Araştırma Makalesi

Hata Türü ve Etkileri Analizi Yöntemi İle Bir Mermer Fabrikası’nda Risk Değerlendirmesi

Sayı: 22 16 Eylül 2022
  • Seyhan Önder
  • Mustafa Önder
  • Fatma Çiçek
PDF İndir

Hata Türü ve Etkileri Analizi Yöntemi İle Bir Mermer Fabrikası’nda Risk Değerlendirmesi

Öz

Günümüzde, çalışma koşullarının iyileştirilmesi teknolojik gelişmelere paralel olarak artmaktadır. Buna rağmen maden iş kolundaki iş kazaları ve meslek hastalıkları yoğun bir şekilde meydana gelmektedir. Son yıllarda doğal taş sektöründe ihracatta büyük bir gelişim kaydeden ülkemizde, mermer ocak işletmeciliği ve mermer üretim fabrikaları ön sıralarda yer almaktadır. Madencilik faaliyetlerinin çoğunun insan gücüne dayanarak yapıldığı bu alanların iş sağlığı ve güvenliği açısından daha güvenli hale getirilebilmesi için kazalar olmadan önce risk değerlendirmesi yapmak, gerek çalışan sağlığı gerekse işveren açısından büyük önem arz etmektedir. Çalışma kapsamında bir mermer işletme fabrikasındaki tehlike ve riskler belirlenmiştir. Sonrasında, Hata Türü ve Etkileri Analizi (HTEA) Risk Değerlendirmesi Yöntemi ile risk değerlendirmesi yapılmıştır. Değerlendirme sonrasında en büyük risk öncelik katsayısına sahip olan tehlikelerin insan kaynaklı tehlikeler olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ağca, E., 2010. Mermer Fabrikalarında İş Güvenliği Risk Analizi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, Yüksek Lisans Tezi.
  2. Akçın, N.A., 2001. İş kazalarının nedenleri ve iş kazası raporu. Türkiye 10. Kömür Kongresi Bildirileri Kitabı, Zonguldak.
  3. Bacak, B., 2002. İş Kazalarını Etkileyen Faktörler ve Bunları Önlemenin Yolları, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, Doktora Tezi.
  4. Bajpayee, T.S., Rehak, T.R., Wowrey, G.L., Ingram, D.K., 2003. Blasting in juries in surface mining with emphasis on flyrock and blast area security. Journal of Safety Research. s. 35: (47 – 57).
  5. Çakıroğlu, N. 2007. İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Risk Analizi, Denetimi ve Tetra Pak Fabrikasında Bir Uygulama. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir, Yüksek Lisans Tezi.
  6. Çiçek, F., Önder, S., Önder, M., 2019. 3T yöntemi ile bir mermer fabrikasında risk değerlendirmesi. Türkiye 26. Uluslararası Madencilik Kongresi ve Sergisi Bildiriler Kitabı. ISBN:978-605-01-1273-3, 1321-1334.
  7. Dike, İ. 2009. İsdemir A.Ş. ve Kardemir A.Ş. Kok Fabrikalarında İş Kazaları Açısından Risk Değerlendirmesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, Yüksek Lisans Tezi.
  8. Dolmaz, O. 2018. Mermer Kesme ve Cilalama Tesisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri ve Örnek Bir Uygulama. İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Malatya, Yüksek Lisans Tezi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Seyhan Önder Bu kişi benim
Türkiye

Mustafa Önder Bu kişi benim
Türkiye

Fatma Çiçek Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

16 Eylül 2022

Gönderilme Tarihi

14 Ocak 2022

Kabul Tarihi

7 Mart 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Sayı: 22

Kaynak Göster

APA
Önder, S., Önder, M., & Çiçek, F. (2022). Hata Türü ve Etkileri Analizi Yöntemi İle Bir Mermer Fabrikası’nda Risk Değerlendirmesi. MT Bilimsel, 22, 13-24. https://izlik.org/JA82BW52XD
AMA
1.Önder S, Önder M, Çiçek F. Hata Türü ve Etkileri Analizi Yöntemi İle Bir Mermer Fabrikası’nda Risk Değerlendirmesi. MT Bilimsel. 2022;(22):13-24. https://izlik.org/JA82BW52XD
Chicago
Önder, Seyhan, Mustafa Önder, ve Fatma Çiçek. 2022. “Hata Türü ve Etkileri Analizi Yöntemi İle Bir Mermer Fabrikası’nda Risk Değerlendirmesi”. MT Bilimsel, sy 22: 13-24. https://izlik.org/JA82BW52XD.
EndNote
Önder S, Önder M, Çiçek F (01 Eylül 2022) Hata Türü ve Etkileri Analizi Yöntemi İle Bir Mermer Fabrikası’nda Risk Değerlendirmesi. MT Bilimsel 22 13–24.
IEEE
[1]S. Önder, M. Önder, ve F. Çiçek, “Hata Türü ve Etkileri Analizi Yöntemi İle Bir Mermer Fabrikası’nda Risk Değerlendirmesi”, MT Bilimsel, sy 22, ss. 13–24, Eyl. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82BW52XD
ISNAD
Önder, Seyhan - Önder, Mustafa - Çiçek, Fatma. “Hata Türü ve Etkileri Analizi Yöntemi İle Bir Mermer Fabrikası’nda Risk Değerlendirmesi”. MT Bilimsel. 22 (01 Eylül 2022): 13-24. https://izlik.org/JA82BW52XD.
JAMA
1.Önder S, Önder M, Çiçek F. Hata Türü ve Etkileri Analizi Yöntemi İle Bir Mermer Fabrikası’nda Risk Değerlendirmesi. MT Bilimsel. 2022;:13–24.
MLA
Önder, Seyhan, vd. “Hata Türü ve Etkileri Analizi Yöntemi İle Bir Mermer Fabrikası’nda Risk Değerlendirmesi”. MT Bilimsel, sy 22, Eylül 2022, ss. 13-24, https://izlik.org/JA82BW52XD.
Vancouver
1.Seyhan Önder, Mustafa Önder, Fatma Çiçek. Hata Türü ve Etkileri Analizi Yöntemi İle Bir Mermer Fabrikası’nda Risk Değerlendirmesi. MT Bilimsel [Internet]. 01 Eylül 2022;(22):13-24. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82BW52XD

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Authors transfer copyright to the publisher for the accepted submissions. 

MT Bİlimsel issues are published two times a year (May, November).