Adıyaman’da Antepfıstığı bahçelerinde verimlilik durumlarını belirlemek amacıyla 77 farklı köyden toprak örnekleri alınarak, analizler yapılmıştır. Topraklar, killi tın bünyeye sahip, hafif alkalin reaksiyonlu, tuzsuz içerikleri olmalarıyla berabar kireç içerikleri % 0.10 ile % 56 arasında değişerek ortalama % 18.7 oranında bulunmuştur. Total N (azot) konsantrasyonu % 0.04-0.65 arasında değişmiştir. P2O5 (fosfor) içeriği 0.02-30.3 kg da-1 arasında değişirmiş ve ortalama 2.76 kg da-1, alınabilir K2O (potasyum) kapsamlarının 15.5-281.2 kg K2O da-1, ortalama ise 114.6 kg K2O da-1, alınabilir Ca (kalsiyum) miktarı 605-1866.9 kg da-1 arasında değişmekte olup, ortalama olarak 1242.1 kg da-1 olarak Mg (magnezyum) kapsamları 70.2-558.3 kg da-1 arasında değişmiş; ortalama olarak 217.4 kg da-1 olarak belirlenmiştir. Örneklerde ortalama Fe (demir), Zn (Çinko), Mn (mangan ve Cu (bakır ) değerleri sırasıyla, 6.4 mg kg-1, 0,72 mg kg-1, 11.5 mg kg-1 ve 3,24 mg kg-1 olarak belirlenmiştir. Analizlenen bahçelerde bitki besleme sorunları belirlenmiştir, çiftçi bahçelerine yönelik çalışmaların yürütülmesi fikri ortaya çıkmıştır. Geleneksel uygulamalar dikkate alınarak yeni ve güncel gübreleme programını organik ve kimyasal gübrelerden yararlanılarak oluşturulması ayrıca iklim değişikliğini de gözönüne alarak mutlaka sulama projelerine de yer verilmesi gerekliliği belirlenmiştir.
Toprak analizi Antepfıstığı Besin elementleri Toprak özellikleri
Soil samples were taken from 77 different villages in Adıyaman and analyzed in order to determine the fertility status of Pistachio orchards. The soils have clayey loam texture, slightly alkaline reaction, unsalted content, and the lime content varies between 0.10 % and 56 %, with an average of 18.7 %. Total N (nitrogen) concentration ranged between 0.04-0.65 %. P2O5 (phosphorus) content ranged between 0.02-30.3 kg da-1 and average 2.76 kg da-1, available K2O (potassium) content was 15.5-281.2 kg K2O da-1, on average 114.6 kg K2O da-1, available Ca (calcium) content ) amount varies between 605-1866.9 kg da-1, and their Mg (magnesium) content varies between 70.2-558.3 kg da-1 on average, as 1242.1 kg da-1; on average, it was determined as 217.4 kg da-1. Average Fe (iron), Zn (Zinc), Mn (manganese and Cu (copper) values in the samples were 6.4 mg kg-1, 0.72 mg kg-1, 11.5 mg kg-1 and 3.24 mg kg-1, respectively. has been determined. Plant nutrition problems were determined in the analyzed orchards, and the idea of conducting studies on farmer's orchards emerged. It has been determined that the new and current fertilization program should be created by using organic and chemical fertilizers, taking into account traditional practices, and that irrigation projects should definitely be included, taking into account climate change.
Soil analyzes Pistachio Nutritional elements Soil characteristics
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Toprak Bilimi ve Ekolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Temmuz 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 17 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 29 Kasım 2022 |
Kabul Tarihi | 26 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 28 Sayı: 2 |