BibTex RIS Kaynak Göster

Mersin’in Çeşmeleri ve Anıt Ağaçları

Yıl 2011, Lokman Hekim Journal 2011; Supplement, 39 - 39, 01.09.2011

Öz

Mersin’ de 2008-2010 yılları arasında yaklaşık 150 lokalitede çeşme ve anıt ağaç araştırması yapılmış ve şunlar saptanmıştır: Mersin’ de saptanan çeşmeler içinde Osmanlı ya da Roma yapımı olsun, aslı gibi korunan çeşmeleri izleyebi- leceğimiz en güzel ilçe Gülnar’ dır. Çeşmeleri bugüne taşıyabilmiş ilçeler sıralamasında Mut ve Erdemli, Silifke ve Tarsus’ da ardı sıra gelirler. Mersin’ de XIV. ile XX. yüzyıllar arasındaki süreçte yapılan ve bugüne gelen han, hamam, camii gibi tarihi eser- lerin civarındaki çeşmeler, mesire yerlerinde halen kullanılanları dışında bakımsız veya onarım görmüş olanları ise fayansla kaplanmış ve özgün şekli bozulmuştur. Kitabeleri genelde kaybolmuştur. Silifke: Mukaddem Dede dışında türbe civarlarında çeşme bulunmamaktadır. Bazıları, üzerinden karayolu geçmesiyle kaybolmuş ya da toprağa gömülü durumda bulunmaktadırlar. 1950’li yıllara ilişkin çeşmeler, kısmen Osmanlı çeşme mimarisini andırmaktadırlar ve sık kullanım gören bazıları oldukça bakımsızdır ve onları bütünleyen ağaçları kesilmiştir. Mersin’deki tarihi eserlerin yakınında yaşayan ağaçlar ise, bulunma sıklık sırasıyla çınar, Platanus orientalis (Soğucak; Fındıkpınarı, Aslanköy; Mut, Karaekşi; Erdemli, Müğlü, Doğu Sandal; Silifke, Demircili; Gülnar, Zeyne ve Pınarbaşı gibi), meşe türleri (Quercus infectoria, Q. robur, Q. petrae, Q. cerris, Q. coccifera; Aladağ; Çamlı- yayla; Erdemli, Öküzlü; Sarıkoyak gibi ), ceviz, Juglans regia (Gülek; Dağpazarı), selvi, Cupressus sempervirens (Tarsus; Zeyne), zeytin, Olea europea (Mut; Tarsus), harnup, Ceratonia siliqua (Çiftlikköy, Erdemli) ve sakız, Pistacia terebinthus olup yüksek kesimlerde ise ardıçtır (Juniperus excelsa, Silifke, Pelitpınarı). Nehir kenarla- rında okaliptus, Eucalptus camaldulensis (Tarsus), söğüt, Salix (Yanpar; Sarıaydın) ile kızılağaç, Alnus glutinosa (Sıraç; Çamlıyayla; Kızılgeçit) ve kanyonlarda kızılçam, Pinus brutia (Mut, Yerköprü), harabe ev kalıntıları ara- sında arıkovan, Ailanthus altitissima (Silifke) ve zamzalak, Melia azaderach (Erdemli, Ayaş) bulunmaktadır. Bu ağaçlar genellikle 1-3 metre gövde çaplıdır

Monumental Trees and Fountains of Mersin

Yıl 2011, Lokman Hekim Journal 2011; Supplement, 39 - 39, 01.09.2011

Öz

In this research, monumental trees and fountains in Mersin are described. According to our fieldwork conducted among 160 villages of Mersin between 2008 and 2010, conserved fountains were mainly stated in Gülnar,
and then in Mut, Silifke, Tarsus and Erdemli.
Between 14th and 20th Centuries, the fountains in Mersin were mainly built around the caravanserai, baths,
mosques and recreation areas. Except those which have been still in use, the original forms of the neglegted
or repaired ones have been deteriorated. The inscriptions are mostly lost.
Silifke: Except the Mukaddem Dede Mausoleum, there is no other fountain around the shrine vicinity. The
fountains, that were built between 1950-54, preserve traces of Ottoman architecture.
According to the level of density, the monumental trees around the historic areas are; sycamore (Platanus
orientalis), oak (Quercus infectoria, Q. petrae, Q. cerris, Q. coccifera), walnut Juglans regia), cypress (Cupressus
sempervirens, C. arizonica),olive (Olea europea), carob (Ceratonia siliqua), gum (Pistacia terebinthus) and
juniper (Juniperus excelsa), at high altitutes. The trunks of these trees are around 1-3 m in diameter and up
to 25 m in height

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ayşe Everest

Ali Murat Merzeci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Lokman Hekim Journal 2011; Supplement

Kaynak Göster

APA Everest, A., & Merzeci, A. M. (2011). Mersin’in Çeşmeleri ve Anıt Ağaçları. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi39-39.
AMA Everest A, Merzeci AM. Mersin’in Çeşmeleri ve Anıt Ağaçları. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Eylül 2011:39-39.
Chicago Everest, Ayşe, ve Ali Murat Merzeci. “Mersin’in Çeşmeleri Ve Anıt Ağaçları”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Eylül (Eylül 2011), 39-39.
EndNote Everest A, Merzeci AM (01 Eylül 2011) Mersin’in Çeşmeleri ve Anıt Ağaçları. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 39–39.
IEEE A. Everest ve A. M. Merzeci, “Mersin’in Çeşmeleri ve Anıt Ağaçları”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 39–39, Eylül 2011.
ISNAD Everest, Ayşe - Merzeci, Ali Murat. “Mersin’in Çeşmeleri Ve Anıt Ağaçları”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Eylül 2011. 39-39.
JAMA Everest A, Merzeci AM. Mersin’in Çeşmeleri ve Anıt Ağaçları. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2011;:39–39.
MLA Everest, Ayşe ve Ali Murat Merzeci. “Mersin’in Çeşmeleri Ve Anıt Ağaçları”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2011, ss. 39-39.
Vancouver Everest A, Merzeci AM. Mersin’in Çeşmeleri ve Anıt Ağaçları. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2011:39-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin