Cilt: 29 Sayı: 2, 12.08.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

"Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi" nin  amacı, ulusal ve uluslararası düzeylerde Tarım, Gıda ve Bitki Biyoteknolojisi alanlarında araştırmaları teşvik edecek, güncel alanlarda elde edilmiş ve gelecekte referans olabilecek bilimsel çalışma sonuçlarını yayınlamaktır.

Dergi öncelikli olarak Tarım, Gıda Bilimleri &Teknolojileri ile Bitki Biyoteknolojisi alanlarında yapılmış olan ve daha önceden herhangi bir yerde değerlendirilmekte olmayan ve/veya yayınlanmamış "özgün araştırma makaleleri"ni kabul eder ve yayınlar.

Dergi araştırma makalesinin yanı sıra "sınırlı sayıda" davet edilmiş güncel konular üzerine derleme makalesi, araştırma notu, Vaka takdimi gibi çalışma sonuçlarını değerlendirmek üzere kabul etmektedir. 

"Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi" ulusal ve uluslararası bir çok "alan indeksleri" tarafından taranan, "uluslararası hakemliaçık erişim bir dergi olup, yılda 3 sayı (Nisan, Ağustos ve Aralık ayları)  olarak yayımlanmaktadır.

Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, öncelikli olarak bölgesel veya küresel bağlamda Tarım, Gıda Bilimleri ve Bitki Biyoteknolojisinin irdelendiği; Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Biyosistem Mühendisliği, Çevre Bilimleri, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Tarım Ekonomisi, Tarla Bitkileri, Tarımsal Biyoteknoloji, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarım Makineleri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme ve Zootekni  bilim alanlarında yapılmış yüksek kaliteli, özgün ve yenilikçi bilgilerin irdelendiği Araştırma Makalelerinin yanı sıra sınırlı sayıda davet edilmiş Derleme Makalesi, Kısa araştırma Notu/Teknik Not, Vaka takdimi gibi yayın kategorilerinden de başvuruları kabul eden ve yayınlanmasını sağlayan açık erişimli bir araştırma dergidir.

Sonuçları önceden bilinen ve yenilik getirmeyen araştırma makaleleri, durum tespitine dayanan ve yöresel çalışmalar ile sadece basit anketlere dayanan çalışmalar derginin kapsamı dışındadır.

YAZARLAR İÇİN TALİMAT


Yazar talimatı, ilgili dergiye gönderilmek üzere makale hazırlama, yayınlanma kriterleri ve çevrimiçi başvuru sürecini içerir.


DİKKAT !


Makale yazım kuralları 11/11/2022 tarihi itibarıyla değişmiştir. Lütfen güncellenen kurallara göz atınız. Yenilenmiş formata uygun olmadan gönderilen makaleler işleme alınmadan yazara iade edilecektir.


 

MAKALE BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ


  • Makale Microsoft Word formatında (MS) Derginin Online Başvuru Sistemi  (http://dergipark.org.tr/mkutbd) kullanılarak Editör Ofisine gönderilmelidir.
  • Birden fazla yazarı olan makaleler için, tüm yazışmalarda sorumlu yazar ile iletişime geçilecektir. Tüm yazar bilgileri dergi otomasyon sistemine girilmelidir. Eksik olan başvurular, hangi aşamada olursa olsun değerlendirmeye alınmaz, alınmış olsa bile değerlendirme dışı bırakılabilir.
  • Sorumlu yazar makalenin değerlendirmesini yapabilecek potansiyel en az 4 kişinin e-posta adresini (mümkünse unvan, kurumu, ülkesi ve geçerli e-posta adresinin tamamını) önerebilir. Editör bu önerileri dikkate almak zorunda değildir.
  • Yayın aşamasında olan ve yayınlanan eserlerin (intihal raporu da dahil) her türlü sorumluluğu yazar(lar)ına aittir.
  • Dergide yayımlanmak üzere makale takip sistemine gönderilen eserler, Editörler Kurulu tarafından bilimsel nitelik, etik ve yazım kurallarına uygunluk açısından incelenerek değerlendirmeye alınır. Onay verilen eserler, incelenmek üzere alanında uzman olan en az iki hakemin görüşüne sunulur. Yazar(lar)dan düzeltme istenmesi durumunda, düzeltmenin en geç iki (2) ay içinde yapılarak dergi editörlüğüne ulaştırılması gerekmektedir.
  • Revize edilen makale en son tekrar editör ve baş editör tarafından kontrol edildikten sonra kabul veya red edebileceği gibi, eksiklik görmesi halinde yazardan tekrar revizyon isteyebilir.
  • Hakemlik değerlendirme süresi en fazla iki ay içinde tamamlanır.
  • İşlemi tamamlanan eserler kabul tarihi dikkate alınarak yayınlanır. Bir yazarın aynı sayıda tercihen en çok iki (2) eseri yer alabilir.

 

Hayvanlarla Yapılacak Çalışmalarda Dikkat Edilmesi Gereken Etik Kuralları:


  • İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılacak araştırma ve uygulamalar için ilgili birimlerin Etik Kurullarından onay alınmış olması zorunludur.
  • Mümkünse hayvanların kullanılması yerine alternatif in vitro çalışmalar kullanılması tercih edilmelidir. Eğer bu durum mümkün değilse çalışmada kullanılacak hayvan sayısı minimum düzeyde tutulmalıdır, hayvanlara acı ve eziyet çektirilmemelidir.
  • Acı çeken hayvanlar mümkün olduğunca acısız bir şekilde euthanasia kurallarına göre öldürülmeli.  Yazarların çalışmalarına başlamadan önce hayvanlarla yapacakları denemeleri için ARRIVE guidelines kurallarına uymasını önermektedir.
  • MAKALE SİSTEME YÜKLENİRKEN MAKALE ETİK KURUL DEKLARASYON FORMUNUN (GEREK İNSAN-HAYVAN ÇALIŞMALARI İÇİN, GEREKSE ANKETE DAYALI ÇALIŞMALAR İÇİN) SİSTEME MAKALE TELİF HAKKI DEVİR FORMUYLA BİRLİKTE İMZALI YÜKLENMESİ GEREKMEKTEDİR. FORMU BURADAN İNDİREBİLİRSİNİZ.

 

MAKALE TİPLERİ:

 

Standart Özgün Araştırma Makalesi:

Standart Özgün Araştırma makalesi, deneysel prosedürleri içeren yeni ve dikkatlice doğrulanmış bulguları içermelidir. Bu nitelikteki bir makale Özet, Anahtar sözcükler, Giriş, Materyal ve Yöntem, Bulgular ve Tartışma, Sonuç ve Öneriler, Teşekkür, Çıkar Çatışma Beyanı, Araştırmacıların Katkı Oranı Beyanı, Etik Onay Beyanı ve Referansları içermelidir. Tipik bir araştırma makalesi A4 kâğıda, 15–20 yazılmış sayfadan oluşmalıdır. Makale içinde verilecek olan Çizelge ve Şekil sayısı toplamda 10 adeti GEÇMEYECEK şekilde düzenlenmelidir.

 

Derleme:

Dergimizde yayınlanmak üzere çok kısıtlı sayıda derleme kabul edilmektedir. Derleme, geniş bir okuyucu yelpazesi için güncel bir ilgi alanına genel bir bakış sunmalı ve eser özet, bölümler, alt bölümleri ve referansları içermelidir. Derleme kısa ve öz, A4 kağıda, 12-18 yazılmış sayfadan oluşmalıdır. Dergiye Derleme gönderilmeden önce editör ile iletişime geçilmesi tavsiye edilmektedir.

 

Teknik Not/Kısa Araştırma:

Teknik Not/Kısa araştırma A4 kâğıda, 6-12 sayfa arasında yazılmış (Şekil ve Çizelgeler Hariç) ve Özet, Anahtar kelimeler, makalenin özü, Teşekkür, Referanslar, Tablolar ve Şekiller ile ilgili açıklamaları içermelidir. Tamamlanmış bir işi rapor etmeli ancak ön bulgular içermemelidir.

 

Vaka Takdimi:

Dergimizde yayınlanmak üzere çok kısıtlı sayıda vaka takdimi niteliğinde çalışma sonuçları kabul edilmektedir. Vaka takdimi, A4 kâğıda, 1 sayfa yazılmış (Şekil ve Çizelgeler olmadan) geçerli bilimsel destekleyici yöntemlerle desteklenmiş ülke için yeni bir hastalık veya bitki varlığını bildiren açıklamaları içermelidir. Tamamlanmış bir işi rapor etmeli ancak ön bulgular içermemelidir.

 

 

YAZIM FORMATI

Örnek makale şablonunu buradan indirerek kullanabilirsiniz. LÜTFEN DOSYA İSMİNE YAZAR İSİMLERİNİ YAZMAYINIZ.



Makale Yazım Stili:


  • Tüm metinler, net bir Türkçe veya İngilizce dilbilgisi kurallarında, doğru ve açıkça anlaşılır net bir şekilde yazılmalıdır. İngilizce ana diliniz değilse, yazım dilinin yüksek standartta ve yüksek bir bilimsel yazıya uyduğundan emin olmak için göndermeden önce lütfen anadili İngilizce olan bir meslektaşınızdan, makalenizi tekrar okumasını isteyiniz.
  • Makalenin yazı tipi boyutu 11 olan Calibri yazı tipi stili kullanılmalıdır (kapak sayfası hariç). Yazının tamamı, her biri 2 cm'lik kenar boşlukları olacak şekilde, 1.5 aralıklı yazılmalıdır. Tüm sayfalar ve satırlar sırayla numaralandırılmalıdır.  Yeni paragrafları girinti Başlık ve alt başlık stili aşağıdaki gibi olmalıdır:
  • İlk başlık sola dayalı, koyu ve İlk harfleri büyük harflerle yazılmalıdır.
  • İlk alt başlıklar sola dayalı, koyu, italik ve ilk harfi büyük olarak yazılmalıdır.
  • Makale dosya isminin  hiç bir şekilde yazar isimlerini çağrıştıracak şekilde dosya ismi VERİLMEMELİDİR.
  • Çizelge ve Şekil alt yazılarının hemen altına italik olarak İngilizceleri yazılmalıdır
  • Bu şartlara uymayan yazılar ve yazı formatı düzeltilmek üzere yazara iade edilebilir.

 

Dergiye gönderilecek yayının aşağıdaki formata göre düzenlenmiş olması gerekmektedir

 

Kapak Sayfası:


Kapak sayfası ana makale dosyasından ayrı bir dosya olacak şekilde ("kapak sayfası.doc" şeklinde isimlendirilmeli), Makalenin Türkçe ve İngilizce başlıkları ile yazar ad ve açık adresleri içermelidir. Ayrıca sorumlu yazar ve tüm iletişim bilgileri kapak sayfasında verilmeli, makale dosyasından ayrı bir sayfa olarak aşağıdaki formata göre sisteme yüklenmelidir; Örnek kapak sayfası için tıklayınız.

 

Makalenin Başlığı (Türkçe ve İngilizce): kısa ve açıklayıcı olmalı, ilk harfi büyük olacak şekilde, Calibri yazı tipinde 12 punto, sola dayalı olarak yazılmalıdır.


Yazar İsimleri: Başlıktan sonra 1 boşluk verilerek yazar isim ve soyadları açık şekilde ve Calibri yazı karakterinde (11 punto koyu) ortalanarak yazılmalıdır. Yazar isimlerinin üstüne adreslerini belirten numara, sorumlu yazar için * işareti konulmalıdır.


Yazar adresleri: Yazar isimlerinin sonra 1 boşluk verildikten sonra Calibri yazı karakterinde (10 punto) ile yazılmalı. Yazar adreslerin önüne üst karakterler ile belirtilmiş numaralar yazılmalıdır.

  • Yazışmalarda sorumlu yazarın kim olduğu asteriks ile belirtilmelidir.
  • Tüm yazarların ayrıca ORCID ID numaraları bildirilmelidir. ORCID, size özgü kalıcı bir dijital tanımlayıcının sağlayıcısıdır. ORCID numarası sizi benzer isimli diğer araştırmacılardan ayırır, buda oldukça önemlidir. Yazıya entegrasyon yoluyla, işinizin tanınmasını ve gerektiğinde kredi almanızı sağlamak için sizinle mesleki faaliyetleriniz arasındaki otomatik bağlantıları destekler. ORCID kimliğini almak ücretsiz, hızlı ve kullanımı kolay bir yöntem olup, numaranızı hemen ORCID web adresinden (ORCID registration page) hızlı bir şekilde alabilirsiniz.


Makale 


Makale dosyası kapak sayfası dosyasından ayrı olarak yazar isimleri ve adreslerini İÇERMEYECEK şekilde sisteme yüklenmelidir . Makale dosyası aşağıdaki bilgileri içermeli, makale dosyasının adı herhangi bir şekilde yazar ad soyad taşımamalıdır ("Makale.doc" şeklinde isim verilmeli)

 

Başlık:

Makalenin başlığı, ilk harfi büyük olacak şekilde sola dayalı olarak kısa ve bilgilendirici olmalı ve cümle halinde yazılmalıdır. Makale Türkçe ise başlığın hemen altına İngilizce başlık eklenmelidir.

 

Özet:

Türkçe ve İngilizce özetlerin her biri kısa, bilgilendirici ve açıklayıcı olmalı ve geçmiş zamanda yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetlerde “Özet” ve Abstract” kelimeleri kullanılmalıdır.


Özet, ortalama 200-225 kelime olmalı, aşırı metodik ve deneysel detaylar olmadan makalenin tüm önemli sonuçlarını kesin bir şekilde özetlemelidir. Özette standart terminoloji kullanılmalı ve kısaltmalar kullanılmamalıdır. Özet ve Abstract ilk sayfada görünecek şekilde kısıtlanmalıdır.

 

Anahtar Kelimeler:

Özet ve Abstract’ın altına küçük harflerle, mümkünse başlıkta kullanılmayan, çalışmayı en iyi şekilde tanımlayacak 3- 5 anahtar sözcük yazılmalıdır. Özet kelimeler çalışmanın taranmasında kullanılacaktır.



GİRİŞ:


Giriş, özlü güncel atıflarla destekli bir geçmiş vermeli ve sunulan çalışmanın gerekçesini sağlamalıdır. Sorunun net bir ifadesini sağlamalı ve çok çeşitli bilimsel disiplinlerden meslektaşları için anlaşılabilir olmalıdır.

 

MATERYAL ve YÖNTEM:


Bu kısımda, deneylerin çoğaltılmasına izin vermek için kullanılan malzemeler ve prosedürler hakkında ayrıntılı ve yeterli bilgi vermelidir. Daha önce yayınlanmış prosedürler ve laboratuvar prosedürlerinin kaynakları belirtilmelidir. Rutin cihazlar dışında kullanılan ekipmanların modeli, üreticinin adı, adresi, şehri, il / eyaleti ve ülkeyi içeren adres hakkında bilgi parantez içerisinde verilmelidir. İşlemler geçmiş zamanda yazılmalı ve bireysel yöntemlerle paragraflardan oluşmalıdır.

 


BULGULAR ve TARTIŞMA:


Bu kısımda, deneyin tasarımını ve elde edilen bulgular net bir dille, tartışılmalı, ancak gereksiz tekrarlardan kaçınılmalıdır. Tüm tablolar, şekiller, grafikler, istatistiksel analizler ve örnek hesaplamalar bu bölümde sunulmalıdır. Elde edilen bulguların başka araştırmalarla benzerlik ve farklılıkları verilmeli, nedenleri güncel çalışmalar ile tartışılmalıdır.

 


SONUÇ ve ÖNERİLER


Tartışma, sunulan sonuçları önceki kendi çalışmalarıyla ya da diğer çalışmalarla ilişkilendirmeli, yorumlamalı ve sonuç çıkarmalıdır. Çalışma hipotezlerini, teorilerini ve uygulamalarını ana hatlarıyla belirtebilir.

 


TEŞEKKÜR:


Tercihe bağlı olan ve yazarın sorumluluğunda olan bu kısım, gerekli ise mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Eser bir kurum/kuruluş tarafından destekli bir proje, Lisans veya Lisansüstü tez çalışmalarının sonuçları gibi bulguları içeriyorsa bu kısımda belirtilmelidir.

 


ÇIKAR ÇATIŞMA BEYANI:


Makalenin dergiye başvuru sırasında, sorumlu yazar, aşağıda bildirilen “Çıkar Çatışması ve Yazar Uygunluğu” Formunu deklare etmekle yükümlüdür. Makalenin yazarları arasında veya destekleyen kuruluşları ile ilgili çıkar çatışmasının olup olmadığı bir cümleyle "Kaynaklar" kısmından hemen önce beyan edilmelidir.


Çıkar Çatışması ve Yazar Uygunluğu Formu;

  • Tüm yazarlar (a) çalışmanın tasarımına, verilerin analizi ve yorumlanmasına katıldığını; (b) makalenin hazırlanması veya eleştirel olarak gözden geçirmesinde içerik için önemli katkıda bulunduğunu ve (c) son versiyonun onaylandığını.
  • Bu makale, başvuru anı itibarı ile aynı anda başka bir dergiye veya başka bir yayın merkezine gönderilmediğini veya inceleme altında olmadığını.
  • Yazarların, metinde tartışılan konuda doğrudan veya dolaylı olarak mali çıkarları olan hiçbir kuruluşla ilişkisi olmadığını.
  • Varsa, yazarlar, metinde tartışılan konuya doğrudan veya dolaylı olarak mali ilgisi olan kuruluşlarla bağlantılarını bildirmekle yükümlüdür.

 


ARAŞTIRMACILARIN KATKI ORANI BEYANI


Yazarlar makaleye hangi oranda katkı sağlamış olduklarını beyan ederler.

 


ETİK ONAY BEYANI


Makale için etik onay belgesinin gerekli olup olmadığı konusunda, varsa etik kurul ismi ve tarihi bu kısımda net bir şekilde yazar tarafından beyan edilmelidir. Aşağıdaki format bu açıklama için kullanılabilir


"Bu makalede insan veya hayvan deneklerle herhangi bir çalışma bulunmaması nedeniyle etik onaya gerek duyulmamaktadır."

veya

"Bu çalışma için etik onay ve izin HMKÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Etik Kurulu'ndan alınmıştır. Onay yazısı numarası 01/ 2100000047 ve tarihi 12.01.2021'dir."


KAYNAKLAR:

 

"APA 7" formatına uygun olarak metinde bulunan referanslar için yazarın adının (baş harfleri olmadan) ve ardından yayın tarihi veya yılı ile kullanılması gerekir.

 

Tek yazar için:

Perry (2003), erken kanıtladı.  Bu, bazı yazarlar tarafından elde edilen sonuçlarla uyumludur (Brown, 1999; Kramer, 2004; Smith, 2008).

 

İki yazar için:

Zhang ve Cheng (2001) tarafından bildirildi. Bu daha sonra yanlış bulundu (Kumar & Ahmed, 2000). İki yazarlı kaynakçalarda parantez içerisinde verilmesi halinde "ve" "and" yerine "&" işareti kullanılmalıdır.

 

Üç veya daha fazla yazar için:

Türkçe makalelerde, ikiden fazla yazar olduğunda, yalnızca ilk yazarın adından söz edilmeli, ardından aşağıda görüldüğü gibi “ve ark.,” şeklinde yazılmalıdır.


İngilizce yazılmış makalelerde "ve ark.," yerine "et al.," deyimi kullanılmalıdır.


Ör.: Soylu ve ark. (2010) son zamanlarda benzer sonuçları bildirmiştir. Benzer sonuçlar yapılan önceki çalışmalarda bildirilmiştir (Smith ve ark., 2017).

 

Atıf yapılan bir yazarın aynı yıl içinde iki veya daha fazla eser yayınlanması durumunda, hem metin hem de referans listesindeki referanslar, aşağıdakilerden sonra 'a' ve 'b' gibi küçük harflerle tanımlanmalıdır.


Benzer durum önceki çalışmalarda da bildirildi (Stephen, 2001a, b)

 

KAYNAKLAR LİSTESİ:


  • "APA 7" formatına uygun olarak ilk yazarın soyadına göre alfabetik düzenlenmeli, numaralama yapılmamalıdır. Buna göre alttaki örneklere göre hareket edilmelidir.
  • Hazırlanan, gözlemlere dayalı, veya yayınlanmamış makalelerden alıntılara İzin verilmez.
  • Yazar(lar)ın adı, yayın tarihi, Makale adı, dergi adı, cilt sayısı, sayfa numaraları aşağıda gösterildiği şekilde olmalıdır.
  • Aşağıda yer almayan durumlar için APA'nın resmi web sayfasına bakabilirsiniz.

 

Dergide basılmış makale:


Grady, J. S., Her, M., Moreno, G., Perez, C., & Yelinek, J. (2019). Emotions in storybooks: A comparison of storybooks that represent ethnic and racial groups in the United States. Psychology of Popular Media Culture, 8(3), 207–217. https://doi.org/10.1037/ppm0000185 


Makale numarası olan makale;


Jerrentrup, A., Mueller, T., Glowalla, U., Herder, M., Henrichs, N., Neubauer, A., & Schaefer, J. R. (2018). Teaching medicine with the help of “Dr. House.” PLoS ONE, 13(3), Article e0193972. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0193972 


Eksik cilt numarası;


Stegmeir, M. (2016). Climate change: New discipline practices promote college access. The Journal of College Admission, (231), 44–47. https://www.nxtbook.com/ygsreprints/NACAC/nacac_jca_spring2016/#/46


Eksik sayı numarası;


Sanchiz, M., Chevalier, A., & Amadieu, F. (2017). How do older and young adults start searching for information? Impact of age, domain knowledge and problem complexity on the different steps of information searching. Computers in Human Behavior, 72, 67–78. https://doi.org/10.1016/j.chb.2017.02.038 

 

Kitaptan alınmış ise:


Jackson, L. M. (2019). The psychology of prejudice: From attitudes to social action (2nd ed.). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000168-000


Sapolsky, R. M. (2017). Behave: The biology of humans at our best and worst. Penguin Books.


Svendsen, S., & Løber, L. (2020). The big picture/Academic writing: The one-hour guide (3rd digital ed.). Hans Reitzel Forlag. https://thebigpicture-academicwriting.digi.hansreitzel.dk/ 

 

Kitaptan alınmış bir bölüm ise:


Aron, L., Botella, M. ve Lubart, T. (2019). Mutfak sanatları: Yetenek ve gelişimi. RF Subotnik, P. Olszewski-Kubilius ve FC Worrell (Eds.), Yüksek performansın psikolojisi: İnsan potansiyelini alana özgü yeteneklere dönüştürmek (s. 345-359). Amerika Psikoloji Derneği. https://doi.org/10.1037/0000120-016


Dillard, JP (2020). İkna çalışmalarındaki akımlar. MB Oliver, AA Raney ve J. Bryant (Eds.), Medya etkileri: Teori ve araştırmadaki gelişmeler (4. baskı, s. 115-129). Routledge.


Thestrup, K. (2010). Dönüştürmek, iletişim kurmak, oynamak için - Eylemdeki deney topluluğu. E. Hygum & PM Pedersen (Ed.), Erken çocukluk eğitimi: Danimarka'daki değerler ve uygulamalar. Hans Reitzels Forlag. https://earlychildhoodeducation.digi.hansreitzel.dk/?id=192 

 

Kongrede sunulmuş ise:


Duckworth, A. L., Quirk, A., Gallop, R., Hoyle, R. H., Kelly, D. R., & Matthews, M. D. (2019). Cognitive and noncognitive predictors of success. Proceedings of the National Academy of Sciences, USA, 116(47), 23499–23504. https://doi.org/10.1073/pnas.1910510116 


Lisans Üstü Tez ise:


Kabir, J. M. (2016). Factors influencing customer satisfaction at a fast food hamburger chain: The relationship between customer satisfaction and customer loyalty (Publication No. 10169573) [Doctoral dissertation, Wilmington University]. ProQuest Dissertations & Theses Global.


Miranda, C. (2019). Exploring the lived experiences of foster youth who obtained graduate level degrees: Self-efficacy, resilience, and the impact on identity development (Publication No. 27542827) [Doctoral dissertation, Pepperdine University]. PQDT Open. https://pqdtopen.proquest.com/doc/2309521814.html?FMT=AI


Zambrano-Vazquez, L. (2016). The interaction of state and trait worry on response monitoring in those with worry and obsessive-compulsive symptoms [Doctoral dissertation, University of Arizona]. UA Campus Repository. https://repository.arizona.edu/handle/10150/620615 

 

Elektronik ortamdan alınmış ise:


National Institute of Mental Health. (2018, July). Anxiety disorders. U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml 


World Health Organization. (2018, May 24). The top 10 causes of death. https://www.who.int/news-room/factsheets/detail/the-top-10-causes-of-death

 

Çizelgeler:


Çizelge, metne referans vermeden kendi kendini açıklayıcı nitelikte olmalıdır. Çizelgeler metin içerisinde ilgili yerde verilmelidir. Çizelge başlıkları çift ve dipnotları tek aralıkla yazılmalıdır. Çizelge rakamları art arda numaralandırılmalıdır (Çizelge 1., Çizelge 2. vb). Sütunlar yalnızca yatay çizgilerle ayrılmalıdır. Sütun başlıkları parantez içinde ölçü birimleriyle birlikte kısa olmalıdır. Tüm kısaltmalar dipnotlarda tanımlanmalıdır. Dipnotlar için üst yazı harflerini (sayıları değil) kullanın ve dipnotları minimumda tutulmalıdır.

 

Şekiller:


Eserde yer alacak her türlü grafik, resim, harita, fotoğraflar "Şekil" diye adlandırılmalı, Şekil açıklamaları ayrı bir sayfada sayısal sırayla yazılmalıdır. Şekiller metinle aynı hizada ve resim formatında (GIF, TIFF, JPEG formatlarından biri ile resim olarak kopyalanmalı) yer almalıdır.

Şekilleri ve parçalarını büyük harflerle belirtmek için rakamlar kullanılmalıdır (Şekil 1). Her Şekilde bir başlık ile başlanmalı, metin kolayca anlaşılması için yeterli açıklama eklenmelidir. Bulgularda verilen bilgiler Şekil metininde tekrarlanmamalıdır. Grafikler, grafik paketi ile çizilmiş keskin, siyah beyaz veya renkli şemalar olarak verilmelidir. Fotoğraflar keskin olmalı ve ölçeklerde çubuklarla büyütmeler belirtilmelidir. Grafikler, yüksek çözünürlüklü (en az 300 d.p.i.) elektronik dosya olarak sağlanmalıdır. Düşük çözünürlükte verilen dijital görüntüler yayınlarda kullanılamaz. Açıklama, kullanılan sembollerin tanımlarını içermeli ve tüm kısaltmalar ve ölçüm birimleri açıklanmalıdır, böylece şekil metne atıfta bulunulmadan anlaşılabilir.

 

Ölçü Birimleri ve Kısaltmalar:


Tüm makalelerde SI (International System of Units) ölçü birimleri ve ondalık kesir olarak nokta kullanılmalıdır ( 1,25 yerine 1.25 gibi). Birimlerde “ / ” kullanılmamalı ve birimler arasında bir boşluk verilmelidir (4 m/s yerine 4 m s-1 , 5 kg N ha-1 gibi). Makale içerinde birim kısaltmaları Litre (L), dakika (dak.) devir/dakika için rpm yerine g değeri kullanılmalıdır. Binlik sayı gösterimlerinde noktalama işareti yerine boşluk kullanılmalıdır

 

Bitki ve Mikroorganizma Tür İsimleri:


Genel bitki ve mikroorganizmaların latince isimleri ve author ismi geçtikleri ilk yerde (özet abstract ve metin içerisinde) italik olarak tam şekilde verilmelidir. Diğer yerlerde Cins ismi kısaltılmış, author ismi ise verilmemelidir. Bitkide, hayvanda veya mikroorganizmada geçen “Gen” isimleri ’de italik verilmelidir

 

Formüller:


Makale içinde verilen formüller numaralı olarak (Eq.(1), Eq. (2) vb. Microsoft Eq. 3.0 veya Microsoft’un üst versiyon yazılımı ile üretilmiş olmalıdır

 

Makalenin Basım Öncesi Provası:


Makalenin son halinin elektronik provası, son gözden geçirme tamamlandıktan sonra ilgili yazarın e-posta eki yoluyla bir PDF (Taşınabilir Belge Formatı) dosyası olarak gönderilir ve alındıktan sonra 48 saat içinde iade edilmelidir. Yazarların, makalenin son hali olduğunu ve bu aşamada tipografik veya küçük yazım hataları dışında önemli bir değişiklik yapılmayacağını belirtmeleri gerekmektedir. Metinde ve şekillerde (küçük hatalar hariç) değişiklikler olan yazılar tekrar değerlendirmeye tabi tutulur ve yazarlar aşırı değişiklikler için tahsil edilebilir. Yazarlar makalelerinin sınırsız kopyalarını basabilecekleri PDF dosyasını özgürce indirebilir.

 

İntihal:


Makalenin prova aşamasından (kabul sonrası basım öncesi) öncesinde veritabanları/İntihal programı (Itenticate veya Intihal.net) ile kontrol edilir. Başvurunuz için intihal gibi kötü sonuçlar bulunması durumunda, başvurunuzu derhal reddeder ve yayın işlemden kaldırılır.

ETİK İLKELER

Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, Yayın Etiği Komitesi [Committee on Publication Ethics (COPE)] tarafından hazırlanan yönerge (The COPE Code of Conduct for Journal Editors) hükümlerine uymayı kabul ve taahhüt etmiştir.

Dergi tarafından kabul edilen etik görev ve sorumluluklar Committee on Publication Ethics (COPE) ve Council of Science Editors (CSE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.


YAYIN ETİĞİ

Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır.

Dergide yayınlanan çalışmalar, hakemler tarafından irdelenmiş, bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Makalenin dergiye gönderiminden yayınlanıncaya kadar geçen süreçte, yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörlerin etik ilkelere yönelik standartlara uyması büyük önem taşımaktadır. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıda belirtilen etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir.

YAZARLARIN ETİK SORUMLULUKLARI

Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi'ne çalışmalarını gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki belirtilen etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:

• Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların daha önce aynı konuda yapılmış çalışmayı tekrar etmeyen, özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda yararlandıkları kaynakları eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları gerekmektedir.
• Çalışmanın oluşturulmasında ve sonuçlandırılmasında çalışmaya bilimsel açıdan katkı sağlamayan kişilerin yazar olarak belirtilmemesi gerekir.
• Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
• Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
• Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
• Yazar(lar)ın yayınlanmış, baskıda veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
• Yazarlar aynı çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını/veya çekilmesini takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi'ne gönderilemez.
• Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.

EDİTÖRLERİN ETİK GÖREV VE SORUMLULUKLARI

Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi editör ve bölüm editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:

Okuyucu ile ilişkiler
Editörler tüm okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate alarak karar vermelidir. Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel alan yazına katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca editörler okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.

Yazarlar ile ilişkiler
Editörlerin yazarlara karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
• Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.
• Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.
• Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.
• Yeni editörler, çalışmalara yönelik olarak önceki editör(ler) tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.
• "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmelidir.
• Editörler yazarlar tarafından kendilerinden beklenecek her konuyu ayrıntılı olarak içeren bir "Yazar Rehberi" yayınlamalıdır. Bu rehberler belirli zaman aralıklarında güncellenmelidir.
• Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.

Hakemler ile ilişkiler
Editörlerin hakemlere karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:

• Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
• Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
• Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
• Körleme hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.
• Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
• Hakemleri zamanında dönüş ve performans gibi ölçütlerle değerlendirmelidir.
• Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
• Hakem havuzunun dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.
• Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.
• Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması için adımlar atmalıdır.

Yayın kurulu ile ilişkiler
Editörler, tüm yayın kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerletmesini sağlamalıdır. Yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir. Yeni yayın kurulu üyelerini yayın politikaları konusunda eğitmeli, ihtiyaç duydukları bilgileri sağlamalıdır.

Dergi sahibi ve yayıncı ile ilişkiler
Editörler ve yayıncı arasındaki ilişki editöryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır. Editörler ile yayıncı arasında yapılan yazılı sözleşme gereği, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncı ve dergi sahibinden bağımsızdır.

Editöryal ve kör hakemlik süreçleri
Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.

Kalite güvencesi
Editörler; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.

Kişisel verilerin korunması
Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.

Etik kurul, insan ve hayvan hakları
Editörler; değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.
Olası suiistimal ve görevi kötüye kullanmaya karşı önlem
Editörler; olası suiistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikâyetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır.

Fikri mülkiyet haklarının korunması
Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür. Ayrıca editörler yayınlanan tüm makalelerdeki içeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi adına gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

Şikâyetler
Editörler; yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikâyetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.

Politik ve Ticari kaygılar
Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.

Çıkar çatışmaları
Editörler; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.

HAKEMLERİN ETİK SORUMLULUKLARI

Tüm çalışmaların "Kör Hakemlik" çerçevesinde değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:

•Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.
•Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
• Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
• Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
• Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
• Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
• Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.

İNTİHAL DENETİMİ

Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi yayın etiği gereği "Kör Hakemlik Değerlendirme Süreci"nden geçmiş her çalışmanın bütünlüğünü korumak ve etik ihlalinin önlenmesi adına intihal denetiminden geçirilmesini zorunlu kılar. Bu kapsamda her çalışmanın Türkçe ve İngilizce nüshaları yayın kurulunun uygun bulduğu bir firma tarafından intihal denetiminden geçirilir. Denetim kapsamında oluşan maddi sorumlulular yazar(lar)a aittir.

İntihal denetimi “iThenticate”, “Web of Science” ve “Scopus” veri tabanları/İnthal denetleme yazılımı aracılığıyla gerçekleştirilir. Her çalışmanın yazılımlar aracılığıyla ortaya çıkan eşleşmeleri derinlemesine incelenerek gönderme ve atıfı doğru olan eşleşmeler ayıklanır. Ayıklama sonucunda kalan eşleşmeler incelenerek hatalar tespit edilir ve yayın kurulu için raporlaştırılır. Yayın kurulu her çalışmanın intihal denetim raporu ışığında çalışma hakkında nihai kararını verir. Raporda yer alan hataların yazarlar tarafından düzeltilmesi istenebilir veya çalışma yazarlara iade edilebilir.

YAYIN POLİTİKASI

Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında olmak üzere yılda 3 sayı olacak şekilde yayınlanır.

Açık Erişim Politikası: Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi yayınlanmaya kabul edilen makalelerden Makale işlem ücreti (değerlendirme ücreti veya basım ücreti) talep etmeyen, uluslararası hakemli ve makalelere erişim için abonelik ücreti talep etmeyen açık erişimli bir dergidir.

Gizlilik Beyanı: Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi yönetim sistemine eklenmiş olan yazar isim ve elektronik posta adresleri gibi kişisel bilgileri, yalnızca bu derginin bilimsel amaçları doğrultusunda kullanmayı kabul eder. Bu bilgiler başka bir amaç veya bölüm için kullanılmayacak olup, üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır.

Arşivleme: Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi’nde yayınlan tüm makaleler TÜBİTAK ULAKBİM Yaşam Bilimleri Veritabanı aracılığıyla pdf formatında ULAKBİM sunucularında https://dergipark.org.tr/tr/pub/mkutbd adresinde saklanmakta ve sunulmaktadır.
Sponsorluk ve Reklam: Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi’nin yayın politikaları kapmasında sponsorluk ve reklam kabul edilmemektedir.

Telif Hakkı Devri: Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi’ne yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların, daha önce herhangi bir şekilde yayınlanmamış veya herhangi bir yere yayınlanmak üzere gönderilmemiş özgün çalışma niteliği taşıması zorunludur. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi’ne çalışma gönderecek yazarlar, "Telif Hakkı Devir Formu" belgesini imzalayarak sisteme yüklemek zorundadır. Yazarlar böylece çalışmalarının telif hakkından feragat etmeyi kabul ederek, değerlendirme için gönderimle birlikte çalışmalarının telif hakkını Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi’ne devretmeyi kabul eder. Telif Hakkı Devir Formunu iletmeyen yazarların çalışmaları değerlendirilmeye alınmaz ve/veya yayınlanmaz.
Yazarlar makale sonunda “Yazarlar arası çıkar çatışma beyanı” ile Araştırmacıların yayına katkı oranı beyanı” konularında bilgi vermek zorundadır.

Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci: Kör hakemlik, bilimsel yayınların en yüksek kalite ile yayınlanması için uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem, bilimsel çalışmaların nesnel (objektif) bir şekilde değerlendirilme sürecinin temelini oluşturmaktadır ve birçok bilimsel dergi tarafından tercih edilmektedir. Hakem görüşleri, Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi yayın kalitesinde belirleyici bir yere sahiptir. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi’ne gönderilen tüm çalışmalar aşağıda belirtilen aşamalara göre körleme yoluyla değerlendirilmektedir.

Körleme Hakemlik Türü: Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, tüm çalışmaların değerlendirme sürecinde çifte körleme yöntemini kullanmaktadır. Çift körleme yönteminde çalışmaların yazar ve hakem kimlikleri gizlenmektedir.

İlk Değerlendirme Süreci: Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi'ne gönderilen çalışmalar ilk olarak alanında uzman olan editörler tarafından değerlendirilir. Derginin amaç ve kapsamı ile Dergi yazım kurallarına uymayan, Türkçe ve İngilizce olarak dil ve anlatım kuralları açısından zayıf, bilimsel açıdan kritik hatalar içeren, özgün değeri olmayan ve yayın politikalarını karşılamayan çalışmalar doğrudan değerlendirilmeye alınmadan reddedilir. Reddedilen çalışmaların yazarları, gönderim tarihinden itibaren en geç iki hafta içerisinde bilgilendirilir.
Bu kapsam dışında kalan uygun olarak değerlendirilen çalışmalar ise ön değerlendirme için çalışmanın ilgili olduğu alana yönelik bir Bölüm editörüne gönderilir.

Ön Değerlendirme Süreci: Ön değerlendirme sürecinde bölüm editörleri çalışmaların, giriş, materyal ve metod, bulgular, sonuç, değerlendirme ve tartışma bölümlerini dergi yayın politikaları ve kapsamı ile özgünlük açısından ayrıntılı bir şekilde inceler. Bu inceleme sonucunda uygun bulunmayan çalışmalar en geç dört hafta içerisinde bölüm editörü değerlendirme raporu ile birlikte iade edilir.

Hakemlendirme Süreci: Çalışmalar içeriğine ve hakemlerin uzmanlık alanlarına göre hakemlere gönderilir. Çalışmayı inceleyen bölüm editörü, Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi hakem havuzundan uzmanlık alanlarına göre en az iki hakem önerisinde bulunur veya çalışmanın alanına uygun yeni hakemi önerebilir veya Dergipark Hakem havuzundan ilgili hakemi seçebilir. Makale hakemlerinin her birinin mümkün olduğunca farklı kurumlardan olmasına ve hakemlerle aynı kurumdan olmamasına özen gösterilir. Çalışma daha sonra Bölüm editörü tarafından belirlenen hakemlere iletilir. Hakemler değerlendirdikleri çalışmalar hakkındaki hiçbir süreci ve belgeyi paylaşmayacakları hakkında garanti vermek zorundadır.

Hakem Değerlendirme Süreci: Hakem değerlendirme süreci için hakemlere verilen süre 4 haftadır. Hakemlerden veya editörlerden gelen düzeltme önerilerinin yazarlar tarafından 1 ay içerisinde tamamlanması zorunludur. Hakemler bir çalışmanın düzeltmelerini inceleyerek uygunluğuna karar verebilecekleri gibi gerekliyse birden çok defa düzeltme talep edebilir. Değerlendirme Sonucu Hakemlerden gelen görüşler, Bölüm editörü tarafından en geç 2 hafta içerisinde incelenir. Bu inceleme sonucunda Bölüm editörü çalışmaya ilişkin nihai kararını editörlere iletir.

Yayın Kurulu Kararı: Editörler, Bölüm editörü ve hakem görüşlerine dayanarak çalışma ile ilgili yayın kurulu görüşlerini hazırlar. Hazırlanan görüşler editör tarafından Bölüm editörü ve hakem önerileri ile birlikte en geç 1 hafta içerisinde yazar(lar)a iletilir. Bu süreçte olumsuz görüş verilen çalışmalar intihal denetimi talep edilmeksizin iade edilir.

Makale Gönderme: Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi'de değerlendirilmek üzere çalışma gönderecek yazar(lar) https://dergipark.org.tr/tr/login adresinde yer alan dergipark yönetim sistemine üye olarak https://dergipark.org.tr/tr/journal/2967/submission/step/manuscript/new adresinden makale gönderimi gerçekleştirebilir.

Yazarlar: Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, geri çekme işlemlerinde dergi editörüyle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

Makalelerin Geri Çekilmesi: Değerlendirme aşamasındaki çalışmasını geri çekme talebinde bulunmak isteyen yazar(lar), makale geri çekme talebini içeren dilekçeyi her bir yazarın ıslak imzası ile imzalanmış ve taratılmış halini mevcut dergi baş editörünün veya zfdergi@mku.edu.tr adresi üzerinden e-posta aracılığıyla yayın kuruluna iletmekle yükümlüdür. Yayın Kurulu geri çekme bildirimini inceleyerek en geç bir hafta içerisinde dönüş sağlar. Yayın kurulu tarafından telif hakları Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi gönderim aşamasında devredilmiş çalışmaların geri çekme isteği onaylanmadıkça yazarlar çalışmasını başka bir dergiye değerlendirme için gönderemezler.

Editörler: Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi yayın kurulu; yayınlanmış, basım aşamasındaki veya değerlendirme aşamasındaki bir çalışmaya ilişkin telif hakkı ve intihal şüphesi oluşması durumunda çalışmayı ilişkin bir soruşturma başlatma yükümlülüğü taşır. Yayın kurulu yapılan soruşturma sonucunda değerlendirme aşamasındaki çalışmada telif hakkı ve intihal yapıldığını tespit etmesi durumunda çalışmayı değerlendirmeden geri çeker ve tespit edilen durumları detaylı bir şekilde kaynak göstererek yazarlara iade eder. Yayın kurulu, yayınlanmış veya baskı halindeki bir çalışmada telif hakkı ihlali ve intihal yapıldığını tespit etmesi durumunda, en geç bir hafta içerisinde aşağıdaki geri çekme ve bildiri işlemlerini gerçekleştirir.

"Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi" yayınlanmaya kabul edilen makalelerden Makale işlem ücreti (değerlendirme ücreti veya basım ücreti) talep etmeyen, uluslararası hakemli ve makalelere erişim için abonelik ücreti talep etmeyen açık erişimli bir dergidir.

22740137731737513771 13774 15432 1813713775 14624 15016 i2or 1857924881download