Araştırma Makalesi

Dinamik Matematik Öğrenme Nesneleri Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Cilt: 5 Sayı: 2 31 Aralık 2023
PDF İndir
TR EN

Dinamik Matematik Öğrenme Nesneleri Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Öz

Bu çalışmanın amacı, eğitim ortamlarında kullanılan bilgisayar destekli dinamik matematik öğrenme nesnelerinin öğrenme sürecindeki etkililiğine yönelik öğrenci tutumlarını ortaya çıkarabilecek geçerliği ve güvenirliği sağlanmış bir ölçek geliştirmektir. Ulusal ve uluslararası alanyazındaki mevcut çalışmaların incelenmesi doğrultusunda 29 maddelik havuz oluşturulmuştur. Gruplandırma ve ölçek ifadesine dönüştürme işlemleri yapılarak 20 ölçek maddesi belirlenmiştir. Ölçek farklı üniversitelerde eğitime devam etmekte olan geçmişte ve halen dinamik matematik öğrenme nesnelerini kullanan öğrencilere 2022-2023 öğretim yılında veri toplamak amacıyla uygulanmıştır. Yapılan Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) sonucunda 2 alt boyutta toplanan ve alt boyutlarda faktör yüklerinin (>.40) yeterli düzeyde olan 18 madde belirlenmiştir. AFA sonucunda 18 maddeden oluşan dinamik matematik öğrenme nesneleri ölçeğinin genel yapısı ortaya konulmuştur. Ölçek alanında uzman kişiler tarafından isimlendirdiği 2 alt boyuta (öğrenme süreci ve geribildirim, öğrenme içeriği) ilişkin yapı geçerliği Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ile sağlanmıştır. Ölçeğin genel yapısı ve alt boyutlar ile ilgili güvenirlik analizi için Cronbach Alpha değeri hesaplanmıştır. Neticede 2 alt boyut ve 18 maddeden oluşan ölçeğin yapılan analizler doğrultusunda geçerli ve güvenilir olduğuna karar verilmiştir. Dinamik Matematik Öğrenme Nesneleri Tutum Ölçeğinin kullanılabilir düzeyde ve alanında bulunan boşluğu dolduran bir ölçek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alparslan, S. (2008). Ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi öğretmenlerinin sergilediği öğretim davranışlarına ilişkin algıları ve öğrencilerin bu derse karşı geliştirdikleri tutumları (Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi).
  2. Aydın, B., & Doğan, M. (2012). Matematik öğretimi: Geçmişten günümüze matematik öğretimi önündeki engeller. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 1(2), 89-95.
  3. Baki, A. (2002). Öğrenen ve öğretenler için bilgisayar destekli matematik (1.baskı). BİTAV-Ceren Yayın Dağıtım.
  4. Büyüköztürk, Ş. (2007). Data analysis handbook for social sciences. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  5. Chiu, L.-h., & Henry, L. L. (1990). Development and validation of the mathematics anxiety scale for children. Measurement and Evaluation in Counseling and Development, 23(3), 121-127.
  6. Christensen, L. B., Johnson, R. B., & Turner, L. A. (2014). Research methods, design, and analysis (12. baskı). England: Pearson Education Limited.
  7. Comrey, A. L., & Lee, H. B. (1992). Interpretation and application of factor analytic results. Comrey AL, Lee HB. A first course in factor analysis, 2, 1992.
  8. Creswell, J. D. (2017). Mindfulness interventions. Annual Review of Psychology, 68(1), 491-516.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

16 Kasım 2023

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

24 Haziran 2023

Kabul Tarihi

8 Kasım 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Orak, C., Turan, Z., & Taşgın, A. (2023). Dinamik Matematik Öğrenme Nesneleri Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(2), 351-376. https://izlik.org/JA44WH92JY
AMA
1.Orak C, Turan Z, Taşgın A. Dinamik Matematik Öğrenme Nesneleri Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. NEEEF. 2023;5(2):351-376. https://izlik.org/JA44WH92JY
Chicago
Orak, Cihan, Zeynep Turan, ve Adnan Taşgın. 2023. “Dinamik Matematik Öğrenme Nesneleri Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”. Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dergisi 5 (2): 351-76. https://izlik.org/JA44WH92JY.
EndNote
Orak C, Turan Z, Taşgın A (01 Aralık 2023) Dinamik Matematik Öğrenme Nesneleri Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dergisi 5 2 351–376.
IEEE
[1]C. Orak, Z. Turan, ve A. Taşgın, “Dinamik Matematik Öğrenme Nesneleri Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”, NEEEF, c. 5, sy 2, ss. 351–376, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44WH92JY
ISNAD
Orak, Cihan - Turan, Zeynep - Taşgın, Adnan. “Dinamik Matematik Öğrenme Nesneleri Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”. Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dergisi 5/2 (01 Aralık 2023): 351-376. https://izlik.org/JA44WH92JY.
JAMA
1.Orak C, Turan Z, Taşgın A. Dinamik Matematik Öğrenme Nesneleri Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. NEEEF. 2023;5:351–376.
MLA
Orak, Cihan, vd. “Dinamik Matematik Öğrenme Nesneleri Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”. Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 5, sy 2, Aralık 2023, ss. 351-76, https://izlik.org/JA44WH92JY.
Vancouver
1.Cihan Orak, Zeynep Turan, Adnan Taşgın. Dinamik Matematik Öğrenme Nesneleri Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. NEEEF [Internet]. 01 Aralık 2023;5(2):351-76. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44WH92JY