Dioskorides’in De Materia Medica Adlı Eserindeki Tıbbi Bitkilerin Doğu Akdeniz’de Günümüzdeki Kullanımlarının Araştırılması
Öz
Pedanius Dioskorides, MS 40 yılında Anavarza’da doğmuş tıp hekimi ve eczacıdır. Dioskorides, İskenderiye ve Atina’da tıp eğitimi almış, Anavarza’da askeri hekim olarak görevlendirilmiştir. Dünyanın bilinen en eski sistematik tıp ve eczacılık kitaplarından biri olan De Materia Medica’nın yazarıdır. 5 ciltlik De Materia Medica adlı eserinde 600’den fazla bitkisel, 35 hayvansal ve 100 kadar da madensel drogun, botanik özellikleri, tıbbi kullanım amaçları ve şekilleri, yan etki ve dozajları gibi bilgilere yer vermiştir. Bu eser öncelikle Grekçe yazılmış, daha sonraki yüzyıllarda Latince, Süryanice ve Arapça dillerine çevrilmiştir. Bu çalışmada Dioskorides’in Materia Medica adlı eserinde yer alan drogların Doğu Akdeniz bölgesindeki günümüzdeki kullanımlarının karşılaştırılması araştırılmıştır. Yapılan incelemelerde Materia Medica’da adları geçen 131 tıbbi bitki türünün Doğu Akdeniz bölgesinde günümüzde de tıbbi amaçlarla kullanıldıkları belirlenmiştir. Tespit edilen türlerden 61 türün Materia Medica’daki kullanımlar ile aynı olduğu, 70 türün ise farklı amaçlarla kullanıldıkları görülmüştür. Bu çalışmada, T.A. Osbaldeston ve ekibinin tercüme ettiği “The Herbal of Dioskorides the Greek” adlı nüsha kullanılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Baytop, T. Anazarbali Dioscorides I. yüzyilda yasamis ünlü bir hekim. Sandoz Dergisi 1997; 1: 10-17.
- 2. Tekiner H. Dioscorides Materia Medica Manuscripts in Turkey. Pharmaziegeschichte 2009.
- 3. Ataç A, Yıldırım V. Osmanlı Hekimleri ve Dioskorides’in “De Materia Medica”sı. Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi 2004; 15: 257-269.
- 4. Yıldırım V. R. Dioskorides' in De Materia Medica İsimli Eserindeki Drogların Veteriner Hekimlik Alanında Kullanımları-Veterinary Usage Of Drugs in de Materia Medica of Dioscorides. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 2016; 6(3): 121-127.
- 5. Uygur H, Ökten A.İ. İlk Çağlardan günümüze Çukurova tıp tarihi, Karahan kitabevi, Adana; 2016.
- 6. Yıldırımlı Ş. Etnobotanik ve Türk Etnobotaniği, Kebikeç 2004; 17: 175-193).
- 7. Osbaldeston TA., editor. The Herbal of Dioscorides the Greek, Ibidis Press. Johannesburg South Africa; 2000. (https://tr.scribd.com/doc/94437559/Dioscorides-De-Materia-Medica).
- 8. Gunther R. The Greek Herbal of Dioscorides, Illustrated by A Byzantine A.D. 512, Englished by John Goodyer A.D. 1655, Edited and First Printed A.D. 1933, Facsimile of The 1934 Edition, London-NewYork; 1968.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
31 Mayıs 2019
Gönderilme Tarihi
30 Ocak 2019
Kabul Tarihi
1 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 2
Cited By
Bazı Bitkilerden Elde Edilen Liyofilize İnfüzyonlarda Demleme Süresi Faktörünün Antioksidan Özellikler ve Ağır Metal Kompozisyonu Üzerine Etkisi
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.21597/jist.1006141Işgın (Rheum ribes L.) Bitkisinin Önemi, Kullanım Alanları ve Sorunları
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi
https://doi.org/10.31020/mutftd.1280588Sağlığın Biyo-Sosyal Belirleyicilerinden Biri Olarak Tıbbi (Medikal) Jeoloji
Muhakeme Dergisi
https://doi.org/10.33817/muhakeme.1479137Kıyı Alanları Peyzaj Düzenlemelerinde Tıbbi ve Aromatik Bitki Kullanımlarının İncelenmesi: Çanakkale Örneği
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.53433/yyufbed.1788385
