Blueberry is one of the fruit species that is beneficial for human health due to its high antioxidant capacity and other bioactive compounds. In this study, it was aimed to determine the fruit quality and antioxidant properties of ‘Camellia’, ‘Venture’ and ‘Suzie Blue’ southern origin high-tall blueberry cultivars grown in pots and open-air using soilless farming technique in Serik/Antalya region. For this purpose, fruit weight, fruit length, fruit width, fruit skin color (L*, a*, b*), total soluble solids content (TSS), titratable acidity (TA), pH, total phenolic content, total flavonoid and total antioxidant capacity were measured in fruit samples taken during the harvest period. Measurments taken varied depending on cultivars as follows; fruit weight 2.52-3.28 g, fruit length 16.65-19.45 mm, fruit width 13.33-14.34 mm, L* value 25.67-29.95, a* value 0.57-1.73, b* value -2.86 -1.86, TSS 9.60-10.23%, TA 0.88-1.17%, pH 3.58-3.70, total phenolic content 205.50-273 mg GAE/100 g, total flavonoid content 169.80-215.40 mg catechin/100 g, and total antioxidant capacity 28.79-61.05%. In this study, it was observed that the cultivar ‘Camellia’ had the largest, bright and dark colored fruits and the highest TSS, TA and pH, total phenolic and total flavonoid contents and total antioxidant capacity (%61.05).
High blueberry total phenolic total flavonoid antioxidant pomological features
Maviyemiş, yüksek antioksidan kapasiteleri ve diğer biyoaktif bileşiklerinden dolayı insan sağlığı bakımından yararlı olan meyve türlerinden birisidir. Çalışmada, Serik/Antalya bölgesinde saksıda ve topraksız tarım tekniği ile açıkta yetiştirilmiş ‘Camellia’, ‘Venture’ ve ‘Suzie Blue’ güney orjinli yüksek boylu maviyemiş çeşitlerinin meyve kalite ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda hasat döneminde alınan meyve örneklerinde meyve ağırlığı, meyve boyu, meyve eni, meyve kabuk rengi (L*, a*, b*), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), pH, toplam fenolik, toplam flavonoid ve toplam antioksidan kapasitesi belirlenmiştir. Çeşitlerin meyve ağırlığı 2.52-3.28 g, meyve boyu 16.65-19.45 mm, meyve eni 13.33-14.34 mm, L* değeri 25.67-29.95, a* değeri 0.57-1.73, b* değeri -2.86 -1.86, SÇKM %9.60-10.23, TEA % 0.88-1.17, pH 3.58-3.70, toplam fenolik miktarı 205.50-273 mg GAE/100g, toplam flavonoid miktarı 169.80-215.40 mg catechin/100g ve toplam antioksidan kapasitesi ise %28.79-61,05 arasında saptanmıştır. Bu çalışmada, ‘Camellia’ çeşidinin en iri, parlak ve koyu renkli meyvelere ve en yüksek SÇKM, TEA ve pH, toplam fenolik, toplam flavonoid ve toplam antioksidan kapasiteye (% 61.05) sahip olduğu görülmüştür.
Yüksek boylu mavi yemiş toplam fenolik toplam flavonoid antioksidan pomolojik özellikler
Bu makalede insan veya hayvan deneklerle herhangi bir çalışma bulunmaması nedeniyle etik onaya gerek duyulmamaktadır.
Katkılarından dolayı meslektaşım ziraat yüksek mühendisi Ayfer Hız’a teşekkür ederiz. Bilen Agro Tarım Ticaret Enerji A.Ş. teşekkür ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 1 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 10 Nisan 2023 |
Kabul Tarihi | 30 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 28 Sayı: 3 |