BibTex RIS Kaynak Göster

Examples of Animal Assisted Therapy Practices in Turkey

Yıl 2014, IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014, 36 - 36, 21.05.2014

Öz

Animal assisted theraphy is a situation in which animals are used as part of a structured form of theraphy. The history of the use of animals as adjuncts to theraphy dates back before recorded history but the first recorded therapeutic setting has been launched by William Tuke with farm animals for persons with mental illness in 1792. The theraphy with companion (pet) animals was first implemented in West Germany as part of the treatment of epileptic patients in 1867. There are numerous specialized settings with a variety of populations that can benefit from Animal Assisted Therapies. These include the elderly, patients with terminal illnesses, hospital patients, children, and inmates in correctional facilities. Dogs, cats, farm animals, birds, dolphins and others are use in these therapies. The first scientific Animal Assisted Therapy practices to elderly and disabled groups has started in Turkey with using horses and dogs. This study was carried out to give examples on Animal Assisted Theraphy Practices which become a current topic in Turkey and provide data for other studies.

Türkiye’de Hayvan Destekli Terapi Uygulamalarından Örnekler

Yıl 2014, IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014, 36 - 36, 21.05.2014

Öz

Hayvanların, terapi sürecinin bir parçası olarak fiziksel veya psikolojik uygulamalarda yer alması olarak tanımlanan hayvan destekli terapilerin geçmişinin, kayıtlı tarihten çok öncesine dayandığı bilinmekle birlikte kayıtlı ilk uygulama 1792 yılında William Tuke tarafından çiftlik hayvanları ile akıl hastalarına yönelik olarak başlatılmıştır. Arkadaş (Pet) hayvanlar ile yapılan ilk terapi ise 1867 yılında saralı hastaların tedavisinin bir parçası olarak Batı Almanya’da uygulanmıştır. Günümüzde hayvan destekli terapi uygulamaları köpek, kedi, çiftlik hayvanları, kuş, tavşan, yunus, balık olmak üzere çok çeşitli hayvanlar tarafından yaşlılardan çocuklara, akıl hastalarından engellilere ve ölmek üzere olan hastalara kadar çok çeşitli hasta gruplarına uygulanmaktadır. Türkiye’de atlar ve köpekler kullanılarak gerçekleştirilen bilimsel nitelikli ilk Hayvan Destekli Terapi uygulamaları yaşlılara ve engelli gruplara hizmet götürmeye başlamıştır. Bu çalışma Türkiye’de yeni uygulama alanı bulan bu tarz terapilere yönelik gerçekleştirilen çalışmalardan örnekler sunmak ve konuyu diğer benzer araştırmalara veri sağlayacak şekilde duyurmak amacı ile gerçekleştirilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Türel Özkul Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Mayıs 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014

Kaynak Göster

APA Özkul, T. (2014). Türkiye’de Hayvan Destekli Terapi Uygulamalarından Örnekler. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi36-36.
AMA Özkul T. Türkiye’de Hayvan Destekli Terapi Uygulamalarından Örnekler. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Mayıs 2014:36-36.
Chicago Özkul, Türel. “Türkiye’de Hayvan Destekli Terapi Uygulamalarından Örnekler”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Mayıs (Mayıs 2014), 36-36.
EndNote Özkul T (01 Mayıs 2014) Türkiye’de Hayvan Destekli Terapi Uygulamalarından Örnekler. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 36–36.
IEEE T. Özkul, “Türkiye’de Hayvan Destekli Terapi Uygulamalarından Örnekler”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 36–36, Mayıs 2014.
ISNAD Özkul, Türel. “Türkiye’de Hayvan Destekli Terapi Uygulamalarından Örnekler”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Mayıs 2014. 36-36.
JAMA Özkul T. Türkiye’de Hayvan Destekli Terapi Uygulamalarından Örnekler. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014;:36–36.
MLA Özkul, Türel. “Türkiye’de Hayvan Destekli Terapi Uygulamalarından Örnekler”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2014, ss. 36-36.
Vancouver Özkul T. Türkiye’de Hayvan Destekli Terapi Uygulamalarından Örnekler. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014:36-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin