Verilerde tespit edilen hususlar dil öğretiminde teknoloji kullanımı, materyal kullanımı, konuşma becerisi, kalabalık sınıflar ve eğitimde bireysellik, ölçme ve değerlendirme olmak üzere beş başlık altında sonuç bölümde ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

“Örgün Eğitimle Beraber Arapça Eğitimi Alan Öğrencilerin Dil Öğretim Metoduna Yönelik Görüşleri” başlıklı çalışmanın yazım sürecinde bilimsel kurallara, etik ve alıntı kurallarına uyulmuş; toplanan veriler üzerinde herhangi bir tahrifat yapılmamış ve bu çalışma herhangi başka bir akademik yayın ortamına değerlendirme için gönderilmemiştir. Gerekli olan etik kurul izinleri Siirt Üniversitesi Rektörlüğü Etik Kurulu’nun 01.02.2024 tarihli ve 6357sayılı toplantısında alınmıştır.

Kaynakça

  1. Aksan, D. (2000). Her yönüyle dil ana çizgileriyle dil bilim. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  2. Akyüz, Y. (2013). Türk eğitim tarihi. Ankara: Pegem Akademi.
  3. Alpar, D., Batdal, G. ve Avcı, Y (2007). Öğrenci merkezli eğitimde eğitim teknolojileri uygulamaları. Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi, 7, 19- 31.
  4. Altmışdört, G. (2010). Yabancı dil öğretiminde nasıl bir ölçme- değerlendirmeye gerek vardır. Kuramsal Eğitimbilim Dergisi, 3(2), 175- 200.
  5. Aydın, A. (1998). Sınıf yönetimi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  6. Bağcı, H. M. (2009). Medrese eğitiminde hadis birikimi–Diyarbakır örneği-. Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi, 1,45-59.
  7. Birinci, F. G. (2019). Yabancı dil olarak Türkçenin öğretiminde öğretim elemanlarının bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları ile teknoloji uygulamaları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Doktora Tezi). Hacattepe Üniversitesi, Türkiat Araştırmaları Enstitüsü, Ankara.
  8. Çelik, G. M. (2015). Türkçe-Arapça ism-i mevsûl, izâfet, sıfat, hâl ve bileşik cümlelerin karşıtsal çözümlemesi (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dil Çalışmaları (Diğer), Eğitim Üzerine Çalışmalar (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Nisan 2025

Gönderilme Tarihi

25 Ekim 2024

Kabul Tarihi

17 Aralık 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Bekmez, R., & Akın, E. (2025). Örgün Eğitimle Beraber Arapça Eğitimi Alan Öğrencilerin Dil Öğretim Metoduna Yönelik Görüşleri. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 14(2), 602-613. https://doi.org/10.33206/mjss.1573392
AMA
1.Bekmez R, Akın E. Örgün Eğitimle Beraber Arapça Eğitimi Alan Öğrencilerin Dil Öğretim Metoduna Yönelik Görüşleri. MJSS. 2025;14(2):602-613. doi:10.33206/mjss.1573392
Chicago
Bekmez, Ramazan, ve Erhan Akın. 2025. “Örgün Eğitimle Beraber Arapça Eğitimi Alan Öğrencilerin Dil Öğretim Metoduna Yönelik Görüşleri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 14 (2): 602-13. https://doi.org/10.33206/mjss.1573392.
EndNote
Bekmez R, Akın E (01 Nisan 2025) Örgün Eğitimle Beraber Arapça Eğitimi Alan Öğrencilerin Dil Öğretim Metoduna Yönelik Görüşleri. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 14 2 602–613.
IEEE
[1]R. Bekmez ve E. Akın, “Örgün Eğitimle Beraber Arapça Eğitimi Alan Öğrencilerin Dil Öğretim Metoduna Yönelik Görüşleri”, MJSS, c. 14, sy 2, ss. 602–613, Nis. 2025, doi: 10.33206/mjss.1573392.
ISNAD
Bekmez, Ramazan - Akın, Erhan. “Örgün Eğitimle Beraber Arapça Eğitimi Alan Öğrencilerin Dil Öğretim Metoduna Yönelik Görüşleri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 14/2 (01 Nisan 2025): 602-613. https://doi.org/10.33206/mjss.1573392.
JAMA
1.Bekmez R, Akın E. Örgün Eğitimle Beraber Arapça Eğitimi Alan Öğrencilerin Dil Öğretim Metoduna Yönelik Görüşleri. MJSS. 2025;14:602–613.
MLA
Bekmez, Ramazan, ve Erhan Akın. “Örgün Eğitimle Beraber Arapça Eğitimi Alan Öğrencilerin Dil Öğretim Metoduna Yönelik Görüşleri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, c. 14, sy 2, Nisan 2025, ss. 602-13, doi:10.33206/mjss.1573392.
Vancouver
1.Ramazan Bekmez, Erhan Akın. Örgün Eğitimle Beraber Arapça Eğitimi Alan Öğrencilerin Dil Öğretim Metoduna Yönelik Görüşleri. MJSS. 01 Nisan 2025;14(2):602-13. doi:10.33206/mjss.1573392

Cited By

MANAS Journal of Social Studies (MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi)     

Yayınlanan sayılar, sayı dosyaları ve makale dosyaları creative commons CC-BY-NC-ND 4.0 lisanslıdır. 

Sitemiz içerikleri ise creative commons CC-BY-NC 4.0 lisanslıdır.