Araştırma Makalesi

Ebelik Öğrencilerine Verilen Eğitimin Şiddette Mesleki Rollerine İlişkin Tutum ve Şiddet Belirtilerini Tanıma Düzeyleri Üzerine Etkisi

Cilt: 11 Sayı: 2 17 Mayıs 2021
PDF İndir
EN TR

Ebelik Öğrencilerine Verilen Eğitimin Şiddette Mesleki Rollerine İlişkin Tutum ve Şiddet Belirtilerini Tanıma Düzeyleri Üzerine Etkisi

Öz

Amaç: Araştırma ebelik öğrencilerine verilen eğitiminin şiddette mesleki rollerine ilişkin tutum ve şiddet belirtilerini tanıma düzeyleri üzerine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır.
Yöntem: Yarı-deneysel araştırmanın örneklemini bir üniversitenin ebelik bölümünde öğrenim görmekte olan 125 (deney grubu=60; kontrol grubu=65) öğrenci oluşturmuştur. Deney grubunda olan öğrencilere şiddet ve belirtilerini tanımaya yönelik eğitim verilmiş, kontrol grubuna herhangi bir eğitim yapılmamıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Şiddette Mesleki Rollerine İlişkin Tutum Ölçeği ve Hemşire ve Ebelerin Kadına Yönelik Şiddet Belirtilerini Tanımalarına İlişkin Ölçek ile toplanmıştır.
Bulgular: Eğitim sonrası ikinci izlemde deney ve kontrol grubu arasında Şiddette Mesleki Rollerine İlişkin Tutum Ölçeği puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken (p=0.407), Hemşire ve Ebelerin Kadına Yönelik Şiddet Belirtilerini Tanımalarına İlişkin Ölçeğin fiziksel (p=0.004), duygusal (p=0.001) ve toplam (p=0.001) puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Eğitim sonrası deney grubuna alınan öğrencilerin fiziksel, duygusal ve toplamda Hemşire ve Ebelerin Kadına Yönelik Şiddet Belirtilerini Tanımalarına İlişkin Ölçek puanları konrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksektir.
Sonuç: Eğitim, öğrencilerin şiddette mesleki rollerine ilişkin tutumları üzerinde değişiklik oluşturmazken, şiddet belirtilerini tanımalarına yönelik bilgi düzeylerinin artışı yönünde olumlu etkisi olmuştur. Öğrencilere şiddet ve belirtilerini tanımaya yönelik eğitim, danışmanlık, kurs gibi etkinliklerin sağlanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Yok

Proje Numarası

Yok

Teşekkür

Araştırmanın uygulama aşamasında araştırmaya katılan katılımcılara teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. 1. Doran F, Hutchinson M. Student nurses’ knowledge and attitudes towards domestic violence: results of survey highlight need for continued attention to undergraduate curriculum. Journal of Clinical Nursing 2017; 26 (15-16): 2286-96.
  2. 2. Jayatilleke AC, et al. Training Sri Lankan public health midwives on intimate partner violence: a pre-and post-intervention study. BMC Public Health 2015; 15: 1-10.
  3. 3. Rigol-Cuadra A, et al. Perception of nursing students about couples’ violence: knowledge, beliefs and professional role. Rev Latino-Am Enfermagem 2015; 23(3): 527-34.
  4. 4. Silva CD, et al. Social representation of domestic violence against women among nursing technicians and community agents. Rev Esc Enferm USP 2015; 49 (1):22-9.
  5. 5. Bradbury-Jones C, Broadhurst K. Are we failing to prepare nursing and midwifery students to deal with domestic abuse? findings from a qualitative study. JAN 2015; 71(9): 2062-72.
  6. 6. T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü. (2014). Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması. Elma Teknik Basım Matbaacılık. Ankara (Erişim: 20-11-2020).
  7. 7. Gömbül Ö. Hemşirelerin ailede kadına eşi tarafından uygulanan şiddete ve şiddette mesleki role ilişkin tutumları. Hemşirelik Araştırma Dergisi 2000; 1: 19-32.
  8. 8. Beccaria G, et al. Nursing student’s perceptions and understanding of intimate partner violence. Nurse Educ Today 2013; 33: 907-11.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Klinik Tıp Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

17 Mayıs 2021

Gönderilme Tarihi

28 Aralık 2020

Kabul Tarihi

21 Şubat 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ertekin Pınar, Ş., & Özdemir, S. (2021). Ebelik Öğrencilerine Verilen Eğitimin Şiddette Mesleki Rollerine İlişkin Tutum ve Şiddet Belirtilerini Tanıma Düzeyleri Üzerine Etkisi. Lokman Hekim Dergisi, 11(2), 300-309. https://doi.org/10.31020/mutftd.848424
AMA
1.Ertekin Pınar Ş, Özdemir S. Ebelik Öğrencilerine Verilen Eğitimin Şiddette Mesleki Rollerine İlişkin Tutum ve Şiddet Belirtilerini Tanıma Düzeyleri Üzerine Etkisi. Lokman Hekim Dergisi. 2021;11(2):300-309. doi:10.31020/mutftd.848424
Chicago
Ertekin Pınar, Şükran, ve Sevde Özdemir. 2021. “Ebelik Öğrencilerine Verilen Eğitimin Şiddette Mesleki Rollerine İlişkin Tutum ve Şiddet Belirtilerini Tanıma Düzeyleri Üzerine Etkisi”. Lokman Hekim Dergisi 11 (2): 300-309. https://doi.org/10.31020/mutftd.848424.
EndNote
Ertekin Pınar Ş, Özdemir S (01 Mayıs 2021) Ebelik Öğrencilerine Verilen Eğitimin Şiddette Mesleki Rollerine İlişkin Tutum ve Şiddet Belirtilerini Tanıma Düzeyleri Üzerine Etkisi. Lokman Hekim Dergisi 11 2 300–309.
IEEE
[1]Ş. Ertekin Pınar ve S. Özdemir, “Ebelik Öğrencilerine Verilen Eğitimin Şiddette Mesleki Rollerine İlişkin Tutum ve Şiddet Belirtilerini Tanıma Düzeyleri Üzerine Etkisi”, Lokman Hekim Dergisi, c. 11, sy 2, ss. 300–309, May. 2021, doi: 10.31020/mutftd.848424.
ISNAD
Ertekin Pınar, Şükran - Özdemir, Sevde. “Ebelik Öğrencilerine Verilen Eğitimin Şiddette Mesleki Rollerine İlişkin Tutum ve Şiddet Belirtilerini Tanıma Düzeyleri Üzerine Etkisi”. Lokman Hekim Dergisi 11/2 (01 Mayıs 2021): 300-309. https://doi.org/10.31020/mutftd.848424.
JAMA
1.Ertekin Pınar Ş, Özdemir S. Ebelik Öğrencilerine Verilen Eğitimin Şiddette Mesleki Rollerine İlişkin Tutum ve Şiddet Belirtilerini Tanıma Düzeyleri Üzerine Etkisi. Lokman Hekim Dergisi. 2021;11:300–309.
MLA
Ertekin Pınar, Şükran, ve Sevde Özdemir. “Ebelik Öğrencilerine Verilen Eğitimin Şiddette Mesleki Rollerine İlişkin Tutum ve Şiddet Belirtilerini Tanıma Düzeyleri Üzerine Etkisi”. Lokman Hekim Dergisi, c. 11, sy 2, Mayıs 2021, ss. 300-9, doi:10.31020/mutftd.848424.
Vancouver
1.Şükran Ertekin Pınar, Sevde Özdemir. Ebelik Öğrencilerine Verilen Eğitimin Şiddette Mesleki Rollerine İlişkin Tutum ve Şiddet Belirtilerini Tanıma Düzeyleri Üzerine Etkisi. Lokman Hekim Dergisi. 01 Mayıs 2021;11(2):300-9. doi:10.31020/mutftd.848424

Cited By

Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin