The most important allelopathic effect of essential oils is that they prevent the germination of some plant seeds. In this study, essential oils were obtained from different form periods (beginning of flowering, mid-flowering and end of flowering) of 2 genotypes of S. hortensis plant. Subsequently, different doses of essential oils (0.5, 1, 2, 4, 8 and 16 µl petri-1) were used from weeds such as giant amaranth (Amaranthus palmeri L.), wild oats (Avena fatua L.), purslane (Portulaca oleracea L.), wild mustard (Sinapis arvensis L.) and cress (Lepidium sativum L.), durum wheat (Triticum durum L.) and pepper (Capsicum annuum L.) seeds from cultivated plants were investigated. According to the results of the study, germination was negatively affected due to the increase in the application doses of essential oils, and the highest effect was determined as 2 µl petri-1 in A. palmeri and oleracea seeds, 4 µl petri-1 in A. fatua seeds and 8 µl petri-1 in S. arvensis. For the effects of essential oil doses, the highest LD50 values for the seeds of A. palmeri, P. oleracea, A. fatua and S. arvensis were found to be 0.159, 0.189, 1.043 and 3.087, respectively, while the highest LD90 values were determined to be 0.547, 0.673, 2.895 and 8.398, respectively. As a result of the study, it was seen that essential oils have a significant bioherbicidal effect on weed seeds and it is thought that this method will make a significant contribution to the alternative control of weeds.
Summer savory bio-herbicide essential oil cultivated plant weed
Uçucu yağların allelopatik etkilerinden en önemlisi bazı bitki tohumlarının çimlenmesini engellemesidir. Bu çalışmada S. hortensis bitkisinin 2 genotipine ait farklı biçim dönemlerinden (çiçeklenme başlangıcı, çiçeklenme ortası ve çiçeklenme sonu) uçucu yağlar elde edilmiştir. Elde edilen uçucu yağların farklı dozları (0.5, 1, 2, 4, 8 ve 16 µl petri-1) yabancı otlardan dev horozibiği (Amaranthus palmeri L.), yabani yulaf (Avena fatua L.), semizotu (Portulaca oleracea L.), yabani hardal (Sinapis arvensis L.) ve kültür bitkilerinden ise tere (Lepidium sativum L.), makarnalık buğday (Triticum durum L.) ve biber (Capsicum annuum L.) tohumlarının çimlenmesine olan etkisi araştırılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre: uçucu yağların uygulama dozlarının artışına bağlı olarak çimlenmeler olumsuz yönde etkilenmiş olup A. palmeri ve P. oleracea tohumlarında en yüksek etki 2 µl petri-1, A. fatua tohumlarında 4 µl petri-1 ve S. arvensis’te ise 8 µl petri-1 olarak belirlenmiştir. Uçucu yağ dozlarının yabancı otlardan A. palmeri, P. oleracea, A. fatua ve S. arvensis tohumları üzerinde en yüksek LD50 değerleri sırasıyla 0.159, 0.189, 1.043 ve 3.087 olarak bulunurken, en yüksek LD90 değerleri ise yine sırasıyla 0.547, 0.673,2.895 ve 8.398 olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın sonucunda uçucu yağların yabancı ot tohumları üzerinde önemli bir biyoherbisidal etkisinin olduğu görülmüş ve bu yöntemin yabancı otların alternatif mücadelesine önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Baklakekiği biyo-herbisit uçucu yağ kültür bitkisi yabancı ot
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Koruma (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 3 Ağustos 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 12 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 2 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 1 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 29 Sayı: 2 |