Eğitim
sisteminin bir gereği olarak öğrenciler her sene düzenli bir şekilde üniversite
sınavına girerek gelecekleri konusunda önemli bir adım atmaktadır. Çeşitli
meslek gruplarında çalışmak üzere yükseköğretim tercihlerini yaparak üniversite
hayatına başlamaktadırlar. Yükseköğretim kapsamında tercih edilebilecek bölüm
sayısı giderek artmaktadır. Fakat gelecek kazanım açısından tercihleri dikkatli
bir şekilde yapmak gerekmektedir. Bu bağlamda araştırma kapsamında aşçılık ve
gastronomi öğrencilerinin üniversite tercihlerini yaparken dikkate aldıkları
faktörler araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye ve Kıbrıs’ta
aşçılık ve gastronomi bölümlerinde okuyan 1213 öğrenci oluşturmuştur. 30 farklı
üniversitede araştırma gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler faktör
analizi, t-testi ve anova analiziyle incelenmiştir. Araştırma sonucunda
örneklem grubunda yer alan öğrencilerinin üniversite tercihinde belirledikleri
faktörler; saygınlık, iş olanakları ve
etkinlikler ile çevre olduğu belirlenmiştir. Elde edilen faktör gruplarının
demografik açıdan farklılıkları da incelenmiştir. Gastronomi ve aşçılık
programlarının kapsamı açısından önem taşıyan bu araştırma, üniversiteler
açısından gelecek planlamasına fikir vermesi, öğrencilere yol göstermesi ve
farklı bölümlerde araştırmaların yapılarak karşılaştırma yapılabilmesi açısında
önemli olmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ocak 2019 |
Gönderilme Tarihi | 7 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
MANAS Journal of Social Studies (MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi)