Cold storages are of great importance in preserving the freshness of foods. The ability of foods to preserve their nutritional value depends on conditioning the room air at the right temperature and humidity. The temperature and humidity balance is realized with the conditioned air supplied from the evaporators to the environment. In this study; in cold storage rooms, the position of the evaporators in the room, which are used to distribute the cold air to the storage environment, on the temperature and speed distributions, on the product losses caused by the air flow, has been investigated.
Experimental study was carried out in a cold room with citrus fruits. The data obtained in the experimental studies were compared by simulating in the CFD program for the same storage conditions, and the overlap and usability of the results were determined. Various evaporator positions were simulated and their temperatures and product stacking conditions were tried to be determined. In case the evaporator is positioned on a single wall; air distribution and temperature conditioned by product stacking are not rigid. In case the evaporators are positioned opposite each other on narrow walls, it has been determined that it would be more appropriate to stack the product in the middle of the storage and at appropriate intervals. The position of the evaporator on wide single walls provides the temperature to be evenly distributed, but on the other hand, it may cause moisture loss in the product.
During the establishment of a cold air facility or in existing cold rooms, it is thought that product stacking forms, air flows and temperature distributions firstly simulating with CFD analysis program will reduce product losses, energy savings, and gains in time and operating costs.
Soğuk hava depoları, gıdaların tazeliklerinin korunması hususunda büyük öneme sahiptir. Gıdaların besin değerlerini koruyabilmeleri, oda havasının doğru sıcaklık ve nemde şartlandırılmasına bağlıdır. Sıcaklık ve nem dengesi evaporatörlerden ortama sağlanan şartlandırılmış hava ile gerçekleştirilir. Bu çalışmada; soğuk hava depolarında, soğuk havanın depo ortamına dağılımını sağlamak amacıyla kullanılan evaporatörlerin odaya yerleşim yerlerinin, sıcaklık ve hız dağılımlarına hava akışının sebep olduğu ürün kayıplarına etkisi incelenmiştir.
Deneysel çalışma, içerisinde narenciye bulunan soğuk odada gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmalarda elde edilen veriler, aynı depo şartları için CFD programında simüle edilerek karşılaştırılmış ve sonuçların örtüştüğü ve kullanılabilirliği belirlenmiştir. Çeşitli evaporatör konumlandırmaları simüle edilerek, sıcaklıkları ve ürün istifleme şartları belirlenmeye çalışılmıştır. Evaporatörün tek duvarda konumlandırılması durumunda; ürün istiflenmesi ile şartlandırılmış hava dağılımı ve sıcaklık rijit olmamaktadır. Evaporatörlerin dar duvarlarda karşılıklı konumlandırılması durumunda, ürün istiflemesinin deponun orta kısmında ve uygun aralıklarda yapılmasının daha uygun olacağı belirlenmiştir. Evaporatör yerleşiminin geniş tek duvarlarda olması, sıcaklığın eşit dağılmasını sağlarken diğer yandan üründe nem kaybına sebep olabilir.
Soğuk hava tesisi kurulması esnasında veya mevcut soğuk odalarda, ürün istifleme biçimleri ile hava akımlarının ve sıcaklık dağılımlarının öncelikle CFD analiz programıyla simüle edilmesi, ürün kayıplarında azalma, enerji tasarrufu, zaman ve işletme maliyetinde kazanımlar elde edileceği düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 9 Haziran 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 9 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2021 |
Kabul Tarihi | 6 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 63 Sayı: 707 |
Derginin DergiPark'a aktarımı devam ettiğinden arşiv sayılarına https://www.mmo.org.tr/muhendismakina adresinden erişebilirsiniz.
ISSN : 1300-3402
E-ISSN : 2667-7520