Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Altın Çilek/Yer Kirazı (Physalis Peruviana L.) Meyvesinin Botanik Özellikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri

Yıl 2023, , 19 - 27, 27.01.2023
https://doi.org/10.31020/mutftd.1175667

Öz

Physalis peruviana, Patlıcangiller (Solanaceae) familyasının Physalis cinsine ait Güney Amerika’nın tropikal bölgelerinde doğal yayılış gösteren egzotik bir türüdür. Sarı-turuncu renkte, hemen hemen yuvarlak, üzümsü ve etli yapıda olan P. peruviana meyveleri çeşitli rakımlara, topraklara ve iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Physalis cinsinin ülkemizde doğal olarak yetişen dört türü bulunmaktadır ve halk arasında güveyfeneri olarak bilinen cinsin kültürü yapılmakta olup, ekonomik öneme sahip olduğu bilinmektedir. C vitamini, fosfor potasyum ve fenolik bileşikler açısından zengin olan P. peruviana fonksiyonel bir ürün özelliği göstermektedir. Farmakolojik ve fitokimyasal çalışmalarda antibakteriyel, antikanserojen, antidiyabetik, antioksidan etkileri ortaya konulmuştur. Domatese oldukça yakın tat ve görünüşü olan P. peruviana meyvesinin taze tüketiminin yanı sıra meyve suyu, marmelat, reçel ve tatlılarda, soslarda ve glazelerde kullanımı yaygındır. Hem kendine has lezzeti, hem de sağlık üzerinde birçok etkisi sebebiyle bu meyvenin gelecekte daha fazla yaygınlaşması beklenmektedir. Bu çalışmada P. peruviana bitkisinin botanik ve fonksiyonel özelliklerine değinilerek sağlık üzerindeki potansiyel etkileri değerlendirilmiş ve alternatif kullanım alanları ile ilgili bilgiler derlenmiştir.

Kaynakça

  • 1. Kara OO, Karacabey E, Küçüköner E. Altınçilek (Physalis peruviana L.) Meyvesinin Bazı Biyoaktif Özellikleri. Akademik Gıda 2021;19(2):169-176.
  • 2. Burucu D. Yer Kirazında (Physalis peruviana L.) Ana Gövde Budamasının Verim, Kalite ve Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2014.
  • 3. Kasali FM, et al. Ethnotherapeutic Uses and Phytochemical Composition of Physalis peruviana L.: An Overview. The Scientific World Journal 2021;2021:1–22.
  • 4. Özdemir Y, Günal N. Söke Ovasında (Aydın) Yeni Bir Kültür Bitkisi: Yer Kirazı/Altın Çilek (Physalis peruviana). Türk Coğrafya Dergisi 2012;58:35-42.
  • 5. El-Beltagi HS, et al. Chemical composition and biological activity of Physalis peruviana L. Gesunde Pflanzen 2019;71(2):113-122.
  • 6. Tubives.com [Internet]: Physalis alkekengi, Turkish plants data service. [cited 2022 September 14]. Available from: http://www.tubives.com/
  • 7. Tanker N, Coşkun M, Koyuncu M. Farmasötik Botanik. 3. baskı. Ankara: Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları; 2007.
  • 8. Evans WC. Trease and Evans Pharmacognosy E-Book. Elsevier Health Sciences. 16th edition Saunders Elsevier Limited; 2009.
  • 9. Davis PH. Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol 6. Edinburgh Univ. Press. Edinburgh; 1978.
  • 10. Wu J, et al. Naturally occurring physalins from the genus Physalis: A review. Phytochemistry 2021;191.
  • 11. Mahklouf MH. The first record of Physalis angulata L. (Solanaceae) for the flora of Libya. Biodiv. Res. Conserv 2019;53:67-71.
  • 12. Sullivan JR. The Genus Physalis (Solanaceae) in the Southeastern United States. Rhodora 2004;106(928):305-326.
  • 13. Tenorio MLO. Exploring the potential of an Andean fruit: An interdisciplinary study on the cape gooseberry (Physalis peruviana L.) value chain. Wageningen University and Research PhD thesis 2017.
  • 14. Muniz J, et al. General aspects of physalis cultivation. Ciência Rural 2014;44(6):964-970.
  • 15. Kara, OO. Altın çilek meyvesinden (Physalis peruviana L.) pestil üretimi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Tezi 2014.
  • 16. Yıldız G, ve ark. Physical and chemical characteristics of goldenberry fruit (Physalis peruviana L.). Journal of Food Science Technology 2015;52(4): 2320–2327.
  • 17. Eken, A., ve ark. Antioxidant capacity and metal content of Physalis peruviana L. fruit sold in markets. Journal of Clinical and Analytical Medicine 2016;7(3).
  • 18. Singh N, et al. An updated review on Physalis peruviana fruit: Cultivational, nutraceutical and pharmaceutical aspects. Indian Journal of Natural Products and Resources 2019;10(2):97-110.
  • 19. Shenstone E, Lippman Z, Eck JV. A review of nutritional properties and health benefits of Physalis species. Plant Foods for Human Nutrition 2020;75: 316-325.
  • 20. Legge AP. Notes on the history of cultivation and uses of P. peruviana L. Journal of Royal Horticultural Society 1974;99:310-314.
  • 21. Mohammed A. Development of an in Vitro Regeneration Protocol, Synthetic Seed Production and Determination of Antioxidant Activity of Goldenberry (Physalis peruviana L.). Abant Izzet Baysal University the Graduate School of Natural and Applied Sciences Master of Science 2016.
  • 22. Gerçekçioğlu R, Ergür EG. Bazı Altın Çilek (Physalis sp.) Genotiplerinin Tokat Ekolojisindeki Performansları. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2014; 6(1):1-5.
  • 23. Jyoti T, Nikita W. Assessment of dietary micronutrient deficiency among adolescent girls. Food Science Research Journal 2016;7(2):340-344.
  • 24. Ramadan MF. Bioactive phytochemicals, nutritional value, and functional properties of cape gooseberry (Physalis peruviana): An overview. Food research international 2011;44(7):1830-1836.
  • 25. Bazalar Pereda MS, Nazareno MA, Viturro CI. Nutritional and antioxidant properties of Physalis peruviana L. fruits from the Argentinean northern Andean region. Plant Foods for Human Nutrition 2019;74(1):68-75.
  • 26. Guiné RP, et al. Evaluation of Phenolic Compounds, Antioxidant Activity and Bioaccessibility in Physalis peruviana L. International Journal of Fruit Science 2020;20(sup2):S470-S490.
  • 27. Olivares-Tenorio ML, et al. Health-promoting compounds in cape gooseberry (Physalis peruviana L.): review from a supply chain perspective. Trends in Food Science & Technology 2016;57:83-92.
  • 28. Puente LA, et al. Physalis peruviana Linnaeus, the multiple properties of a highly functional fruit: A review. Food Research International 2011;44(7):1733-1740.
  • 29. Ramadan MF, Morsel JT. Goldenberry, a novel fruit source of fat-soluble bioactives-A minor fruit of the Andes is gaining international popularity. Inform-International News on Fats Oils and Related Materials 2004;15(2): 130-131.
  • 30. Tugume P, Nyakoojo C. Ethno-pharmacological survey of herbal remedies used in the treatment of paediatric diseases in Buhunga parish, Rukungiri District, Uganda. BMC Complementary and Alternative Medicine 2019;19(1):1-10.
  • 31. Top R, Erden Y, Tekin S. Bazı önemli tıbbi bitkilerin antioksidan ve antikanser etkilerinin araştırılması. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2019;8(2):435-442.
  • 32. Wu SJ, et al. Physalis peruviana extract induces apoptosis in human Hep G2 cells through CD95/CD95L system and the mitochondrial signaling transduction pathway. Cancer Letters 2004;215(2):199-208.
  • 33. Dhaouadi F, et al. Enhanced adsorption of ketoprofen and 2, 4-dichlorophenoxyactic acid on Physalis peruviana fruit residue functionalized with H2SO4: Adsorption properties and statistical physics modeling. Chemical Engineering Journal 2022;445:136773.
  • 34. Sathyadevi M, Suchithra ER, Subramanian S. Physalis peruviana Linn. fruit extract improves insulin sensitivity and ameliorates hyperglycemia in high-fat diet low dose STZ-induced type 2 diabetic rats. Journal of Pharmacy Research 2014;8(4):625-632.
  • 35. Ahmed LA. Renoprotective effect of Egyptian cape gooseberry fruit (Physalis peruviana L.) against acute renal injury in rats. The Scientific World Journal 2014; 273870:273871–273877.
  • 36. El-Mehiry HF, Helmy HM, El-Ghany MAA. Antidiabetic and antioxidative activity of physalis powder or extract with chromium in rats. World Journal of Medical Sciences 2012;7(1):27-33.
  • 37. Ezzat SM, et al. Phenolics from Physalis peruviana fruits ameliorate streptozotocin-induced diabetes and diabetic nephropathy in rats via induction of autophagy and apoptosis regression. Biomedicine & Pharmacotherapy 2021;142:111948.
  • 38. Yılmaz Y. Prediyabetik ve sağlıklı bireylerde altın çilek, papaya ve üzümün kan glukoz, insülin salgılanma ve insülin direnci üzerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2014.
  • 39. Rodríguez S, Rodríguez E. Efecto de la ingesta de Physalis peruviana (aguaymanto) sobre la glicemia postprandial en adultos jóvenes. Revista Médica Vallejiana 2007;4(1):43−52.
  • 40. Ramadan MF, et al. Goldenberry (Physalis peruviana) Juice Rich in Health‐Beneficial Compounds Suppresses High‐Cholesterol Diet‐Induced Hypercholesterolemia in Rats. Journal of Food Biochemistry 2013;37(6):708-722.
  • 41. Yen, CY et al. 4b-Hydroxywithanolide E from Physalis peruviana (golden berry) inhibits growth of human lung cancer cells through DNA damage, apoptosis and G2/M arrest. BMC Cancer 2010;10:46-54.
  • 42. Wu SJ, et al. Antihepatoma activity of Physalis angulata and P. peruviana extracts and their effects on apoptosis in human Hep G2 cells. Life sciences 2004;74(16):2061-2073.
  • 43. Yang WJ, et al. 4β-hydroxywithanolide E from goldenberry (whole fruits of Physalis peruviana L.) as a promising agent against Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Journal of natural products 2020;83(4):1217-1228.
  • 44. Çakır Ö, ve ark. Evaluation of biological activities of Physalis peruviana ethanol extracts and expression of Bcl-2 genes in HeLa cells. Food Science and Technology 2014;34:422-430.
  • 45. Jaca TP, Kambizi L. Antibacterial properties of some wild leafy vegetables of the Eastern Cape Province, South Africa. Journal of Medicinal Plants Research 2011.
  • 46. Cushnie TT, Lamb AJ. Antimicrobial activity of flavonoids. International journal of antimicrobial agents 2005;26(5):343-356.
  • 47. Yanartaş Ö, ve ark. Altın çilek (Physalis peruviana L.) bitkisel preparatının indüklediği manik atak olgusu. Journal of Mood Disorders 2012;2(1):12-4.
  • 48. Şimşek H, ve ark. Zayıflama amacıyla altın çilek meyve özü hapı kullanan 14 yaşında obez hastada gelişen bir idiyopatik ventriküler taşikardi olgusu. Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi 2013;41(5):429-432.
  • 49. Perk BÖ, et al. Acute and Subchronic Toxic Effects of the Fruits of Physalis peruviana L. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2013;Volume 2013:707285.
  • 50. Hassanien MFR. Physalis peruviana: a rich source of bioactive phytochemicals for functional foods and pharmaceuticals. Food reviews international 2011;27(3):259-273.
  • 51. Yilmaztekin M. Characterization of potent aroma compounds of cape gooseberry (Physalis peruviana L.) fruits grown in Antalya through the determination of odor activity values. International journal of food properties 2014;17(3):469-480.
  • 52. Say D, Güzeler N. Süt pıhtılaştırılmasında kullanılan bazı bitkiler. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 2016;5:253-261.
  • 53. Erkaya T, Dağdemir E, Şengül M. Influence of Cape gooseberry (Physalis peruviana L.) addition on the chemical and sensory characteristics and mineral concentrations of ice cream. Food Research International 2012;45(1):331-335.
  • 54. Kökler N, Çetinkaya N. Yenilebilir Yabani Bitkilerin Gastronomik Açıdan Değerlendirilmesi: Erzurum Uzundere Örneği. Turar Turizm ve Araştırma Dergisi 2021;11(1):50-74.

Botanical Properties and Health Effects of Golden Strawberry/Ground Cherry (Physalis Peruviana L.)

Yıl 2023, , 19 - 27, 27.01.2023
https://doi.org/10.31020/mutftd.1175667

Öz

Physalis peruviana is an exotic species native to the tropical regions of South America, belonging to the genus Physalis of the Solanaceae family. P. peruviana fruits, which are yellow-orange in color, almost round, berry-like and fleshy, can adapt to various altitudes, soils and climatic conditions. There are four species of Physalis that grow naturally in our country, and the genus known as güveyfeneri among the people is cultivated and it is known to have economic importance. P. peruviana, which is rich in vitamin C, phosphorus potassium and phenolic compounds, is a functional product. In pharmacological and phytochemical studies, antibacterial, anticarcinogenic, antidiabetic and antioxidant effects have been demonstrated. P. peruviana fruit, which has a taste and appearance very close to tomato, is widely used in fruit juices, marmalades, jams and desserts, sauces and glazes as well as fresh consumption. It is expected that this fruit will become more widespread in the future due to its unique taste and many effects on health. In this study, the botanical and functional properties of the P. peruviana plant were mentioned, its potential effects on health were evaluated and information on alternative uses was compiled.

Kaynakça

  • 1. Kara OO, Karacabey E, Küçüköner E. Altınçilek (Physalis peruviana L.) Meyvesinin Bazı Biyoaktif Özellikleri. Akademik Gıda 2021;19(2):169-176.
  • 2. Burucu D. Yer Kirazında (Physalis peruviana L.) Ana Gövde Budamasının Verim, Kalite ve Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2014.
  • 3. Kasali FM, et al. Ethnotherapeutic Uses and Phytochemical Composition of Physalis peruviana L.: An Overview. The Scientific World Journal 2021;2021:1–22.
  • 4. Özdemir Y, Günal N. Söke Ovasında (Aydın) Yeni Bir Kültür Bitkisi: Yer Kirazı/Altın Çilek (Physalis peruviana). Türk Coğrafya Dergisi 2012;58:35-42.
  • 5. El-Beltagi HS, et al. Chemical composition and biological activity of Physalis peruviana L. Gesunde Pflanzen 2019;71(2):113-122.
  • 6. Tubives.com [Internet]: Physalis alkekengi, Turkish plants data service. [cited 2022 September 14]. Available from: http://www.tubives.com/
  • 7. Tanker N, Coşkun M, Koyuncu M. Farmasötik Botanik. 3. baskı. Ankara: Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları; 2007.
  • 8. Evans WC. Trease and Evans Pharmacognosy E-Book. Elsevier Health Sciences. 16th edition Saunders Elsevier Limited; 2009.
  • 9. Davis PH. Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol 6. Edinburgh Univ. Press. Edinburgh; 1978.
  • 10. Wu J, et al. Naturally occurring physalins from the genus Physalis: A review. Phytochemistry 2021;191.
  • 11. Mahklouf MH. The first record of Physalis angulata L. (Solanaceae) for the flora of Libya. Biodiv. Res. Conserv 2019;53:67-71.
  • 12. Sullivan JR. The Genus Physalis (Solanaceae) in the Southeastern United States. Rhodora 2004;106(928):305-326.
  • 13. Tenorio MLO. Exploring the potential of an Andean fruit: An interdisciplinary study on the cape gooseberry (Physalis peruviana L.) value chain. Wageningen University and Research PhD thesis 2017.
  • 14. Muniz J, et al. General aspects of physalis cultivation. Ciência Rural 2014;44(6):964-970.
  • 15. Kara, OO. Altın çilek meyvesinden (Physalis peruviana L.) pestil üretimi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Tezi 2014.
  • 16. Yıldız G, ve ark. Physical and chemical characteristics of goldenberry fruit (Physalis peruviana L.). Journal of Food Science Technology 2015;52(4): 2320–2327.
  • 17. Eken, A., ve ark. Antioxidant capacity and metal content of Physalis peruviana L. fruit sold in markets. Journal of Clinical and Analytical Medicine 2016;7(3).
  • 18. Singh N, et al. An updated review on Physalis peruviana fruit: Cultivational, nutraceutical and pharmaceutical aspects. Indian Journal of Natural Products and Resources 2019;10(2):97-110.
  • 19. Shenstone E, Lippman Z, Eck JV. A review of nutritional properties and health benefits of Physalis species. Plant Foods for Human Nutrition 2020;75: 316-325.
  • 20. Legge AP. Notes on the history of cultivation and uses of P. peruviana L. Journal of Royal Horticultural Society 1974;99:310-314.
  • 21. Mohammed A. Development of an in Vitro Regeneration Protocol, Synthetic Seed Production and Determination of Antioxidant Activity of Goldenberry (Physalis peruviana L.). Abant Izzet Baysal University the Graduate School of Natural and Applied Sciences Master of Science 2016.
  • 22. Gerçekçioğlu R, Ergür EG. Bazı Altın Çilek (Physalis sp.) Genotiplerinin Tokat Ekolojisindeki Performansları. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2014; 6(1):1-5.
  • 23. Jyoti T, Nikita W. Assessment of dietary micronutrient deficiency among adolescent girls. Food Science Research Journal 2016;7(2):340-344.
  • 24. Ramadan MF. Bioactive phytochemicals, nutritional value, and functional properties of cape gooseberry (Physalis peruviana): An overview. Food research international 2011;44(7):1830-1836.
  • 25. Bazalar Pereda MS, Nazareno MA, Viturro CI. Nutritional and antioxidant properties of Physalis peruviana L. fruits from the Argentinean northern Andean region. Plant Foods for Human Nutrition 2019;74(1):68-75.
  • 26. Guiné RP, et al. Evaluation of Phenolic Compounds, Antioxidant Activity and Bioaccessibility in Physalis peruviana L. International Journal of Fruit Science 2020;20(sup2):S470-S490.
  • 27. Olivares-Tenorio ML, et al. Health-promoting compounds in cape gooseberry (Physalis peruviana L.): review from a supply chain perspective. Trends in Food Science & Technology 2016;57:83-92.
  • 28. Puente LA, et al. Physalis peruviana Linnaeus, the multiple properties of a highly functional fruit: A review. Food Research International 2011;44(7):1733-1740.
  • 29. Ramadan MF, Morsel JT. Goldenberry, a novel fruit source of fat-soluble bioactives-A minor fruit of the Andes is gaining international popularity. Inform-International News on Fats Oils and Related Materials 2004;15(2): 130-131.
  • 30. Tugume P, Nyakoojo C. Ethno-pharmacological survey of herbal remedies used in the treatment of paediatric diseases in Buhunga parish, Rukungiri District, Uganda. BMC Complementary and Alternative Medicine 2019;19(1):1-10.
  • 31. Top R, Erden Y, Tekin S. Bazı önemli tıbbi bitkilerin antioksidan ve antikanser etkilerinin araştırılması. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2019;8(2):435-442.
  • 32. Wu SJ, et al. Physalis peruviana extract induces apoptosis in human Hep G2 cells through CD95/CD95L system and the mitochondrial signaling transduction pathway. Cancer Letters 2004;215(2):199-208.
  • 33. Dhaouadi F, et al. Enhanced adsorption of ketoprofen and 2, 4-dichlorophenoxyactic acid on Physalis peruviana fruit residue functionalized with H2SO4: Adsorption properties and statistical physics modeling. Chemical Engineering Journal 2022;445:136773.
  • 34. Sathyadevi M, Suchithra ER, Subramanian S. Physalis peruviana Linn. fruit extract improves insulin sensitivity and ameliorates hyperglycemia in high-fat diet low dose STZ-induced type 2 diabetic rats. Journal of Pharmacy Research 2014;8(4):625-632.
  • 35. Ahmed LA. Renoprotective effect of Egyptian cape gooseberry fruit (Physalis peruviana L.) against acute renal injury in rats. The Scientific World Journal 2014; 273870:273871–273877.
  • 36. El-Mehiry HF, Helmy HM, El-Ghany MAA. Antidiabetic and antioxidative activity of physalis powder or extract with chromium in rats. World Journal of Medical Sciences 2012;7(1):27-33.
  • 37. Ezzat SM, et al. Phenolics from Physalis peruviana fruits ameliorate streptozotocin-induced diabetes and diabetic nephropathy in rats via induction of autophagy and apoptosis regression. Biomedicine & Pharmacotherapy 2021;142:111948.
  • 38. Yılmaz Y. Prediyabetik ve sağlıklı bireylerde altın çilek, papaya ve üzümün kan glukoz, insülin salgılanma ve insülin direnci üzerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2014.
  • 39. Rodríguez S, Rodríguez E. Efecto de la ingesta de Physalis peruviana (aguaymanto) sobre la glicemia postprandial en adultos jóvenes. Revista Médica Vallejiana 2007;4(1):43−52.
  • 40. Ramadan MF, et al. Goldenberry (Physalis peruviana) Juice Rich in Health‐Beneficial Compounds Suppresses High‐Cholesterol Diet‐Induced Hypercholesterolemia in Rats. Journal of Food Biochemistry 2013;37(6):708-722.
  • 41. Yen, CY et al. 4b-Hydroxywithanolide E from Physalis peruviana (golden berry) inhibits growth of human lung cancer cells through DNA damage, apoptosis and G2/M arrest. BMC Cancer 2010;10:46-54.
  • 42. Wu SJ, et al. Antihepatoma activity of Physalis angulata and P. peruviana extracts and their effects on apoptosis in human Hep G2 cells. Life sciences 2004;74(16):2061-2073.
  • 43. Yang WJ, et al. 4β-hydroxywithanolide E from goldenberry (whole fruits of Physalis peruviana L.) as a promising agent against Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Journal of natural products 2020;83(4):1217-1228.
  • 44. Çakır Ö, ve ark. Evaluation of biological activities of Physalis peruviana ethanol extracts and expression of Bcl-2 genes in HeLa cells. Food Science and Technology 2014;34:422-430.
  • 45. Jaca TP, Kambizi L. Antibacterial properties of some wild leafy vegetables of the Eastern Cape Province, South Africa. Journal of Medicinal Plants Research 2011.
  • 46. Cushnie TT, Lamb AJ. Antimicrobial activity of flavonoids. International journal of antimicrobial agents 2005;26(5):343-356.
  • 47. Yanartaş Ö, ve ark. Altın çilek (Physalis peruviana L.) bitkisel preparatının indüklediği manik atak olgusu. Journal of Mood Disorders 2012;2(1):12-4.
  • 48. Şimşek H, ve ark. Zayıflama amacıyla altın çilek meyve özü hapı kullanan 14 yaşında obez hastada gelişen bir idiyopatik ventriküler taşikardi olgusu. Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi 2013;41(5):429-432.
  • 49. Perk BÖ, et al. Acute and Subchronic Toxic Effects of the Fruits of Physalis peruviana L. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2013;Volume 2013:707285.
  • 50. Hassanien MFR. Physalis peruviana: a rich source of bioactive phytochemicals for functional foods and pharmaceuticals. Food reviews international 2011;27(3):259-273.
  • 51. Yilmaztekin M. Characterization of potent aroma compounds of cape gooseberry (Physalis peruviana L.) fruits grown in Antalya through the determination of odor activity values. International journal of food properties 2014;17(3):469-480.
  • 52. Say D, Güzeler N. Süt pıhtılaştırılmasında kullanılan bazı bitkiler. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 2016;5:253-261.
  • 53. Erkaya T, Dağdemir E, Şengül M. Influence of Cape gooseberry (Physalis peruviana L.) addition on the chemical and sensory characteristics and mineral concentrations of ice cream. Food Research International 2012;45(1):331-335.
  • 54. Kökler N, Çetinkaya N. Yenilebilir Yabani Bitkilerin Gastronomik Açıdan Değerlendirilmesi: Erzurum Uzundere Örneği. Turar Turizm ve Araştırma Dergisi 2021;11(1):50-74.
Toplam 54 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Derleme
Yazarlar

Şükran Yaşar Bu kişi benim 0000-0001-5225-5724

Elif Kütahneci Bu kişi benim 0000-0003-2241-5787

Fatma Gül Delimustafaoğlu 0000-0002-9954-6534

Mine Erdem Büyükkiraz 0000-0002-8724-0466

Yayımlanma Tarihi 27 Ocak 2023
Gönderilme Tarihi 18 Eylül 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Yaşar, Ş., Kütahneci, E., Delimustafaoğlu, F. G., Erdem Büyükkiraz, M. (2023). Altın Çilek/Yer Kirazı (Physalis Peruviana L.) Meyvesinin Botanik Özellikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 13(1), 19-27. https://doi.org/10.31020/mutftd.1175667
AMA Yaşar Ş, Kütahneci E, Delimustafaoğlu FG, Erdem Büyükkiraz M. Altın Çilek/Yer Kirazı (Physalis Peruviana L.) Meyvesinin Botanik Özellikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Ocak 2023;13(1):19-27. doi:10.31020/mutftd.1175667
Chicago Yaşar, Şükran, Elif Kütahneci, Fatma Gül Delimustafaoğlu, ve Mine Erdem Büyükkiraz. “Altın Çilek/Yer Kirazı (Physalis Peruviana L.) Meyvesinin Botanik Özellikleri Ve Sağlık Üzerine Etkileri”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi 13, sy. 1 (Ocak 2023): 19-27. https://doi.org/10.31020/mutftd.1175667.
EndNote Yaşar Ş, Kütahneci E, Delimustafaoğlu FG, Erdem Büyükkiraz M (01 Ocak 2023) Altın Çilek/Yer Kirazı (Physalis Peruviana L.) Meyvesinin Botanik Özellikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 13 1 19–27.
IEEE Ş. Yaşar, E. Kütahneci, F. G. Delimustafaoğlu, ve M. Erdem Büyükkiraz, “Altın Çilek/Yer Kirazı (Physalis Peruviana L.) Meyvesinin Botanik Özellikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, c. 13, sy. 1, ss. 19–27, 2023, doi: 10.31020/mutftd.1175667.
ISNAD Yaşar, Şükran vd. “Altın Çilek/Yer Kirazı (Physalis Peruviana L.) Meyvesinin Botanik Özellikleri Ve Sağlık Üzerine Etkileri”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 13/1 (Ocak 2023), 19-27. https://doi.org/10.31020/mutftd.1175667.
JAMA Yaşar Ş, Kütahneci E, Delimustafaoğlu FG, Erdem Büyükkiraz M. Altın Çilek/Yer Kirazı (Physalis Peruviana L.) Meyvesinin Botanik Özellikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2023;13:19–27.
MLA Yaşar, Şükran vd. “Altın Çilek/Yer Kirazı (Physalis Peruviana L.) Meyvesinin Botanik Özellikleri Ve Sağlık Üzerine Etkileri”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, c. 13, sy. 1, 2023, ss. 19-27, doi:10.31020/mutftd.1175667.
Vancouver Yaşar Ş, Kütahneci E, Delimustafaoğlu FG, Erdem Büyükkiraz M. Altın Çilek/Yer Kirazı (Physalis Peruviana L.) Meyvesinin Botanik Özellikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2023;13(1):19-27.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin