BibTex RIS Kaynak Göster

SARI UYGUR TÜRKLERİNDE GELENEKSEL TIBBİ TEDAVİ ŞEKİLLERİ

Yıl 2011, Lokman Hekim Journal 2011; Supplement, 24 - 24, 01.09.2011

Öz

Sarı Uygur Türkleri esas Uygur Türkleri’nden ayrılarak günümüzde yerleşik oldukları Çin’in Gansu eyaletine bağlı Sunan Yugur Otonom İlçesinde yaşamaktadırlar. Nüfusları 13.000’ün üzerinde olan Sarı Uygurlar, Türk soyundan gelmelerine rağmen, sonradan geldikleri yeni yurtlarında komşuları Tibetliler, Moğollar ve Çinliler ile olan yoğun kültürel ilişki ve etkileşimler nedeniyle, Çin’deki diğer Türk topluluklarından farkı bir kültürel rota izlemek durumunda kalmışlardır. Bu farklılık onların geleneksel tıbbı tedavi şekillerine de yansımıştır. Ülkemizde yayımlanan Sarı Uygurlar’a dair araştırmaların büyük çoğunluğu onların dili ve edebiyatına ay- rılmış olup, onların doğum adetleri konusunda herhangi bir bilimsel çalışma yapılmamıştır. Sarı Uygurların yaşadıkları bölgelerde saha araştırmaları gerçekleştiren Finli alim C.G. Mannerheim Alman misyoner ve araş- tırmacı M. Hermanns kaleme aldıkları eserlerde Yugurların doğum adetleri hakkında öz fakat ilginç ve değerli bilgiler vermişlerdir. “Yugurların Bölgesine Seyahat” başlıklı notlarında, doğum yaptırılan kadının önce diz çöktürüldüğünü, bu sırada ona sadece kadınların yardım ettiğini ve kocasının dışarı çıkarıldığını, doğan çocu- ğun göbek bağının torun sahibi yaşlı bir kadının makasla kestiğini kaydetmektedir. Söz konusu dönemde Şa- manist inançların izlerini taşıyan Yugur şamanlarının herhangi bir tıbbı tedavi bilgisine sahip olmadıklarını ve ağır bir hastalığa yakalandıklarında, bir araya gelip toplanarak dua ettiklerini ve şamanların hastanın yatağının etrafında dönerek kâğıt yaktıklarını kaydetmektedir. Bizim tespitlerimize göre Yugur Türklerinde, ülkemizde geleneksel tedavi şekilleri hakkında herhangi bir araş- tırma yapılmamıştır. Yakın bir zamanda Yugurların yaşadıkları bölgeye yapacağımız araştırma gezisi sırasında, elde edeceğimiz yeni belge ve bilgileri yukarıda isimleri belirtilen araştırmacıların kayıtları ile mukayese ede- rek, çağdaş Sarı Uygurların uyguladıkları tıbbi tedavi şekilleri konusunda ayrıntılı bir çalışma yapmayı düşünüyoruz

Yıl 2011, Lokman Hekim Journal 2011; Supplement, 24 - 24, 01.09.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Eyüp Sarıtaş

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Lokman Hekim Journal 2011; Supplement

Kaynak Göster

APA Sarıtaş, E. (2011). SARI UYGUR TÜRKLERİNDE GELENEKSEL TIBBİ TEDAVİ ŞEKİLLERİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi24-24.
AMA Sarıtaş E. SARI UYGUR TÜRKLERİNDE GELENEKSEL TIBBİ TEDAVİ ŞEKİLLERİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Eylül 2011:24-24.
Chicago Sarıtaş, Eyüp. “SARI UYGUR TÜRKLERİNDE GELENEKSEL TIBBİ TEDAVİ ŞEKİLLERİ”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Eylül (Eylül 2011), 24-24.
EndNote Sarıtaş E (01 Eylül 2011) SARI UYGUR TÜRKLERİNDE GELENEKSEL TIBBİ TEDAVİ ŞEKİLLERİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 24–24.
IEEE E. Sarıtaş, “SARI UYGUR TÜRKLERİNDE GELENEKSEL TIBBİ TEDAVİ ŞEKİLLERİ”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 24–24, Eylül 2011.
ISNAD Sarıtaş, Eyüp. “SARI UYGUR TÜRKLERİNDE GELENEKSEL TIBBİ TEDAVİ ŞEKİLLERİ”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Eylül 2011. 24-24.
JAMA Sarıtaş E. SARI UYGUR TÜRKLERİNDE GELENEKSEL TIBBİ TEDAVİ ŞEKİLLERİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2011;:24–24.
MLA Sarıtaş, Eyüp. “SARI UYGUR TÜRKLERİNDE GELENEKSEL TIBBİ TEDAVİ ŞEKİLLERİ”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2011, ss. 24-24.
Vancouver Sarıtaş E. SARI UYGUR TÜRKLERİNDE GELENEKSEL TIBBİ TEDAVİ ŞEKİLLERİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2011:24-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin