TR
EN
MUHASEBE EĞİTİMİNDE YEŞİL DÖNÜŞÜM: YEŞİL YETKİNLİKLERİN KAZANDIRILMASI
Öz
Yaşanan çevresel sorunların bir sonucu olarak yaygınlaşan sürdürülebilirlik anlayışı, işletmelerin yönetim uygulamalarını ve stratejilerini yeniden gözden geçirmelerinde önemli bir etkiye sahiptir. Sürdürülebilir kalkınma; ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları bir araya getirerek, mevcut nesillerin ihtiyaçlarını karşılarken, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını tehdit etmeden bu süreçlerin yürütülmesini hedeflemektedir. Bu açıdan, işletmelerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak bilgilerin toplanması, analizi ve raporlanmasında muhasebe bilimi önemli bir rol oynamaktadır.
Muhasebe bilgi sisteminin çıktıları olarak kabul edilen işletmelerin bilgi kullanıcılarının karar vermeleri için kullandıkları geleneksel finansal raporlar, işletmelerin çevresel ve sosyal etkilerini göz ardı etmektedir. Ancak işletmelerin bilgi kullanıcılarına finansal raporlarının yanısıra finansal olmayan raporlarını da sunması gerekmektedir. Günümüzde, sürdürülebilirlik muhasebesi, işletmelerin çevresel etkilerini anlamalarına, bu etkileri raporlamalarına ve stratejik kararlar almalarına olanak tanıyan bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Sürdürülebilir muhasebe, çevresel sorumlulukları dikkate alarak, işletmelerin mali başarılarının yanında sosyal ve çevresel etkilerini de bilgi kullanıcıları ile paylaşmalarını sağlamaktadır.
Bu çalışmanın amacı, yükseköğretim kurumlarında muhasebe eğitiminin sürdürülebilirlik perspektifi ile yeniden yapılandırılmasının gerekliliğini vurgulamak ve muhasebe bilim alanı öğrencilerinin geleneksel yetkinlikler yanında sahip olmaları gereken yeşil yetkinliklere ilişkin öneriler ortaya koymaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aleixo, A. M., Leal, S., & Azeiteiro, U. M. (2021). “Higher education students’ perceptions of sustainable development in Portugal”. Journal of Cleaner Production, 327. https://doi.org/10.1016/j. jclepro.2021.129429
- Boyce, G., Narayanan, V., Greer, S. And Blair, B. (2019). “Taking the Pulse of Accounting Education Reform: Liberal Education, Sociological Perspectives, and Exploring Ways Forward”, Accounting Education, 28(3), 274-303.
- Cho, C. H., Costa, E. (2024). “Sustainability accounting education: challenges and outlook”. International Journal Of Sustainaility In Higher Education, 25(7), 1412-1425. https://doi.org/10.1108/IJSHE-02-2024-0152
- Creel, T., & Paz, V. (2018). Teaching sustainability in an accounting classroom. Discourse and Communication for Sustainable Education, 9(1), 79-85.
- Çelik, Z. (2012). “Bologna Süreci’nin Avrupa Yükseköğretim Sistemi Üzerine Etkileri.” Yükseköğretim ve Bilim Dergisi. (2), 100-105.
- Ebaid, I. E. S. (2022). Sustainability and accounting education: Perspectives of undergraduate accounting students in Saudi Arabia. Journal of Applied Research in Higher Education, 14(4), 1371-1393.
- Edinsel, K. (2008). Bologna Sürecinin Türkiye’de Uygulanması – Bologna Uzmanları Ulusal Takımı Projesi 2007- 2008 Sonuç Raporu. https://file.setav.org/Files/Pdf/bologna-surecinin-turkiyede-uygulanmasi.pdf
- French, G. R., Coppage, R. E. (2003), “A strategic model for accounting education”, The Journal of Applied Business Research, 19 (2), 107-116.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Finans ve Yatırım (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
27 Aralık 2025
Gönderilme Tarihi
18 Ağustos 2025
Kabul Tarihi
23 Ekim 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Sayı: Türkiye Muhasebe Eğitim Sempozyumu Özel Sayısı
APA
Ünkaya, G., Dursun, G. D., & Bozkır, B. (2025). MUHASEBE EĞİTİMİNDE YEŞİL DÖNÜŞÜM: YEŞİL YETKİNLİKLERİN KAZANDIRILMASI. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Türkiye Muhasebe Eğitim Sempozyumu Özel Sayısı, 83-97. https://doi.org/10.14780/muiibd.1768171
AMA
1.Ünkaya G, Dursun GD, Bozkır B. MUHASEBE EĞİTİMİNDE YEŞİL DÖNÜŞÜM: YEŞİL YETKİNLİKLERİN KAZANDIRILMASI. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2025;(Türkiye Muhasebe Eğitim Sempozyumu Özel Sayısı):83-97. doi:10.14780/muiibd.1768171
Chicago
Ünkaya, Gülümser, Günay Deniz Dursun, ve Beyza Bozkır. 2025. “MUHASEBE EĞİTİMİNDE YEŞİL DÖNÜŞÜM: YEŞİL YETKİNLİKLERİN KAZANDIRILMASI”. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, sy Türkiye Muhasebe Eğitim Sempozyumu Özel Sayısı: 83-97. https://doi.org/10.14780/muiibd.1768171.
EndNote
Ünkaya G, Dursun GD, Bozkır B (01 Aralık 2025) MUHASEBE EĞİTİMİNDE YEŞİL DÖNÜŞÜM: YEŞİL YETKİNLİKLERİN KAZANDIRILMASI. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi Türkiye Muhasebe Eğitim Sempozyumu Özel Sayısı 83–97.
IEEE
[1]G. Ünkaya, G. D. Dursun, ve B. Bozkır, “MUHASEBE EĞİTİMİNDE YEŞİL DÖNÜŞÜM: YEŞİL YETKİNLİKLERİN KAZANDIRILMASI”, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, sy Türkiye Muhasebe Eğitim Sempozyumu Özel Sayısı, ss. 83–97, Ara. 2025, doi: 10.14780/muiibd.1768171.
ISNAD
Ünkaya, Gülümser - Dursun, Günay Deniz - Bozkır, Beyza. “MUHASEBE EĞİTİMİNDE YEŞİL DÖNÜŞÜM: YEŞİL YETKİNLİKLERİN KAZANDIRILMASI”. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. Türkiye Muhasebe Eğitim Sempozyumu Özel Sayısı (01 Aralık 2025): 83-97. https://doi.org/10.14780/muiibd.1768171.
JAMA
1.Ünkaya G, Dursun GD, Bozkır B. MUHASEBE EĞİTİMİNDE YEŞİL DÖNÜŞÜM: YEŞİL YETKİNLİKLERİN KAZANDIRILMASI. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2025;:83–97.
MLA
Ünkaya, Gülümser, vd. “MUHASEBE EĞİTİMİNDE YEŞİL DÖNÜŞÜM: YEŞİL YETKİNLİKLERİN KAZANDIRILMASI”. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, sy Türkiye Muhasebe Eğitim Sempozyumu Özel Sayısı, Aralık 2025, ss. 83-97, doi:10.14780/muiibd.1768171.
Vancouver
1.Gülümser Ünkaya, Günay Deniz Dursun, Beyza Bozkır. MUHASEBE EĞİTİMİNDE YEŞİL DÖNÜŞÜM: YEŞİL YETKİNLİKLERİN KAZANDIRILMASI. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 01 Aralık 2025;(Türkiye Muhasebe Eğitim Sempozyumu Özel Sayısı):83-97. doi:10.14780/muiibd.1768171
