Çalışmada, çöğür anaç üzerine aşılı 20 yaşındaki Starkrimson Delicious elma çeşidi kullanılmıştır. Damla sulama uygulamalarında iki farklı sulama aralığı (I1=4 gün ve I2=7 gün) ve 4 farklı pan katsayısı (A sınıfı buharlaşma kabından olan buharlaşma miktarı Kp1=0.50, Kp2=0.75, Kp3=1.0, Kp4=1.25) ve salma sulama uygulaması olmak üzere toplam 9 uygulama yapılmıştır. Optimum zamanda derilen meyveler 0ºC sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında 6 ay süreyle depolanmıştır. Depolama periyodu süresince aylık aralıklarla alınan meyve örneklerinde ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, meyve eti sertliği, suda çözünür toplam kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asit (TEA) miktarı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda muhafaza süresince ortalama en az ağırlık kaybı I1Kp2 uygulamasından (%3.40) elde edilirken, en fazla ağırlık kayıpları ise I1Kp1 (%4.22), I1Kp4 (%3.97) ve salma sulama (%3.96) uygulamalarında meydana gelmiştir. I1Kp1 ve I2Kp1 uygulamaları en yüksek meyve eti sertliği değerlerinin (14.46-14.39 lb) gözlendiği uygulamalar olmuştur. Muhafaza periyodu süresince TEA kaybının önlenmesinde I1Kp1 (0.37 g/100 ml) ve I1Kp2 (0.35 g/100 ml) uygulamaları, diğer uygulamalara göre daha etkili bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | TARGİD (İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi) Özel Sayısı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |