Araştırma Makalesi

Bir Belge Işığında Osmanlı’dan Günümüze Doğal Afetlerde Deniz Araçlarının Kullanımı

Cilt: 13 Sayı: 3 28 Eylül 2023
PDF İndir
EN TR

Bir Belge Işığında Osmanlı’dan Günümüze Doğal Afetlerde Deniz Araçlarının Kullanımı

Öz

Giriş: Osmanlı’dan günümüze afetlere müdahalede gezici sağlık ekiplerinin oluşturulmasından, çadır hastanelerin kurulması, kara-deniz-havayollarının kullanımına kadar geniş bir yelpazede çeşitli yöntemler uygulanmıştır. Yakın zamanda 11 ilimizi etkileyen, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri, kaybettiğimiz hayatların ne kadar değerli olduğunu ve bu depremlerde sağlık hizmetinin sunumu ve erişiminin önemini hatırlatmıştır. Bu süreçte özellikle ulaşımda deniz araçlarının etkili kullanımı ile etkilenen bölgeye yakın olan Mersin ili önemli bir rol almıştır. Bu çalışmanın amacı depremlerden etkilenenlere müdahalelerde deniz araçlarının kullanımını Osmanlı’dan günümüze belgeler ışığında karşılaştırmalı olarak irdelemek ve tıp tarihi literatürüne katkı sağlamaktır. Yöntem: Araştırma Mart- Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Osmanlı dönemine ait 10 Mart 2023 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri’nde “sıhhiye” ve “deprem” anahtar kelimeleri ile tarama yapılarak deniz araçlarının kullanıldığı 1912 Şarköy Depremi’ne ait üç belge belirlenmiştir. Günümüze ait belge ise CİMER üzerinden 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde kullanılan deniz araçlarına ilişkin bilgilere yönelik yapılan başvuruya istinaden Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından sağlanmıştır. Bu belgeler Osmanlı’dan günümüze deniz araçlarının depremlerde kullanımının sağlık alanındaki etkisini ortaya koymak üzere karşılaştırmalı olarak irdelenmiştir. Bulgular: Elde edilen belgeler ışığında Osmanlı’da 1912 Şarköy Depreminde Bezm-i Alem Vapuru’nun sağlık heyetlerinin afet bölgesine gönderildiği, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde ise TCG İskenderun, TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar Gemilerinin hasta ve yaralıların nakli ve hastane gemi amacıyla kullanıldığı belirlendi. Karadan ve havadan ulaşımın mümkün olmadığı durumlarda hızlı ve erken sağlık müdahaleleri için deniz araçlarının kullanımının öne çıktığı görülmektedir. Sonuç: Diğer ulaşım yollarından daha hızlı, güvenli ve ekonomik olmasından dolayı doğal afetlerde deniz araçlarının erken müdahalede etkili olduğunu söylemek mümkündür.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Başvurumuzu değerlendirip çok kısa bir sürede çalışmaya katkı bulunarak bilgileri bize ileten Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na katkılarından ve emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. 1. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD, Türkiye’de Afet Yönetimi ve Doğa Kaynaklı Afet İstatistikleri. ErişimAdresi: https://www.afad.gov.tr/kurumlar/afad.gov.tr/35429/xfiles/turkiye_de_afetler.pdf (Erişim tarihi: 20.05.2023)
  2. 2. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji Ve Bütçe Başkanlığı 2023 Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu. SBB Deprem Sonrası Değerlendirme Raporu, Mart 2023. Erişim adresi: https://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2023/03/2023-Kahramanmaras-ve-Hatay-Depremleri-Raporu.pdf (Erişim tarihi: 31.03.2023)
  3. 3. Bikçe M. Taken and Need to Take Precautions in Turkey's Earthquakes. International Journal of Engineering Research and Development 2017;9(2):24-31.
  4. 4. Türkiye Büyük Millet Meclisi Destek Hizmetleri Başkanlığı (Sivil Savunma) Depremle Yaşamayı Öğrenmeliyiz Deprem Öncesinde Sırasında ve Sonrasında Yapılması Gerekenler. ErişimAdresi: https://www5.tbmm.gov.tr/yayinlar/brosurler/deprem_oncesinde_sirasinda_sonrasinda_yapilmasi_gerekenler.pdf (Erişim Tarihi: 25.08.2023)
  5. 5. İlhan AM. Afetler ve insani yardım operasyonlarında silahlı kuvvetlerin rolü. Güvenlik Bilimleri Dergisi 2013;2(1):107-129.
  6. 6. Wiharta S, et al. The Effectiveness of Foreign Military Assets in Natural Disaster Response, Stockholm Internationalpeace Research Institute, 2008. SIPRI, Sweden: March, 2008.
  7. 7. Çatak İ. Türkiye’de Afetlere Etkin Müdahalede Deniz Alternatifi Önerisi: Afet Gemileri. Deniz Taşımacılığı ve Lojistiği Dergisi 2019;2(1):1-16.
  8. 8. Poyraz Ö. Osmanlı Devleti'nin Doğal Afetlere Yaklaşımı: Edirne Vilayeti Örneği 1912, Kitapsever Bir Tarihçi Prof. Dr. Ali Birinci Armağanı, Polis Akademisi Yayınları, Ocak 2017:265-284.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Tarihsel Çalışmalar (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

28 Eylül 2023

Yayımlanma Tarihi

28 Eylül 2023

Gönderilme Tarihi

8 Ağustos 2023

Kabul Tarihi

14 Eylül 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Okuyaz, S., & Balcı, C. Ş. (2023). Bir Belge Işığında Osmanlı’dan Günümüze Doğal Afetlerde Deniz Araçlarının Kullanımı. Lokman Hekim Dergisi, 13(3), 621-634. https://doi.org/10.31020/mutftd.1339563
AMA
1.Okuyaz S, Balcı CŞ. Bir Belge Işığında Osmanlı’dan Günümüze Doğal Afetlerde Deniz Araçlarının Kullanımı. Lokman Hekim Dergisi. 2023;13(3):621-634. doi:10.31020/mutftd.1339563
Chicago
Okuyaz, Selda, ve Cennet Şevval Balcı. 2023. “Bir Belge Işığında Osmanlı’dan Günümüze Doğal Afetlerde Deniz Araçlarının Kullanımı”. Lokman Hekim Dergisi 13 (3): 621-34. https://doi.org/10.31020/mutftd.1339563.
EndNote
Okuyaz S, Balcı CŞ (01 Eylül 2023) Bir Belge Işığında Osmanlı’dan Günümüze Doğal Afetlerde Deniz Araçlarının Kullanımı. Lokman Hekim Dergisi 13 3 621–634.
IEEE
[1]S. Okuyaz ve C. Ş. Balcı, “Bir Belge Işığında Osmanlı’dan Günümüze Doğal Afetlerde Deniz Araçlarının Kullanımı”, Lokman Hekim Dergisi, c. 13, sy 3, ss. 621–634, Eyl. 2023, doi: 10.31020/mutftd.1339563.
ISNAD
Okuyaz, Selda - Balcı, Cennet Şevval. “Bir Belge Işığında Osmanlı’dan Günümüze Doğal Afetlerde Deniz Araçlarının Kullanımı”. Lokman Hekim Dergisi 13/3 (01 Eylül 2023): 621-634. https://doi.org/10.31020/mutftd.1339563.
JAMA
1.Okuyaz S, Balcı CŞ. Bir Belge Işığında Osmanlı’dan Günümüze Doğal Afetlerde Deniz Araçlarının Kullanımı. Lokman Hekim Dergisi. 2023;13:621–634.
MLA
Okuyaz, Selda, ve Cennet Şevval Balcı. “Bir Belge Işığında Osmanlı’dan Günümüze Doğal Afetlerde Deniz Araçlarının Kullanımı”. Lokman Hekim Dergisi, c. 13, sy 3, Eylül 2023, ss. 621-34, doi:10.31020/mutftd.1339563.
Vancouver
1.Selda Okuyaz, Cennet Şevval Balcı. Bir Belge Işığında Osmanlı’dan Günümüze Doğal Afetlerde Deniz Araçlarının Kullanımı. Lokman Hekim Dergisi. 01 Eylül 2023;13(3):621-34. doi:10.31020/mutftd.1339563
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin