20. yüzyılda teknolojinin ve teknolojik araçların gelişmesiyle dünyada küreselleşme hız kazanmıştır. Bu dönemde insanlık tarihinin en büyük ve hızlı değişimlerinin yaşandığı aşikârdır. Bu değişimler ise kitlesel bir yönetim ve organizasyon gerektiren kurum ve kuruluşların yönetim şekillerinde çağa uygun bir dönüşümü zorunlu kılmıştır. Türkiye’de kamu kurumları da bu değişime ayak uydurmak ve organizasyon başarısını geliştirmek için stratejik planlama yönteminden yararlanmışlardır.
2003 yılında 5018 Sayılı yasa ile kamu idarelerinin stratejik plan hazırlamaları kanun hükmüne bağlanmıştır. 2004 yılında bakanlık, genel müdürlükler, üniversite, valilik ve belediyenin yer aldığı 8 pilot kurumda stratejik planlama çalışmaları yapılmıştır. 2005 yılında ise 5393 Sayılı “Belediye Kanunu” ile nüfusu 50.000’in üzerindeki belediyelerin stratejik plan hazırlaması zorunlu kılınmıştır. Bu kanun ile ilk defa 2006 yerel seçimlerini takiben belediyeler stratejik plan hazırlamışlardır.
Bu çalışmada; kamu kurumları içerisinde halka en yakın hizmet alanına sahip olan belediyelerdeki stratejik planlama çalışmaları araştırma konusu edilmiştir.
Çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada; belediyelerin stratejik planlarını hazırlarken uymaları gereken “Belediyeler İçin Stratejik Planlama Rehberi” başta olmak üzere literatür taraması ile ideal stratejik planlama sürecinin nasıl olması gerektiği araştırılmıştır. Bu kapsamda stratejik planlamanın tüm aşamaları ayrı başlıklar altında incelenmiş, kesin olması gereken hususlar not edilmiş ve belediyelerin karşılaştırılması için değerlendirme kriterleri oluşturulmuştur. Çalışmanın ikinci aşamasında ise; değerlendirme kriterlerine göre Başakşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesinin 2020-2024 stratejik planları incelenmiştir.
Sonuç olarak; belediyelerin stratejik planlarını hazırlarken Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan kılavuz ve rehberleri örnek almalarının ve katılımcılık ilkesine uyarak paydaş analizlerinin aktif olarak yapılmasının stratejik plan başarısını arttırdığı anlaşılmıştır.
Yerel Yönetimler Belediye Strateji Planlama Stratejik Planlama
In the 20th century, with the advancement of technology and technological tools, globalization gained momentum worldwide. It is evident that this period witnessed the greatest and fastest changes in human history. These changes have necessitated a contemporary transformation in the management styles of institutions and organizations requiring mass governance and organization. In Turkey, public institutions have also utilized strategic planning methods to keep pace with this change and enhance organizational success.
In 2003, with Law No. 5018, it became mandatory for public administrations to prepare strategic plans. In 2004, strategic planning activities were carried out in 8 pilot institutions including ministries, general directorates, universities, governorships, and municipalities. In 2005, Law No. 5393, the "Municipal Law," made it mandatory for municipalities with a population of over 50,000 to prepare strategic plans. With this law, municipalities prepared strategic plans for the first time following the 2006 local elections.
This study focuses on the strategic planning activities in municipalities, which are the closest public institutions to the service area of the public.
The study consists of two stages. In the first stage, the ideal strategic planning process was investigated through a literature review, including the "Strategic Planning Guide for Municipalities," which municipalities must adhere to when preparing their strategic plans. In this context, all stages of strategic planning were examined under separate headings, essential points were noted, and evaluation criteria were created for comparing municipalities. In the second stage of the study, the 2020-2024 strategic plans of Başakşehir Municipality and Fatih Municipality were examined according to the evaluation criteria.
As a result, it was understood that when municipalities prepare their strategic plans, following the guides and manuals prepared by the Strategy and Budget Directorate and actively conducting stakeholder analyses in accordance with the principle of participation increases the success of strategic planning.
Local Governments The Municipality Strategy Planning Strategic Planning
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mimarlık |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |