BibTex RIS Kaynak Göster

YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?

Yıl 2014, IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014, 21 - 21, 21.05.2014

Öz

Makale, yoğurt ile ilgili bakteriyolojik incelemeler ve “Türk Basili” hakkındadır. İstanbul Hıfzısıhha Kurumu Müdürü ve Tıp Fakültesi Bakteriyoloji Profesörü Dr. Refik ile Bakteriyolojihane hekimlerinden Dr. Şadi tarafından yazılmıştır. Kitapçık halinde 1924 Ekim ayında İstanbul Hıfzısıhha Kurumu tarafından yayımlanmıştır. Çalışmada, yoğurtun yapımı ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Yoğurtun mikroskobik muayenesinde görülen; basiller, diplokoklar ve mayalar hakkında bilgiler verilmiştir. Basiller başlığı altında üç tür basilden söz edilmiştir. Basillerin kültür koşulları; ekim yapabilmek için kullanılacak besi yerleri anlatılmıştır. Diplokok başlığı altında yoğurdun mikroskobik incelenmesinde görülen diplokokların kültür koşulları, kültür için kullanılacak besi yerleri ve besi yerlerinin nitelikleri hakkında bilgi verilmiştir. Mikroskobik muayenede görülen iki farklı tür mayanın varlığından sözedilmiştir. Bu mayaların özellikleri, şekerler üzerindeki etkileri, ısı dirençleri belirtilmiştir. Son olarak; “Netice” başlığı altında basiller veya diplokoklarla yapılan yoğurtlar karşılaştırılmıştır. Mayaların yoğurtta oluşturduğu etkiler anlatılmıştır.

YOGHURT – TURKISH BACILLUS – IS THIS AN ILLUSION?

Yıl 2014, IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014, 21 - 21, 21.05.2014

Öz

This article (or paper) is about the bacteriological research of yoghurt and “Turkish Bacillus”. It was written by the director of İstanbul Hıfzısıhha Institution PhD Refik who is also the professor of the faculty of medicine department of bacteriology and PhD Şadi, the doctor in department of bacteriology. It was publised as a booklet by İstanbul Hıfzısıhha Institution at October 1924. Manufacturing of yoghurt was explained in detailed in the article. Information was given about bacillus, dyplococcus and yeast which were observed during the microscopic inspection of yoghurt. Three species was discussed at the Bacillus topic and culture conditions of bacillus and culture media used for cultivation was explained. Culture conditions of dyplococcus which observed during microscopic inspection of yoghurt and culture media used for cultivation was told at the dyplococcus topic. Two species of yeast was mentioned that seen in microscopic inspection. Characteristics, effects on charbohydrates and termal resistance of these yeasts was determined. At the end of the article, yoghurts produced by the bacillus or dyplococcus was compared in the “conclusion” part and effects of yeasts in the yoghurt was explained.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Atilla Özgür Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Mayıs 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014

Kaynak Göster

APA Özgür, A. (2014). YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi21-21.
AMA Özgür A. YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Mayıs 2014:21-21.
Chicago Özgür, Atilla. “YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Mayıs (Mayıs 2014), 21-21.
EndNote Özgür A (01 Mayıs 2014) YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 21–21.
IEEE A. Özgür, “YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 21–21, Mayıs 2014.
ISNAD Özgür, Atilla. “YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Mayıs 2014. 21-21.
JAMA Özgür A. YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014;:21–21.
MLA Özgür, Atilla. “YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2014, ss. 21-21.
Vancouver Özgür A. YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014:21-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin