The Amik Plain, where the experiment was conducted, is increasingly salinised owing to improper irrigation methods, excessive irrigation, drainage and groundwater use. This situation indicates that soil salinity will increase even more in the future. The study was conducted using a factorial experimental design in potted conditions inside the greenhouse to investigate the impacts of three distinct levels of irrigation water salinity (ECi) (ECi-0= 0.5 dS m-1 (control), ECi-2= 2 dS m-1and ECi-4= 4 dS m-1) and four different leaching fraction (LF) (LF0=0%, LF10=10%, LF20=20%, LF30=30%) on stomatal conductance (gs), leaf surface temperature (LSt), chlorophyll content (SPAD), chlorophyll concentrations (Chl-a, Chl-b, and Chl-tot) and yield parameters in 'Cospirina' lettuce plants. As a result of the study, soil salinity (ECe) increased from 0.82 dS m-1 to 2.09 dS m-1 with increasing ECi. As ECi increased, plant water consumption (PWC) decreased from 8.92 to 5.71 L pot-1, yield decreased from 276 g pot-1 to 198 g pot-1, gs decreased from 266 mmol m-2 s-1 to 215 mmol m-2 s-1. LSt increased by 2.17% in ECi-2 and 6.4% in ECi-4 compared to the control. As ECe increased, yield decreased by 10% in ECi-2 and 28% in ECi-4 compared to the control treatment. Chl-tot and Chl-a were significantly affected by the increase in ECe (r2=0.96*, r2=0.99**, respectively), while Chl-b was not affected. In contrast to soil salinity, leaching fraction had a positive effect on plant physiology.
Chlorophyll concentrations Chlorophyll content Greenhouse Lactuca sativa L. Soil salinity Stomatal conductance Washing rate
Denemenin yürütüldüğü Amik Ovası yanlış sulama yöntemleri, aşırı sulama, drenaj ve yeraltı su kullanımı nedeniyle hızla tuzlanmaktadır. Bu durum, toprak tuzluluğunun gelecekte daha da artacağını göstermektedir. Araştırma, ‘Cospirina’ çeşidi marul bitkisinde 3 farklı sulama suyu tuzluluğu (ECi) (ECi-0= 0.5 dS m-1 (kontrol), ECi-2= 2 dS m-1and ECi-4= 4 dS m-1) ve 4 farklı yıkama oranlarının (LF) (LF0=0%, LF10=10%, LF20=20%, LF30=30%) stoma iletkenliği (gs), yaprak yüzey sıcaklığı (LSt), klorofil içeriği (SPAD) ve klorofil konsantrasyonları (Chl-a, Chl-b ve Chl-tot) ve verim parametrelerine etkilerini belirlemek amacıyla seradaki saksı koşullarında faktöriyel deneme deseninde yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, ECi arttıkça, toprak tuzluluğu (ECe) 0.82 dS m -1 den, 2.09 dS m-1’ye artmıştır. ECi’nin artmasıyla bitki su tüketimi (PWC) 8.92’den 5.71 L pot-1’ye, verim 276 g pot-1’dan 198 g pot-1’a, gs, 266 mmol m-2 s-1’dan 215 mmol m-2 s-1’a azalmıştır. LSt, ECi-0’a göre ECi-2’de %2.17, ECi-4’de %6.4 artmıştır. ECe arttığında verim tanık konuya göre, ECi-2’de %10 ve ECi-4’de %28 azalmıştır. Chl-tot ve Chl-a, ECe’deki artıştan önemli ölçüde etkilenirken (sırasıyla r2=0.96*, r2=0.99**), Chl-b etkilenmemiştir. Toprak tuzluluğunun aksine yıkama oranları bitki fizyolojisini olumlu etkilemiştir.
Klorofil konsantrasyonu Klorofil içeriği Lactuca sativa L. Sera Toprak tuzluluğu Stoma iletkenliği Yıkama oranı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Biyosistem, Sulama Suyu Kalitesi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 3 Ağustos 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 12 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 7 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 24 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |