Davranışsal Finans ve Anomaliler: Ocak Ayı Anomalisinin İMKB’de Test Edilmesi

Sayı: 56 1 Ekim 2012
PDF İndir
TR EN

Davranışsal Finans ve Anomaliler: Ocak Ayı Anomalisinin İMKB’de Test Edilmesi

Öz

Etkin piyasa hipotezinin teorik ve ampirik olarak sınanması amacıyla hisse senedi getirilerinin dolayısıyla endeks getirilerinin davranışsal özellikleri araştırılmaktadır. Burada endeks getirilerinde belirli dönemlerde ortalamadan sapmalar diğer bir deyişle anomaliler görülebilmektedir. Bu durum etkin piyasa hipotezine aykırı bir durum teşkil etmektedir. Çünkü etkin bir piyasa da, hisse senetleri ile ilgili bütün bilgi ve haberlerin hisse senedi fiyatlarına tam olarak yansıdığı dolayısıyla yatırımcıların normalin üzerinde bir getiri elde etmelerinin söz konusu olmadığı belirtilmektedir. Etkin piyasalarda meydana gelen sapmalar anomali olarak adlandırılmakta ve bu sapmaları, fiyat anomalileri ve çalışma kapsamında dönemsellik arz eden ve zamana dayalı takvimsel anomalilerle açıklamak mümkündür. Ocak ayı anomalisi en sık rastlanılan takvimsel anomalilerden biridir. Ayrıca bu anomali, hisse senetlerinin Ocak aylarında diğer aylara göre sistematik olarak daha yüksek getiri sağlamalarını açıklamaya yarayan bir anomalidir. Çalışmada, 2001-2011 dönemindeki İMKB-30 ve İMKB-50 Endeks getirileri kullanılmıştır. Araştırmada esas alınan dönem itibariyle Ocak ayı anomalisinin var olup olmadığı güç oranı yöntemi kullanılarak ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Yapılan analiz sonucunda incelenen dönem içerisinde Ocak ayı anomalisine rastlanılmış ve bu anomalinin sebepleri açıklanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

1 Ekim 2012

Gönderilme Tarihi

1 Ekim 2012

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Sayı: 56

Kaynak Göster

APA
Ege, İ., Topaloğlu, E. E., & Coşkun, D. (2012). Davranışsal Finans ve Anomaliler: Ocak Ayı Anomalisinin İMKB’de Test Edilmesi. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 56, 175-190. https://izlik.org/JA46GP35WC
AMA
1.Ege İ, Topaloğlu EE, Coşkun D. Davranışsal Finans ve Anomaliler: Ocak Ayı Anomalisinin İMKB’de Test Edilmesi. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2012;(56):175-190. https://izlik.org/JA46GP35WC
Chicago
Ege, İlhan, Emre Esat Topaloğlu, ve Dilek Coşkun. 2012. “Davranışsal Finans ve Anomaliler: Ocak Ayı Anomalisinin İMKB’de Test Edilmesi”. Muhasebe ve Finansman Dergisi, sy 56: 175-90. https://izlik.org/JA46GP35WC.
EndNote
Ege İ, Topaloğlu EE, Coşkun D (01 Ekim 2012) Davranışsal Finans ve Anomaliler: Ocak Ayı Anomalisinin İMKB’de Test Edilmesi. Muhasebe ve Finansman Dergisi 56 175–190.
IEEE
[1]İ. Ege, E. E. Topaloğlu, ve D. Coşkun, “Davranışsal Finans ve Anomaliler: Ocak Ayı Anomalisinin İMKB’de Test Edilmesi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, sy 56, ss. 175–190, Eki. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46GP35WC
ISNAD
Ege, İlhan - Topaloğlu, Emre Esat - Coşkun, Dilek. “Davranışsal Finans ve Anomaliler: Ocak Ayı Anomalisinin İMKB’de Test Edilmesi”. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 56 (01 Ekim 2012): 175-190. https://izlik.org/JA46GP35WC.
JAMA
1.Ege İ, Topaloğlu EE, Coşkun D. Davranışsal Finans ve Anomaliler: Ocak Ayı Anomalisinin İMKB’de Test Edilmesi. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2012;:175–190.
MLA
Ege, İlhan, vd. “Davranışsal Finans ve Anomaliler: Ocak Ayı Anomalisinin İMKB’de Test Edilmesi”. Muhasebe ve Finansman Dergisi, sy 56, Ekim 2012, ss. 175-90, https://izlik.org/JA46GP35WC.
Vancouver
1.İlhan Ege, Emre Esat Topaloğlu, Dilek Coşkun. Davranışsal Finans ve Anomaliler: Ocak Ayı Anomalisinin İMKB’de Test Edilmesi. Muhasebe ve Finansman Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2012;(56):175-90. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46GP35WC