BibTex RIS Kaynak Göster

Antakya Geleneksel Yemek Kültürü

Yıl 2004, Cilt: 1 Sayı: 2, - , 26.02.2014

Öz

Özet

Beslenme insanın karşılaması gerektiği en temel biyolojik gereksinimidir. Aynı zamanda kişiden kişiye, bölgeden bölgeye, toplumdan topluma farklılıklar gösteren bir dizi kültürel öğeyi meydana getiren önemli bir kültür sistemidir. Bu kültür sisteminin adı " yemek kültürü"dür. Yemek kültürü, bir toplumda yiyeceğin üretilmesinden tüketilmesine kadar izlediği serüven ve bu serüvene bağlı olarak ortaya çıkan maddi-manevi kültür öğelerinin oluşturduğu önemli bir kültürel sistemdir.

Antakya değişik kültürel öğelerden meydana gelen mozaik bir yapıya sahiptir. Bu mozaiğin önemli motiflerinden birisi geleneksel ve törensel yemekleri bulunan oldukça zengin bir içeriğe sahip olan Antakya yemek kültürüdür. Antakya yemek kültürünün şekillenmesinde rol oynayan önemli etmenler ekolojik, ekonomik, kültürel ve dinsel etmenlerdir.

Anahtar Kelimeler: Antakya, Beslenme, Yemek Kültürü, Geleneksel Yemekler, Törensel Yemekler.

Abstract

Nutrition is the most basic biological need of human. Beyond a need, it is also an important cultural system creates some elements which have differences in the various regions and societies. The name of this culture is "food culture". Food culture is an adventure of the food from production to consumption and based upon this adventure created by the physical and moral cultural elements in society. Antakya has a mozaic structure of various cultural elements. One of these pattern of this mozaic is food culture of Antakya which has traditional and ceremonial foods and a rich includeings. The important facts played roles in structuring of food culture of Antakya are ecologic, religious, and cultural ones.

Keywords: Antakya, Nutritional, Food Culture, Traditional Foods, Ceremonial Foods.

Yıl 2004, Cilt: 1 Sayı: 2, - , 26.02.2014

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hüseyin Türk Bu kişi benim

Kadriye Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Şubat 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Türk, H., & Şahin, K. (2014). Antakya Geleneksel Yemek Kültürü. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(2).
AMA Türk H, Şahin K. Antakya Geleneksel Yemek Kültürü. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Şubat 2014;1(2).
Chicago Türk, Hüseyin, ve Kadriye Şahin. “Antakya Geleneksel Yemek Kültürü”. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1, sy. 2 (Şubat 2014).
EndNote Türk H, Şahin K (01 Şubat 2014) Antakya Geleneksel Yemek Kültürü. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1 2
IEEE H. Türk ve K. Şahin, “Antakya Geleneksel Yemek Kültürü”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy. 2, 2014.
ISNAD Türk, Hüseyin - Şahin, Kadriye. “Antakya Geleneksel Yemek Kültürü”. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1/2 (Şubat 2014).
JAMA Türk H, Şahin K. Antakya Geleneksel Yemek Kültürü. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014;1.
MLA Türk, Hüseyin ve Kadriye Şahin. “Antakya Geleneksel Yemek Kültürü”. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy. 2, 2014.
Vancouver Türk H, Şahin K. Antakya Geleneksel Yemek Kültürü. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014;1(2).

.