Araştırma Makalesi

METODOLOJİK AÇIDAN LİSANSÜSTÜ BİTİRME TEZLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 1 Sayı: 1 15 Mart 2019
PDF İndir
TR EN

METODOLOJİK AÇIDAN LİSANSÜSTÜ BİTİRME TEZLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Öz

Bilimsel araştırma sürecinin güvenilirliği ve geçerliliği sistematik olarak izlenen yöntem ve tekniklerin bütününü temsil eden metodoloji ile ilişkilidir. Birbirine bağlı çeşitli aşamaları içeren bilimsel araştırma süreçlerinde metodolojik hatalar ve sorunlarla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Literatürde araştırmacılar tarafından bilimsel araştırma olarak değerlendirilen rapor, tez, makale ve bildiri gibi çalışmalarda yapılan hatalara ve metodolojik sorunlara önemli düzeyde değinildiği görülmektedir. Bu doğrultuda, çalışmada 2010-2015 yılları arasında Yükseköğretim Kurumu tez merkezine kayıtlı ve erişim izni olan işletme ve kamu yönetimi alanındaki 420 lisansüstü eğitim tezinin incelenerek, metodolojik açıdan görülen sorunların belirlenmesi ve bir model dâhilinde sunulması amaçlanmaktadır. Araştırma amacı kapsamında, lisansüstü tezler bilimsel araştırma sürecinin aşamaları çerçevesinde incelenerek, MAXQDA nitel veri analizi programı vasıtasıyla kodlanmış ve kategorize edilmiştir. Kodların ve kategorilerin görselleştirilmesinde frekans analizi, karşılaştırmalı analiz ve ilişki analizleri gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, 2010-2015 yılları arasında Yükseköğretim Kurumu tez merkezine kayıtlı olan ve incelenen 420 işletme ve kamu yönetimi alanındaki yüksek lisans ve doktora tezinde metodolojik problemler “araştırma tasarımına ilişkin sorunlar”, “araştırma yöntemine” ve “raporlamaya ilişkin sorunlar” olmak üzere üç ana tema çerçevesinde, on altı alt-tema kapsamında sınıflandırılmıştır. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akgün, Ö. E. & Güntaş, S. (2018). Lisansüstü Öğrencilerinin Bilimsel Araştırma Yeterliliklerinin Danışman Görüşlerine Dayalı Olarak İncelenmesi: Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti Örneği, Sakarya University Journal of Education, 8 (2), 131-144.
  2. Aktan, O. (2014). Stratejik Planlama Alanında Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi, Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi, 2 (1), 12-31.
  3. Akyol, B. & Yavuzkurt, T. (2016). Türkiye’de Lisansüstü Tezlerde Eğitim Denetimi, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 5 (2), 908-926.
  4. Alkan, G. (2014). Türkiye’de Muhasebe Alanında Yapılan Lisansüstü Tez Çalışmaları Üzerine Bir Araştırma, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 41-52.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Mart 2019

Gönderilme Tarihi

15 Şubat 2019

Kabul Tarihi

17 Mayıs 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Erkul, H., & Kanten, P. (2019). METODOLOJİK AÇIDAN LİSANSÜSTÜ BİTİRME TEZLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. Management and Political Sciences Review, 1(1), 9-16. https://izlik.org/JA46WL34KE
AMA
1.Erkul H, Kanten P. METODOLOJİK AÇIDAN LİSANSÜSTÜ BİTİRME TEZLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. Management and Political Sciences Review. 2019;1(1):9-16. https://izlik.org/JA46WL34KE
Chicago
Erkul, Hüseyin, ve Pelin Kanten. 2019. “METODOLOJİK AÇIDAN LİSANSÜSTÜ BİTİRME TEZLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA”. Management and Political Sciences Review 1 (1): 9-16. https://izlik.org/JA46WL34KE.
EndNote
Erkul H, Kanten P (01 Mart 2019) METODOLOJİK AÇIDAN LİSANSÜSTÜ BİTİRME TEZLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. Management and Political Sciences Review 1 1 9–16.
IEEE
[1]H. Erkul ve P. Kanten, “METODOLOJİK AÇIDAN LİSANSÜSTÜ BİTİRME TEZLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA”, Management and Political Sciences Review, c. 1, sy 1, ss. 9–16, Mar. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46WL34KE
ISNAD
Erkul, Hüseyin - Kanten, Pelin. “METODOLOJİK AÇIDAN LİSANSÜSTÜ BİTİRME TEZLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA”. Management and Political Sciences Review 1/1 (01 Mart 2019): 9-16. https://izlik.org/JA46WL34KE.
JAMA
1.Erkul H, Kanten P. METODOLOJİK AÇIDAN LİSANSÜSTÜ BİTİRME TEZLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. Management and Political Sciences Review. 2019;1:9–16.
MLA
Erkul, Hüseyin, ve Pelin Kanten. “METODOLOJİK AÇIDAN LİSANSÜSTÜ BİTİRME TEZLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA”. Management and Political Sciences Review, c. 1, sy 1, Mart 2019, ss. 9-16, https://izlik.org/JA46WL34KE.
Vancouver
1.Hüseyin Erkul, Pelin Kanten. METODOLOJİK AÇIDAN LİSANSÜSTÜ BİTİRME TEZLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. Management and Political Sciences Review [Internet]. 01 Mart 2019;1(1):9-16. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46WL34KE