BibTex RIS Kaynak Göster

Türk Tarımının Üçüncü Gıda Rejimine Eklemlenme Süreci

Yıl 2012, Cilt: 36 Sayı: 3, 61 - 100, 27.12.2012

Öz

Tarımda ticaretin serbestleşmesi, tarladan süpermarketlere uzanan gıda tedarik zincirlerinin her aşamasında küçük üreticiler karşısında oligopsoncu ve oligopolcü güçlerini kullanan çokuluslu şirketler, tarımın “sınaîleştirilmesi” ve küresel sermayenin tarımsal gıda sektörlerinde giriştiği kâr arayışları “Şirketleşmiş” ve “Finansallaşmış” Gıda Rejimi olarak adlandırılan Üçüncü Gıda Rejimi’nin temel unsurlarını oluşturmaktadır.

Bu çalışmada, 1980’lere uzansa da, Türkiye’de özellikle 1999’da IMF’ye verilen Niyet Mektubu’ndan başlayarak, IMF ve Dünya Bankası gözetiminde tarım kesiminde gerçekleştirilen yapısal dönüşümün, Türkiye’yi 3. Gıda Rejimi’ne ve bu rejimin getirdiği yeni uluslararası tarımsal işbölümüne dâhil etmeye yönelik olduğu ortaya konulmaya çalışılacaktır. Bu çerçevede, Türkiye tarımının, seçilen bazı önemli sektörleri ekseninde, Üçüncü Gıda Rejimi’nin yukarda kısaca ifade edilen tarımsal işbölümünde yerini alması ve rejimin diğer kurallarına uyumlu hale gelmesi incelenecektir. Bu açıdan Türkiye, Üçüncü Gıda Rejimi’nin zımni kurallarına uyum sağlayarak, kalabalık nüfusuna karşın tarımsal yapısını, gıda güvenliğini kaybetmek pahasına çokuluslu şirketler lehine dönüştüren tipik bir Gelişmekte Olan Ülke örneği teşkil etmektedir.

Yıl 2012, Cilt: 36 Sayı: 3, 61 - 100, 27.12.2012

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale / Articles
Yazarlar

Sibel Caşkurlu

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 36 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Caşkurlu, S. (2012). Türk Tarımının Üçüncü Gıda Rejimine Eklemlenme Süreci. Mülkiye Dergisi, 36(3), 61-100. https://doi.org/10.25064/mulkiye.16
AMA Caşkurlu S. Türk Tarımının Üçüncü Gıda Rejimine Eklemlenme Süreci. Mülkiye Dergisi. Kasım 2012;36(3):61-100. doi:10.25064/mulkiye.16
Chicago Caşkurlu, Sibel. “Türk Tarımının Üçüncü Gıda Rejimine Eklemlenme Süreci”. Mülkiye Dergisi 36, sy. 3 (Kasım 2012): 61-100. https://doi.org/10.25064/mulkiye.16.
EndNote Caşkurlu S (01 Kasım 2012) Türk Tarımının Üçüncü Gıda Rejimine Eklemlenme Süreci. Mülkiye Dergisi 36 3 61–100.
IEEE S. Caşkurlu, “Türk Tarımının Üçüncü Gıda Rejimine Eklemlenme Süreci”, Mülkiye Dergisi, c. 36, sy. 3, ss. 61–100, 2012, doi: 10.25064/mulkiye.16.
ISNAD Caşkurlu, Sibel. “Türk Tarımının Üçüncü Gıda Rejimine Eklemlenme Süreci”. Mülkiye Dergisi 36/3 (Kasım 2012), 61-100. https://doi.org/10.25064/mulkiye.16.
JAMA Caşkurlu S. Türk Tarımının Üçüncü Gıda Rejimine Eklemlenme Süreci. Mülkiye Dergisi. 2012;36:61–100.
MLA Caşkurlu, Sibel. “Türk Tarımının Üçüncü Gıda Rejimine Eklemlenme Süreci”. Mülkiye Dergisi, c. 36, sy. 3, 2012, ss. 61-100, doi:10.25064/mulkiye.16.
Vancouver Caşkurlu S. Türk Tarımının Üçüncü Gıda Rejimine Eklemlenme Süreci. Mülkiye Dergisi. 2012;36(3):61-100.
Mülkiye Dergisi: Mülkiyeliler Birliği Konur Sokak No. 1, Kızılay - ANKARA, TÜRKİYE. Tel: +90 312 4185572; Faks: +90 312 4191373; mulkiyedergisi@mulkiye.org.tr / Mülkiye Dergisi, Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi Yayın Organı'dır.