The impact of varying levels of bud load treatments on the leaf yield and some physical properties of the Karaerik and Kabuğu Yufka grape varieties
Yıl 2024,
Cilt: 29 Sayı: 3, 769 - 781
Nalan Nazan Kalkan
,
Abdurrahim Bozkurt
,
Oktay Turgay Altun
,
Zakine Kadıoğlu
,
Birol Karadoğan
,
Selahattin Albayrak
,
Rüstem Cangi
,
Duran Kılıç
Öz
The suitability of commercial vine leaf production in the Erzincan region was investigated in this study. For this purpose, Karaerik and Kabuğu Yufka grape varieties, which are cultivated in the region and whose leaves are used as fresh and pickled, were used. In the vineyard established for the purpose of leaf production, double-armed fixed cord training was used. In the years of 2021 and 2022, four different bud loads were applied to the vines with 24, 36, 48, and 60 buds/vine, respectively. The effects of bud load treatments and cultivars on leaf yield, leaf weight, leaf area, number of leaves per 100 grams, petiole length, pruning wood weight, SPAD values and L*, a* and b* values were determined. As a result of the study, Karaerik grape variety was favoured in terms of yield and leaf quality characteristics while 60 buds/vine application came into prominence. The data obtained for the leaf yield, leaf weight, average leaf area, number of leaves, petiole lengths, SPAD values showed variability depending on the bud load treatments.
Proje Numarası
TAGEM/BBAD/B/20/A1/P6/2094
Kaynakça
- Ağaoğlu, Y.S., Yazgan, A., & Kara, Z. (1988). Tokat yöresinde yaprak salamuracılığına yönelik asma yetiştiriciliği üzerine bir araştırma. Türkiye II. Bağcılık Sempozyumu, Bursa, 315-326.
- Altıntaş, A., Altıntaş, G., Aydin, M., Kılıç, D., Yalçın, K., Çiçek, A., & Kiracı, M.A. (2023). Bağcılıkta farklı üretim modellerinin üzüm ve yemeklik asma yaprağı üretiminde verim ve kalite üzerine etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 12 (2), 149-164.
- Balıkçı, E., Tangolar, S., & Ada, M. (2021). Trakya İlkeren üzüm çeşidinde organik ve inorganik madde uygulamalarının verim ile bazı kalite ve ekofizyolojik özellikler üzerine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 10 (2), 255-264. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1646255
- Banjanin, T., Uslu, N., Vasic, Z.R., & Özcan, M.M. (2021). Effect of grape varieties on bioactive properties, phenolic composition, and mineral contents of different grape‐vine leaves. Journal of Food Processing and Preservation, 45 (2), e15159. https://doi.org/10.1111/jfpp.15159
- Başoğlu, F., Şahin, İ., Korukoğlu, M., Uylaşer, V., & Akpınar, A. (1996). Salamura yaprak üretiminde fermentasyon şekli ve katkı maddelerinin kalite ve dayanıklılığa etkisinin araştırılması ve uygun tekniğin geliştirilmesi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 20, 535-545.
- Bekişli, M.İ. (2014). Harran Ovası koşullarında yetiştirilen bazı asma çeşitleri ile Amerikan asma anaçlarının yaprak ve stoma özelliklerinin belirlenmesi. [Doktora Tezi, Harran Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
- Cangi, R., & Yağcı, A. (2012). Iğdır yöresinde salamuralık asma yaprağı üretim imkanları. Journal of the Institute of Science and Technology, 2 (2 Sp: A), 9-14. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/89164
- Cangi, R., Kaya, C., Kılıç, D., & Yıldız, M. (2005). Tokat yöresinde salamuralık asma yaprak üretimi, hasad ve işlemede karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. 6. Ulusal Bağcılık Sempozyumu Bildiri Kitabı, 2, 632-640.
- Cangi, S.Ö., Cangi, R., & Oruç, E. (2017). Salamuralık asma yaprak üreticilerinin tarım sigortasına yaklaşımları: Tokat ili örneği. Türk Tarım Gıda, Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5 (12), 1640-1650. https://doi.org/10.24925/turjaf.v5i12.1640-1650.1605
- Çelik, S. (1998). Bağcılık (Ampeloloji). Anadolu Matbaa Ambalaj San. Tic. Ltd. Şti. İstanbul, 426s.
- Çelik, S. (2011). Bağcılık (Ampeloloji) Cilt 1 (3. Baskı). Anadolu Matbaa San. ve Tic. Ltd. Şti., Tekirdağ, 428 s.
- Çelik, S., & Kök, D. (2011). Asma yaprağında ağırlık-alan ilişkisinden gerçek alanın bulunması. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildiri Kitabı, 117-120.
- Dani, C., Oliboni, L.S., Vanderlinde, R., Bonatto, D., Salvador, M., & Henriques, J.A.P. (2007). Phenolic content and antioxidant activities of white and purple juices manufactured with organically or conventionally-produced grapes. Food and Chemical Toxicology, 45 (12), 2574-2580.
- Delikanlioğlu, S. (2015). Erciş üzüm çeşidinde budama şiddeti uygulamalarının üzüm ve salamuralık yaprak verim ve kalitesi üzerine etkileri. [Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
- Dilcher, D.L. (1973). The Eocene floras of southeastern North America. In, A. Graham. (Ed.). Vegetation and vegetational history of Northern Latin America. Pp. 39-59. Elsevier, New York.
- Dogan, A., Uyak, C., Keskin, N., Akcay, A., Sensoy, R.I.G., & Ercisli, S. (2018). Grapevine leaf area measurements by using pixel values. Comptes rendus de l'Académie bulgare des Sciences, 71 (6), 772-779.
- Dogan, Y., Nedelcheva, A., Łuczaj, Ł., Drăgulescu, C., Stefkov, G., Maglajlić, A., Ferrier, J., Papp, N., Hajdari, A., Mustafa, B., Dajić-Stevanović, Z., & Pieroni, A. (2015). Of the importance of a leaf: the ethnobotany of sarma in Turkey and the Balkans. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine, 11, 1-15. https://link.springer.com/content/pdf/10.1186/s13002-015-0002-x.pdf
- Doğan, O., Kara, Z., Yazar, K., & Ekinci, H. (2023). Diploit ve tetraploit asma genotiplerinde polipolidi doğrulama yöntemlerinin testi. Bahçe, 52 (Özel Sayı 1), 10-17. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2976765
- FieldClimate (2023). FieldClimate by Pessl. https://fieldclimate.com/auth/login?returnUrl=%2Fdashboard
- Gargın, S. (2011). Bağcılıkta kullanılan farklı Amerikan asma anaçlarının yaprak klorofil yoğunluklarının (SPAD) belirlenmesi, Uluslararası Katılımlı 1. Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi, 27-30 Nisan, Eskişehir, 1-4.
- Gentry, H.S. (1969). Origin of the common bean, Phaseolus vulgaris. Economic Botany, 23 (1), 55-69.
- Gülcü, M., & Demirci, A. (2011) Salamuraya işlenen bazı asma yapraklarının kalite özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8 (3), 16-21. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/178395
- Itten, J. (1961). Kunst der Farbe (translated into English and published in the United States of America as The Art of Color: The Subjective Experience and Objective Rationale of Color, 1974).
- İlhan, M. (2023). 5BB ve 1103P Amerikan asma anaçlarının kuraklık stresine toleransının in vivo Peg uygulaması ile belirlenmesi. [Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
- Kalkan, N.N., Karadoğan, B., Kadıoğlu, Z., & Kaya, Ö. (2016). Erzincan bağcılığında alternatif ürün “sarmalık asma yaprağı ”. Uluslararası Erzincan Sempozyumu Bildiri Kitabı, 3, 671-678.
- Kara, S., & Özeker, E. (1999). Investigations on leaf characteristics and stomatal distribution of Yuvarlak Çekirdeksiz grape cultivar grafted on different rootstocks. https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/19990310749
- Kara, Z., & Akın, A. (2011). Müşküle sofralık üzüm çeşidinde gibberellik asit (GA) uygulamalarının salamuralık asma yaprağı üretimi ve yaprakta ham sellüloz içeriğine etkileri. Selçuk Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25 (2), 42-45.
- Kara, Z., & Baçevli, A. (2012). Bazı simbiyotik mikroorganizma karışımı uygulamalarının farklı asma anacı çeliklerinde bitki gelişimi üzerine etkileri. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 26 (3), 20-28.
- Kılıç, D., (2007). Narince üzüm çeşidinde farklı budama seviyesi ve azot dozlarının salamuralık asma yaprak verim ve kalitesi üzerine etkileri [Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
- Köse, B., Ateş, S., & Çelik, H. (2014). Samsun'da yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinin ilkbahar geç donlarından etkilenme derecelerinin belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1 (2), 162-169.
- Kutbay, H.G., & Kılınç, M. (1992). Bazı bitkilerdeki klorofil a ve klorofil b içeriklerinin mevsimsel değişimi. FÜ XI. Ulusal Biyoloji Kongresi, (24-27 Haziran 1992), pp. 195-202, Elazığ.
- Küpe, M., & Köse, C. (2015). Karaerik üzüm çeşidinde kış soğuklarından sonra zarar düzeyine bağlı olarak uygun budama seviyelerinin tespit edilmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46 (1), 21-28. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/278046
- McGuire, R.G. (1992). Reporting of objective color measurements. HortScience, 27 (12), 1254-1255.
- Ovayurt, Ç., & Söylemezoğlu, G. (2023). Türkiye’de ticari boyutta salamuralık olarak kullanılan asma yapraklarının fiziksel, duyusal ve kalite özellikleri açısından değerlendirilmesi. Bahçe, 52 (Özel Sayı 1), 462-468. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2980260
- Rana, A., Kaur, J., Sharma, K., Singh, J., & Bhadariya, V. (2022). A comprehensive review on the nutritional value and health benefits of grape leaves. The Pharmaceutical Innovation Journal, 1 (6), 2235-2243.
- Sat, I.G., Sengul, M., & Keles, F. (2002). Use of grape leaves in canned food. Pakistan Journal of Nutrition, 1 (6), 257-262.
- Turhan, E., Dardeniz, A., & Müftüoğlu, N.M. (2005). Bazı Amerikan asma anaçlarının tuz stresine toleranslarının belirlenmesi. Bahçe, 34 (1), 11-20.
- Uzun, H.İ. (1996). Fercal asma anacına aşılı bazı sofralık üzüm çeşitlerinin verim ve kalite özellikleri üzerine araştırmalar. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 9 (1), 40-60. https://dergipark.org.tr/en/pub/akdenizfderg/issue/36418/412815
- Yağcı, A., Sucu, S., & Yıldız, N. (2020). Bazı üzüm çeşitlerinde ve asma anaçlarında yaprak alanının belirlenmesi. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8 (6), 1261-1265.
- Yağmur, Y. (2008). Farklı asma (Vitis vinifera L.) çeşitlerinin kuraklık stresine karşı bazı fizyolojik ve biyokimyasal tolerans parametrelerinin araştırılması. [Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
Farklı göz yükü uygulamalarının Karaerik ve Kabuğu Yufka üzüm çeşitlerinde yaprak verimi ve bazı fiziksel özellikleri üzerine etkileri
Yıl 2024,
Cilt: 29 Sayı: 3, 769 - 781
Nalan Nazan Kalkan
,
Abdurrahim Bozkurt
,
Oktay Turgay Altun
,
Zakine Kadıoğlu
,
Birol Karadoğan
,
Selahattin Albayrak
,
Rüstem Cangi
,
Duran Kılıç
Öz
Bu çalışmada Erzincan yöresinde ticari olarak sarmalık asma yaprak üretiminin uygunluğu araştırılmıştır. Bu amaçla, yörede yetiştiriciliği yapılan ve yaprakları taze ve salamura olarak kullanılan Karaerik ve Kabuğu Yufka üzüm çeşitleri kullanılmıştır. Yaprak üretimi amacıyla kurulan bağda omcalara çift kollu sabit kordon terbiye şekli verilmiştir. Omcalara 2021- 2022 vejetasyon yıllarında 24, 36, 48, 60 göz/omca olacak şekilde 4 farklı göz yükü uygulanmıştır. Göz yükü uygulamalarının ve çeşitlerin yaprak verimi, yaprak ağırlığı, yaprak alanı, 100 gramdaki yaprak sayısı, yaprak sap uzunlukları, budama odunu ağırlığı, SPAD değerleri ile L*, a* ve b* değerleri üzerine etkileri belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, verim ve yaprak kalite özellikleri bakımından Karaerik üzüm çeşidi, uygulamalar bakımından ise genel olarak 60 göz/omca uygulaması ön plana çıkmıştır. Göz yükü uygulamalarına bağlı olarak yaprak verimi, yaprak ağırlığı, ortalama yaprak alanı, yaprak sayısı yaprak sap uzunlukları ve SPAD değerlerine ilişkin elde edilen veriler değişkenlik göstermiştir.
Etik Beyan
Bu makalede insan veya hayvan deneklerle herhangi bir çalışma bulunmaması nedeniyle etik onaya gerek duyulmamaktadır.
Destekleyen Kurum
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genele Müdürlüğü ve Er- Mina İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti
Proje Numarası
TAGEM/BBAD/B/20/A1/P6/2094
Teşekkür
Bu proje Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genele Müdürlüğü ve Er- Mina İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti tarafından desteklenmiştir (Proje No: TAGEM/BBAD/B/20/A1/P6/2094). Desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.
Kaynakça
- Ağaoğlu, Y.S., Yazgan, A., & Kara, Z. (1988). Tokat yöresinde yaprak salamuracılığına yönelik asma yetiştiriciliği üzerine bir araştırma. Türkiye II. Bağcılık Sempozyumu, Bursa, 315-326.
- Altıntaş, A., Altıntaş, G., Aydin, M., Kılıç, D., Yalçın, K., Çiçek, A., & Kiracı, M.A. (2023). Bağcılıkta farklı üretim modellerinin üzüm ve yemeklik asma yaprağı üretiminde verim ve kalite üzerine etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 12 (2), 149-164.
- Balıkçı, E., Tangolar, S., & Ada, M. (2021). Trakya İlkeren üzüm çeşidinde organik ve inorganik madde uygulamalarının verim ile bazı kalite ve ekofizyolojik özellikler üzerine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 10 (2), 255-264. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1646255
- Banjanin, T., Uslu, N., Vasic, Z.R., & Özcan, M.M. (2021). Effect of grape varieties on bioactive properties, phenolic composition, and mineral contents of different grape‐vine leaves. Journal of Food Processing and Preservation, 45 (2), e15159. https://doi.org/10.1111/jfpp.15159
- Başoğlu, F., Şahin, İ., Korukoğlu, M., Uylaşer, V., & Akpınar, A. (1996). Salamura yaprak üretiminde fermentasyon şekli ve katkı maddelerinin kalite ve dayanıklılığa etkisinin araştırılması ve uygun tekniğin geliştirilmesi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 20, 535-545.
- Bekişli, M.İ. (2014). Harran Ovası koşullarında yetiştirilen bazı asma çeşitleri ile Amerikan asma anaçlarının yaprak ve stoma özelliklerinin belirlenmesi. [Doktora Tezi, Harran Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
- Cangi, R., & Yağcı, A. (2012). Iğdır yöresinde salamuralık asma yaprağı üretim imkanları. Journal of the Institute of Science and Technology, 2 (2 Sp: A), 9-14. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/89164
- Cangi, R., Kaya, C., Kılıç, D., & Yıldız, M. (2005). Tokat yöresinde salamuralık asma yaprak üretimi, hasad ve işlemede karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. 6. Ulusal Bağcılık Sempozyumu Bildiri Kitabı, 2, 632-640.
- Cangi, S.Ö., Cangi, R., & Oruç, E. (2017). Salamuralık asma yaprak üreticilerinin tarım sigortasına yaklaşımları: Tokat ili örneği. Türk Tarım Gıda, Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5 (12), 1640-1650. https://doi.org/10.24925/turjaf.v5i12.1640-1650.1605
- Çelik, S. (1998). Bağcılık (Ampeloloji). Anadolu Matbaa Ambalaj San. Tic. Ltd. Şti. İstanbul, 426s.
- Çelik, S. (2011). Bağcılık (Ampeloloji) Cilt 1 (3. Baskı). Anadolu Matbaa San. ve Tic. Ltd. Şti., Tekirdağ, 428 s.
- Çelik, S., & Kök, D. (2011). Asma yaprağında ağırlık-alan ilişkisinden gerçek alanın bulunması. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildiri Kitabı, 117-120.
- Dani, C., Oliboni, L.S., Vanderlinde, R., Bonatto, D., Salvador, M., & Henriques, J.A.P. (2007). Phenolic content and antioxidant activities of white and purple juices manufactured with organically or conventionally-produced grapes. Food and Chemical Toxicology, 45 (12), 2574-2580.
- Delikanlioğlu, S. (2015). Erciş üzüm çeşidinde budama şiddeti uygulamalarının üzüm ve salamuralık yaprak verim ve kalitesi üzerine etkileri. [Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
- Dilcher, D.L. (1973). The Eocene floras of southeastern North America. In, A. Graham. (Ed.). Vegetation and vegetational history of Northern Latin America. Pp. 39-59. Elsevier, New York.
- Dogan, A., Uyak, C., Keskin, N., Akcay, A., Sensoy, R.I.G., & Ercisli, S. (2018). Grapevine leaf area measurements by using pixel values. Comptes rendus de l'Académie bulgare des Sciences, 71 (6), 772-779.
- Dogan, Y., Nedelcheva, A., Łuczaj, Ł., Drăgulescu, C., Stefkov, G., Maglajlić, A., Ferrier, J., Papp, N., Hajdari, A., Mustafa, B., Dajić-Stevanović, Z., & Pieroni, A. (2015). Of the importance of a leaf: the ethnobotany of sarma in Turkey and the Balkans. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine, 11, 1-15. https://link.springer.com/content/pdf/10.1186/s13002-015-0002-x.pdf
- Doğan, O., Kara, Z., Yazar, K., & Ekinci, H. (2023). Diploit ve tetraploit asma genotiplerinde polipolidi doğrulama yöntemlerinin testi. Bahçe, 52 (Özel Sayı 1), 10-17. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2976765
- FieldClimate (2023). FieldClimate by Pessl. https://fieldclimate.com/auth/login?returnUrl=%2Fdashboard
- Gargın, S. (2011). Bağcılıkta kullanılan farklı Amerikan asma anaçlarının yaprak klorofil yoğunluklarının (SPAD) belirlenmesi, Uluslararası Katılımlı 1. Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi, 27-30 Nisan, Eskişehir, 1-4.
- Gentry, H.S. (1969). Origin of the common bean, Phaseolus vulgaris. Economic Botany, 23 (1), 55-69.
- Gülcü, M., & Demirci, A. (2011) Salamuraya işlenen bazı asma yapraklarının kalite özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8 (3), 16-21. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/178395
- Itten, J. (1961). Kunst der Farbe (translated into English and published in the United States of America as The Art of Color: The Subjective Experience and Objective Rationale of Color, 1974).
- İlhan, M. (2023). 5BB ve 1103P Amerikan asma anaçlarının kuraklık stresine toleransının in vivo Peg uygulaması ile belirlenmesi. [Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
- Kalkan, N.N., Karadoğan, B., Kadıoğlu, Z., & Kaya, Ö. (2016). Erzincan bağcılığında alternatif ürün “sarmalık asma yaprağı ”. Uluslararası Erzincan Sempozyumu Bildiri Kitabı, 3, 671-678.
- Kara, S., & Özeker, E. (1999). Investigations on leaf characteristics and stomatal distribution of Yuvarlak Çekirdeksiz grape cultivar grafted on different rootstocks. https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/19990310749
- Kara, Z., & Akın, A. (2011). Müşküle sofralık üzüm çeşidinde gibberellik asit (GA) uygulamalarının salamuralık asma yaprağı üretimi ve yaprakta ham sellüloz içeriğine etkileri. Selçuk Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25 (2), 42-45.
- Kara, Z., & Baçevli, A. (2012). Bazı simbiyotik mikroorganizma karışımı uygulamalarının farklı asma anacı çeliklerinde bitki gelişimi üzerine etkileri. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 26 (3), 20-28.
- Kılıç, D., (2007). Narince üzüm çeşidinde farklı budama seviyesi ve azot dozlarının salamuralık asma yaprak verim ve kalitesi üzerine etkileri [Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
- Köse, B., Ateş, S., & Çelik, H. (2014). Samsun'da yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinin ilkbahar geç donlarından etkilenme derecelerinin belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1 (2), 162-169.
- Kutbay, H.G., & Kılınç, M. (1992). Bazı bitkilerdeki klorofil a ve klorofil b içeriklerinin mevsimsel değişimi. FÜ XI. Ulusal Biyoloji Kongresi, (24-27 Haziran 1992), pp. 195-202, Elazığ.
- Küpe, M., & Köse, C. (2015). Karaerik üzüm çeşidinde kış soğuklarından sonra zarar düzeyine bağlı olarak uygun budama seviyelerinin tespit edilmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46 (1), 21-28. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/278046
- McGuire, R.G. (1992). Reporting of objective color measurements. HortScience, 27 (12), 1254-1255.
- Ovayurt, Ç., & Söylemezoğlu, G. (2023). Türkiye’de ticari boyutta salamuralık olarak kullanılan asma yapraklarının fiziksel, duyusal ve kalite özellikleri açısından değerlendirilmesi. Bahçe, 52 (Özel Sayı 1), 462-468. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2980260
- Rana, A., Kaur, J., Sharma, K., Singh, J., & Bhadariya, V. (2022). A comprehensive review on the nutritional value and health benefits of grape leaves. The Pharmaceutical Innovation Journal, 1 (6), 2235-2243.
- Sat, I.G., Sengul, M., & Keles, F. (2002). Use of grape leaves in canned food. Pakistan Journal of Nutrition, 1 (6), 257-262.
- Turhan, E., Dardeniz, A., & Müftüoğlu, N.M. (2005). Bazı Amerikan asma anaçlarının tuz stresine toleranslarının belirlenmesi. Bahçe, 34 (1), 11-20.
- Uzun, H.İ. (1996). Fercal asma anacına aşılı bazı sofralık üzüm çeşitlerinin verim ve kalite özellikleri üzerine araştırmalar. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 9 (1), 40-60. https://dergipark.org.tr/en/pub/akdenizfderg/issue/36418/412815
- Yağcı, A., Sucu, S., & Yıldız, N. (2020). Bazı üzüm çeşitlerinde ve asma anaçlarında yaprak alanının belirlenmesi. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8 (6), 1261-1265.
- Yağmur, Y. (2008). Farklı asma (Vitis vinifera L.) çeşitlerinin kuraklık stresine karşı bazı fizyolojik ve biyokimyasal tolerans parametrelerinin araştırılması. [Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp