Araştırma Makalesi

Silahli Dronlarin Yaygınlaşmasi ve Bunun Uluslararasi Hukuka Yansımaları: ABD SİHA Döneminde Kuvvet Kullanma Paradigmasina Yeni Meydan Okumalar

Cilt: 8 Sayı: 1 29 Haziran 2025
PDF İndir
EN TR

Silahli Dronlarin Yaygınlaşmasi ve Bunun Uluslararasi Hukuka Yansımaları: ABD SİHA Döneminde Kuvvet Kullanma Paradigmasina Yeni Meydan Okumalar

Öz

Son yıllarda silahlı dronlar (silahlı insansız hava araçları) sınır ötesinde ve sınır içindeki kuvvet kullanımlarının önemli bir parçasını oluşturmaya başladı. Silahlı dronların (SİHAların) gittikçe artan kullanımı ve yaygınlaşması, hukuk literatüründe -özellikle de uluslararası hukuk literatüründe- yeni bir tartışmalar ve problemler yarattı. Bu zamana kadar silahlı dronların (SİHAların) kullanımının en görünür etkisi sivil kayıpları olduğundan dolayı, uluslararası hukuk hocaları çoğunlukla uluslararası insan hakları hukukuna ve silahlı çatışma hukukuna dair meselelere odaklandı. Literatürde uluslararası ilişkilerde silahlı dron (SİHA) kullanımı ve jus ad bellum arasındaki ilişkiye dair az da olsa artan ilgi silahlı dron (SİHA) kullanımının jus ad bellum için önemine işaret ediyor. Bu noktada, bu araştırmanın sorusu ortaya çıkıyor: ABD SİHA dönemi bağlamında incelendiğinde, silahlı dronların (SİHAların) mevcudiyeti kuvvet kullanım paradigmasında bir değişiklik yaptı mı ve bu durum müsamahakar görüşleri güçlendirecek mi?

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ACLU V. CIA - FOIA Case For Records Relating To Drone Killings, Jan. 13, 2010, https://www.aclu.org/cases/aclu- v-cia-foia-case-re cords-relating-drone-killings.
  2. Advisory Committee on Issues of Public International Law. “Advisory Report on Armed Drones” (English Translation), 2013, http://cms.webbeat.net/ContentSuite/upload/cav/doc/CAVV_advisory_report_on_armed_drones_(English_translation_-_final)_(2).pdf.
  3. Ahronheim, Anna. “Drone Strike Kills One in Sinai After Rocket Claimed by ISIS Hits Israel”, The Jerusalem Post, April 10, 2017, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Drone-strike-kills-one-in-Egypts-Sinai-486696;
  4. Aksam, “Türkiye’nin İnsansız Hava Aracı Kapasitesi [Türkiye’s UAV Capacity]”, (Sep. 7, 2016), http://www.aksam.com.tr/guncel/turkiyenin-insansiz-hava-araci-kapasitesi/haber-547627. al-Rajhi, Islam. “Amaliyya Israilliyya Murakkaba wa Qasf Jawwi wa Qatla Yatasaqatun fi Sina ...wa Misr Samita [An Israeli Complex Operation, Aerial Bombing and Several Killed in Sinai… And Egypt is Silent]”, The New Khalij, (Feb. 22, 2017), http://thenewkhalij.org/node/60139.
  5. Ali, Syed Ameer. “On Islam in the League of Nations.” 5 Transactions of the Grotius Soc’y, 1919, pp. 126-144.
  6. Aljazeera, “US Deploys Armed Drones in Libya”, Apr. 22, 2011, http://www.aljazeera.com/news/africa/2011/04/2011421223027558915.html.
  7. Anadolu Agency. “17 PKK terrorists killed in N. Iraq, SE Turkey”, June 17, 2017, http://aa.com.tr/en/turkey/17-pkk- terrorists-killed-in-n-iraq-se-turkey/843652.
  8. Anadolu Ajansı. “Silahlı İHA ile Irak'ın kuzeyinde 2 terörist etkisiz hale getirildi [Armed UAVs neutralise 2 terrorists in Northern Iraq]”, June 17, 2017, http://aa.com.tr/tr/dunya/silahli-iha-ile-irakin-kuzeyinde-2- terorist-etkisiz-hale-getirildi/843545

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk, Bilim ve Teknoloji

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

27 Haziran 2025

Yayımlanma Tarihi

29 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

28 Aralık 2024

Kabul Tarihi

27 Haziran 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Aydoğan, M. B. (2025). Silahli Dronlarin Yaygınlaşmasi ve Bunun Uluslararasi Hukuka Yansımaları: ABD SİHA Döneminde Kuvvet Kullanma Paradigmasina Yeni Meydan Okumalar. Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 8(1), 327-368. https://izlik.org/JA63XS69BT
AMA
1.Aydoğan MB. Silahli Dronlarin Yaygınlaşmasi ve Bunun Uluslararasi Hukuka Yansımaları: ABD SİHA Döneminde Kuvvet Kullanma Paradigmasina Yeni Meydan Okumalar. NEÜHFD. 2025;8(1):327-368. https://izlik.org/JA63XS69BT
Chicago
Aydoğan, Muhammed Beheşti. 2025. “Silahli Dronlarin Yaygınlaşmasi ve Bunun Uluslararasi Hukuka Yansımaları: ABD SİHA Döneminde Kuvvet Kullanma Paradigmasina Yeni Meydan Okumalar”. Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 8 (1): 327-68. https://izlik.org/JA63XS69BT.
EndNote
Aydoğan MB (01 Haziran 2025) Silahli Dronlarin Yaygınlaşmasi ve Bunun Uluslararasi Hukuka Yansımaları: ABD SİHA Döneminde Kuvvet Kullanma Paradigmasina Yeni Meydan Okumalar. Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 8 1 327–368.
IEEE
[1]M. B. Aydoğan, “Silahli Dronlarin Yaygınlaşmasi ve Bunun Uluslararasi Hukuka Yansımaları: ABD SİHA Döneminde Kuvvet Kullanma Paradigmasina Yeni Meydan Okumalar”, NEÜHFD, c. 8, sy 1, ss. 327–368, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA63XS69BT
ISNAD
Aydoğan, Muhammed Beheşti. “Silahli Dronlarin Yaygınlaşmasi ve Bunun Uluslararasi Hukuka Yansımaları: ABD SİHA Döneminde Kuvvet Kullanma Paradigmasina Yeni Meydan Okumalar”. Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 8/1 (01 Haziran 2025): 327-368. https://izlik.org/JA63XS69BT.
JAMA
1.Aydoğan MB. Silahli Dronlarin Yaygınlaşmasi ve Bunun Uluslararasi Hukuka Yansımaları: ABD SİHA Döneminde Kuvvet Kullanma Paradigmasina Yeni Meydan Okumalar. NEÜHFD. 2025;8:327–368.
MLA
Aydoğan, Muhammed Beheşti. “Silahli Dronlarin Yaygınlaşmasi ve Bunun Uluslararasi Hukuka Yansımaları: ABD SİHA Döneminde Kuvvet Kullanma Paradigmasina Yeni Meydan Okumalar”. Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. 8, sy 1, Haziran 2025, ss. 327-68, https://izlik.org/JA63XS69BT.
Vancouver
1.Muhammed Beheşti Aydoğan. Silahli Dronlarin Yaygınlaşmasi ve Bunun Uluslararasi Hukuka Yansımaları: ABD SİHA Döneminde Kuvvet Kullanma Paradigmasina Yeni Meydan Okumalar. NEÜHFD [Internet]. 01 Haziran 2025;8(1):327-68. Erişim adresi: https://izlik.org/JA63XS69BT

17742

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.