Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mineral content in kernel of some local and foreign walnut cultivars and genotypes

Yıl 2019, Cilt: 24 Sayı: 3, 174 - 180, 18.12.2019

Öz

Aims:
Walnut (Juglans regia L.) is an important fruit species for Turkey in
terms of economic value. Due to its positive effects on nutrient content
and human health, its importance is
increasing nowadays. The scientific studies have been revealing that it
has rich nutrient content to positively affecting human body. In this study, it
was planned to determine the changes of mineral composition, which in nutrition
quality elements, in local and foreign walnut cultivars that cultivated in
Turkey
.


Methods and Results:
In the experiment, it was used the
kernels of 9 foreign walnut cultivars and 10 local walnut cultivars and
genotypes in Uşak (inner Aegean region/Turkey) ecological condition. The
nitrogen content of the walnut kernels was determined according to “Kjheltec”
method. Also, the macro and micro elements were determined by means of ICP-OES
(Varian Series II) based on the spectrometric method after the dry-ashed method
was applied. According to the findings in the study, in terms of macro and micro mineral level, except for N, the
local walnut cultivars have the higher concentrations than foreign cultivars
.


Conclusions:
Comparing obtained data with the
ones existing in the literature, especially Turkish walnut cultivars proved to
be important sources of nutritive elements
.


Significance and Impact of
the Study
: The
studies of the mineral content determination were carried out on the walnut
genotypes due to
walnut
trees were grown widely from seeds in Turkey
. However, there are very few studies on the mineral
content of
local and foreign walnut cultivars
that cultivated in Turkey.

The results of the study will be extremely important in terms of contributing
to the knowledge of walnut cultivation in Turkey
.

Kaynakça

  • Akca Y, Sutyemez M, Ozgen M, Tuzen M, Mendil D (2005) Determination of chemical properties of walnut (Juglans regia L.) cultivars grow in Turkey. Asian Journal of Chemistry 1: 548-552.
  • Anonymous (2017) FAOSTAT, Word Production data. Retrieved December 25, 2018, from http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (Erişim Tarihi: 12 Mart 2019)
  • Anonymous (2018). USDA (National Nutrient Database for Standard Reference). http://ndb.usda.gov/ndb/ (Erişim Tarihi: 25 Şubat 2019)
  • Bayazit S, Tefek H, Caliskan O (2016) Türkiye’de ceviz (Juglans regia L.) araştırmaları. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 11: 169-179.
  • Chapman HD, Pratt PF (1961) Method of Analysis for Soils, Plants and Waters. University of California, Division of Agricultural Sciences, California. pp 309.
  • Cosmulescu S, Baciu A, Achim G, Botu M, Trandafir I (2009) Mineral composition of fruits in different walnut (Juglans regia L.) cultivars. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj 37: 156-160.
  • Cağlarirmak N (2003) Biochemical and physical properties of some walnut genotypes (Juglans regia L.). Nahrung/food 47: 28-32.
  • Kacar B (1972) Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri (Bitki Analizleri). Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları, 646 s.
  • Less R (1971) Laboratory Handbook of Methods of Food Analiysis. Leonard Hill Boks, London. pp 192.
  • Ozcan MM, Iman C, Arslan D (2010) Physico-chemical properties, fatty acid and mineral content of some walnuts (Juglans regia L.) types. Agricultural Sciences 1: 62-67.
  • Özkan Y (1996) Niksar ve Pazar ilçelerinde yetişen bazı ceviz tiplerinin meyve özellikleri. GOP Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi 13: 1-13.
  • Şen SM (1980) Kuzey Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerinde Araştırmalar. Doçentlik Tezi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Erzurum.
  • Şen SM (1986) Ceviz Yetiştiriciliği. Eser Matbaası, Samsun. 232 s.
  • Tapia MI, Sanchez-Margado JR, Garcia-Parra J, Ramirez R, Hernandez T, Gonzales-Games D (2013) Comparative study of the nutritional and bioactive compounds content of four walnut (Juglans regia L.) Cultivars. Journal of Food Composition and Analysis 31: 232-237.
  • Yiğit A, Ertürk Ü, Korukluoğlu M (2005) Fonksiyonel bir gıda: Ceviz. Bahçe 34: 163-169.

Bazı yerli ve yabancı ceviz çeşit ve genotiplerin meyvelerinde mineral madde içerikleri

Yıl 2019, Cilt: 24 Sayı: 3, 174 - 180, 18.12.2019

Öz

Amaç: Ekonomik
değeri açısından ülkemiz için önemli bir meyve türü olan cevizin
(Juglans regia L.), insan
sağlığı üzerine etkili birçok önemli besin öğesini
içermesinden dolayı günümüzde önemi giderek
artmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar, cevizin insan vücudunu pozitif olarak
etkileyen besin içeriklerine sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Çalışmada, ü
lkemizde
ceviz üretiminde yer alan farklı yerli ve yabancı ceviz çeşitlerinin besinsel
kalite öğelerinden olan mineral madde içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntemler ve Bulgular: Araştırma materyali olarak, İç Ege Bölgesinde yer alan Uşak ilinde
9 yabancı ve 10 yerli ceviz çeşit ve
genotipine ait iç ceviz meyveleri kullanılmıştır. Meyvelerin azot
içeriği “Kjheltec” yöntemine göre belirlenirken, makro ve mikro elementler kuru
yakma yöntemi uygulandıktan sonra spektrometrik yöntem temel alınarak ICP
cihazında tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, yerli ve yabancı
çeşitlerin azot içerikleri birbirine yakın olurken, diğer makro ve mikro
element içerikleri bakımından yerli çeşitlerin daha zengin olduğu belirlenmiştir.

Genel Yorum: Elde edilen veriler
literatürle karşılaştırıldığında, özellikle Türk ceviz çeşitlerinde meyvelerin
besin element içeriklerinin önemli düzeyde olduğu söylenebilir.

Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Ülkemiz tohumdan çıkma ceviz
populasyonu açısından zengin olması nedeniyle, mineral madde içeriğini tespit çalışmaları
daha çok genotipler bazında yapılmıştır. Ancak ülkemizde, yetiştirilen ve
yetiştirilmeye başlanan çeşitli yerli ve yabancı ceviz çeşitlerinin mineral
madde içerikleri potansiyellerinin ortaya çıkarılması konusunda çok az çalışma
bulunmaktadır.
Farklı çeşitlerin mineral madde içeriği ile ilgili bulgular, ülkemizde ceviz konusundaki bilgi birikimine katkı
sağlaması açısından son derece önemli olacaktır.

Kaynakça

  • Akca Y, Sutyemez M, Ozgen M, Tuzen M, Mendil D (2005) Determination of chemical properties of walnut (Juglans regia L.) cultivars grow in Turkey. Asian Journal of Chemistry 1: 548-552.
  • Anonymous (2017) FAOSTAT, Word Production data. Retrieved December 25, 2018, from http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (Erişim Tarihi: 12 Mart 2019)
  • Anonymous (2018). USDA (National Nutrient Database for Standard Reference). http://ndb.usda.gov/ndb/ (Erişim Tarihi: 25 Şubat 2019)
  • Bayazit S, Tefek H, Caliskan O (2016) Türkiye’de ceviz (Juglans regia L.) araştırmaları. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 11: 169-179.
  • Chapman HD, Pratt PF (1961) Method of Analysis for Soils, Plants and Waters. University of California, Division of Agricultural Sciences, California. pp 309.
  • Cosmulescu S, Baciu A, Achim G, Botu M, Trandafir I (2009) Mineral composition of fruits in different walnut (Juglans regia L.) cultivars. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj 37: 156-160.
  • Cağlarirmak N (2003) Biochemical and physical properties of some walnut genotypes (Juglans regia L.). Nahrung/food 47: 28-32.
  • Kacar B (1972) Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri (Bitki Analizleri). Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları, 646 s.
  • Less R (1971) Laboratory Handbook of Methods of Food Analiysis. Leonard Hill Boks, London. pp 192.
  • Ozcan MM, Iman C, Arslan D (2010) Physico-chemical properties, fatty acid and mineral content of some walnuts (Juglans regia L.) types. Agricultural Sciences 1: 62-67.
  • Özkan Y (1996) Niksar ve Pazar ilçelerinde yetişen bazı ceviz tiplerinin meyve özellikleri. GOP Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi 13: 1-13.
  • Şen SM (1980) Kuzey Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerinde Araştırmalar. Doçentlik Tezi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Erzurum.
  • Şen SM (1986) Ceviz Yetiştiriciliği. Eser Matbaası, Samsun. 232 s.
  • Tapia MI, Sanchez-Margado JR, Garcia-Parra J, Ramirez R, Hernandez T, Gonzales-Games D (2013) Comparative study of the nutritional and bioactive compounds content of four walnut (Juglans regia L.) Cultivars. Journal of Food Composition and Analysis 31: 232-237.
  • Yiğit A, Ertürk Ü, Korukluoğlu M (2005) Fonksiyonel bir gıda: Ceviz. Bahçe 34: 163-169.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ercan Yıldız 0000-0003-1445-2385

Ahmet Sümbül 0000-0001-9510-0992

Yayımlanma Tarihi 18 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 6 Temmuz 2019
Kabul Tarihi 6 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 24 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yıldız, E., & Sümbül, A. (2019). Bazı yerli ve yabancı ceviz çeşit ve genotiplerin meyvelerinde mineral madde içerikleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 24(3), 174-180.

22740137731737513771 13774 15432 1813713775 14624 15016 i2or 1857924881download