Yazım Kuralları

Nizip Eğitim Fakültesi Dergisi’ne (NEFAD) gönderilecek çalışmaların tüm bölümleri (Başlık, Yazar Listesi, Öz, Anahtar Kelimeler, Giriş, Yöntem, Bulgular, Sonuç, Tartışma) NEFAD yazım rehberi esas alınarak hazırlanmalıdır. Dergimize yayımlanmak üzere gönderilen bilimsel çalışmaların başka bir yerde yayımlanmamış olması ve yayımlanmak üzere değerlendirme sürecinde olmaması gerekmektedir. Bilimsel bir toplantıda sunulan bildiriler, toplantı yeri ve tarihinin açıkça belirtilmesi şartıyla kabul edilebilir. Dergimizde bir takvim yılında (cilt) yazarlara ait bir bilimsel çalışma yayımlanır. Çalışması yayımlanan yazarlar bir sonraki takvim yılında dergimize yeni bir çalışma gönderebilir.
Dergiye gönderilen kuramsal ve uygulamalı makalelerin değerlendirmeye alınabilmesi için aşağıdaki koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Yazım kurallarına uygun olmayan yazılar, hakem sürecine dâhil edilmeyecektir. Araştırmanızın kavramsal çerçevesini, ilgili çalışmaları, amacını, önemini, literatüre katkılarını bu kısımda tartışınız. Giriş kısmında “Araştırmanın Amacı” gibi bir alt başlık bulunmamalıdır. Giriş kısmının sonunda bir paragrafla bu araştırmanın amacı, önemi, literatüre katkısı ve varsa alt amaçlar veya alt problemler yazılmalıdır.

Makale Başlığı ve Yazar Bilgileri
Makalenin tamamında Cambria yazı tipi 10 punto büyüklüğünde, iki yöne yaslı, paragraf başında girinti olmamalıdır. Satır aralığı tek, önce ve sonra 0nk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Her paragraf arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır. Genel başlıklar (GİRİŞ, YÖNTEM, BULGULAR, SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER) ortalı bir şekilde kalın ve tamamı büyük harflerle yazılmalı ve sonrasında bir satır boşluk bırakılmalıdır. Alt başlıklar sola dayalı ve ilk harfleri (bağlaçlar hariç) büyük yazılmalıdır. Alt başlıklardan sonra boşluk bırakılmamalıdır. Alt başlık düzeylerinin tamamı sola dayalı ve ilk harfleri büyük ve kalın yazılmalıdır. Makaledeki başlıklar numaralandırılmamalıdır. Makalede dipnot sistemi yerine olabildiğince APA 7 atıf gösterme biçimi tercih edilmelidir. Dipnot kullanıldığı takdirde Cambria 8 punto yazı tipi tercih edilmelidir. Başlığın bulunduğu sayfada düşülecek yıldızlı dipnotta (larda); yazar(lar)ın unvanı, çalıştığı kurum, bulunduğu şehir (Türkiye dışında ise ülke ismiyle birlikte), elektronik posta adresi, ORCID dipnot olarak verilmelidir.

Özet ve Anahtar Kelimeler
Türkçe ve İngilizce kısa özetler Cambria yazı tipi, 8 punto, tek aralıklı ve iki yana yaslı şeklinde yazılmalıdır. Özet içeriği en az 150, en fazla 250 kelime olmalıdır. En az 3, en fazla 5 adet anahtar sözcük yazılmalıdır. Anahtar sözcüklerin sadece ilk harfi büyük yazılmalıdır. Kısa özet kısmında mümkün olduğunca atıf verilmemelidir. Özet kısmında araştırmanın amacı, yöntemi, katılımcıları ve önemli sonuçlarına değinilmelidir.

Tablolar ve Şekiller
Tablo ve şekillerin hazırlanmasında APA (American Psychological Association) 7. Baskı referans alınmalıdır. Makale genelinde tablolar Cambria 9 punto tek satır aralıklı yazılmalıdır. Dikey çizgiler kullanılmamalıdır. Tabloların genişliği sayfa dışına taşmamalıdır. Sayfa dışına taşmasını önlemek için tablonun tamamı seçilip sağ tıklanıp pencereye otomatik sığdır düğmesine basılmalıdır. Tablo başlığı örnekte olduğu üzere sola dayalı ilk harfleri büyük şekilde yazılmalıdır. Tablo başlığı 10 punto olmalıdır. Grafikler, çizelgeler, çizimler ve resimler “Şekil” olarak başlıklandırılmalıdır. Şekil başlığı, kelimelerin sadece ilk harfi büyük olacak şekilde, 10 punto, tek satır aralığıyla ve ortalanmış yazılmalıdır. Şekil numarası italik yazılmalıdır.
Kaynaklar
Kaynakların yazımında APA (American Psychological Association) 7. Baskı referans alınmalıdır. Kaynaklar (başlığın ilk harfi büyük diğerleri küçük, ortalanmış ve koyu olacak şekilde) sonuç ve tartışma bölümünün hemen ardından başlamalı ve 10 punto, tek satır aralığıyla yazılmalıdır.

İngilizce Geniş Özet
İngilizce geniş özet, “Kaynaklar” bölümünden sonra başlayacaktır. Geniş özet, 750-1000 kelime arasında olacaktır. Geniş özet; “Cambria” yazı tipinde, 10 punto büyüklüğünde, bölüm başlıkları sola dayalı ve koyu olacak şekilde, tek satır aralığıyla yazılacaktır. Extended Abstract; “Introduction”, “Method”, “Results and Discussion” bölümlerini içerecektir. Makale şablonu