Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A qualitative study on the evaluation of culture tourism potential: The case of Kayseri

Yıl 2024, , 1178 - 1194, 29.09.2024
https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.1467870

Öz

Today, culture tourism is one of the leading tourism activities both in terms of diversity and increasing interest worldwide. The fact that Kayseri has a deep-rooted history and is home to many civilizations enables the cultural traces of many civilizations to be seen. This cultural diversity is important in terms of cultural tourism. The aim of this study is to evaluate this cultural richness of Kayseri in line with the views of different stakeholders such as local people, visitors, local administrators and tradesmen. Qualitative research method was used in the study. In-depth interviews were conducted with 15 participants from different stakeholders using purposive sampling technique based on a semi-structured interview form. The interviews were coded and analyzed with the NVivo 10 program. As a result of the research, it was determined that Kayseri is important in terms of cultural tourism potential in terms of having the cultural values of many different civilizations from ancient times to the present day. In addition, it was concluded that culture tourism activities in the area are not at the desired level, some cultural values should be brought to tourism and diversification of cultural tourism in the area such as festivals and gastronomy tourism will contribute to the development of tourism in the area.

Kaynakça

  • Akkor, Y. E. (2019). Geçmişten Geleceğe Kayseri Mutfağı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Kayseri.
  • Boy, A. (2017). Medreselerin Kısa Bir Geçmişi ve Kayseri Medreseleri, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(1), 57-73. https://doi.org/10.30803/adusobed.309070
  • Ceylan, S. & Koca, R. (2022). Soğanlı Vadisi Kayseri Kültürel Miras Alanında Turizmin Gelişimi. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi, 6(1), 12–27.
  • Çetinkaya, D. M. & Kencer, T. Ç. (2019). Kayseri Tarihi Kent Merkezi’nin Mekânsal Değişim Süreci. Düşünen Şehir, (8), 26-133
  • Deniz, B. (1999). Türkü ve Manilerde Halı ve Düz Dokuma Yaygılar, Erdem Halı Özel Sayısı, 10(30), 661-669.
  • Deniz, T. & Atışman, E. (2017). Kayseri İlinin Gastronomi Turizmine Yönelik Bir SWOT Analizi Çalışması. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(3), 56-65, https://doi.org/10.26677/tutad.2017.14
  • Deveci, B., Türkmen, S. & Avcıkurt, C. (2019). Kırsal Turizm ile Gastronomi Turizmi İlişkisi: Bigadiç Örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(2), 29–34. https://www.ijses.org/index.php/ijses/article/view/111
  • Emekli, G. (2006). Coğrafya, Kültür ve Turizm: Kültürel Turizm, Ege Coğrafya Dergisi, 15(1-2), 51-59.
  • Erdoğan, A. & Atabeyoğlu, Ö. (2016). Tarihi Yapıların Kentsel Dokuya Etkisi: Kayseri Kent Merkezi Örneği. Turkish Journal of Forestry, 17(1),83-92, http://dx.doi.org/10.18182/tjf.67468
  • Erkiletlioğlu, H. (2010). Geçmişte Konaklama, Ticaret ve Kayseri, Bel-sin Vakfı, Kayseri.
  • Erkiletlioğlu, H. (2019). Kappadokia Krallığı ve Roma-Bizans Dönemi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Kayseri.
  • Gabriel, A. L. (1931). Les monuments turcs d’Anatolie II, E. de Boccard, Paris.
  • Genç, M. & Solak, İ. (2020). Kayseri Bünyan’da Tespit Edilen Halı Dokuma ile İlgili Ritüeller ve Sözlü Kültür, Arış Dergisi (17), 80-101. https://doi.org/10.34242/akmbaris.2020.141
  • Giritlioğlu, İ & Bulut E. (2015). Yerel Halkın Bakış Açısına Göre Gaziantep Turizmi ve Sürdürülebilirlik, Uluslararası, Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 5(1), 25-31.
  • Günbattı, C. (1990). Kültepe Tabletlerine Göre, Kadınların Ticarî Faaliyetleri Hakkında Bazı Gözlemler, XI. Türk Tarih Kongresi Bildirisi, 05-09 Eylül 1990, ss. 191-200, Ankara.
  • Göde, H. A. & Yiğit, G. (2017). Isparta Yöresi Festivallerinin Kültür Turizmi ve Ekonomisi Bağlamında Değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (38), 61-71.
  • Jovicic, D. (2014). Culturel Tourism in the Context of Relations Between Mass and Alternative Tourism. Curren Issues in Tourism, 19(6), 605-612. https://doi.org/10.1080/13683500.2014. 932759
  • Kaplanoğlu, Ş. (2019). Yahyalı Halıcılığının Günümüzdeki Durumu, Yüksek Lisans Tezi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Geleneksel Türk El Sanatları Anasanat Dalı, Kırşehir.
  • Kayışoğlu Şahin, Z. (2013). Sarız (Kayseri) Yöresi Düz Dokumaları ve Günümüzdeki Durumu. Arış Dergisi, (9), 52-59. https://doi.org/10.34242/akmbaris.2019.50
  • Kayseri Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2009). Kayseri Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri, Cilt 1, Kayseri Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları, Kayseri
  • Kayseri Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2022 Nisan). İlimize Gelen Ziyaretçi Sayıları, https://kayseri.ktb.gov.tr/TR-244447/ilimize-gelen-turist-sayilari-2017-2018-30092019.html, Erişim Tarihi: 02.05.2023
  • Kayseri Kültür ve Turizm Müdürlüğü, (2023 Şubat). Yerel etkinlikler, https://kayseri.ktb.gov.tr/TR-55152/yerel-etkinlikler.html, Erişim Tarihi:07.02.2023
  • Kayseri Valiliği (2013). 81 İlde Şehir ve Kültür Kayseri, Kayseri Valiliği, İstanbul
  • Kayseri Valiliği (2023 Şubat). Turizm, İlimizde Tescilli Yapılar, http://www.kayseri.gov.tr/turizmm, Erişim Tarihi:01.02.2023
  • Koca, R. (2021). Yarı Göçebe Hayvancılık Faaliyetlerinin Kırsal Sistemlerin Sürdürülebilirliği ve Gıda Güvencesi Bakımından Önemi: Gömürgen Köyü (Kayseri) Örneği, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı, Ankara
  • Kulakoğlu, F. (2010). Kültepe Kanesh-Karum: The Earliest International Trade Center in Anatolia. İçinde, F. Kulakoğlu & S. Kangal (Ed.), Anatolia’s Prologue Kültepe Kanesh Karum, ss. 40-51, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Yayınları, Kayseri.
  • Meydan Uygur, S. & Baykan, E. (2007). Kültür Turizmi ve Turizmin Kültürel Varlıklar Üzerindeki Etkisi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 30-49.
  • McKercher, B. & Du Cros, H. (2003). Testing A Cultural Tourism Typology. International Journal of Tourism Research, 5(1), 45-58.
  • Mckercher, B. & Du Cros, H. (2002). Cultural Tourism, the Partnership Between Tourism and Cultural Heritage Management, Routledge, New York.
  • Öney, G. (1966). Kayseri Hacı Kılıç Cami ve Medresesi. Belleten, 30(119), 377- 387.
  • Özdemir, M. (2020). Kayseri’de Pastırmacılık, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Kayseri.
  • Özer, O. (2021). Kayseri’nin “UNESCO Gastronomi Kenti” Olabilirliğine ve Gastronomi Turizmine Dair Paydaş Görüşleri, İçinde, A. Kaya, M. Yılmaz, S. Yetimoğlu (Ed.), Gastronomide Alternatif Yaklaşımlar, ss. 189-206, Necmettin Erbakan Üniversitesi Yayınları, Konya.
  • Richards, G. (2001), Cultural Attractions and European Tourism, CABI Publishing, Newyork.
  • Richards, G. & Munsters, W. (Eds.) (2012). Cultural Tourism Research Methods. CABI Publishing, London, UK.
  • Richards, G. (2018). Cultural Tourism: A Review of Recent Research and Trends, Journal of Hospitality and Tourism Management, (36), 12-21, https://doi.org/10.1016/j.jhtm.2018.03.005
  • Spielberg, T. (1995). Cultural Tourism and Business Opportunities for Museums and Heritages Sites. Tourism Management, 16(5), 81-91.
  • Subaşı, M. İ. (1995). Kayseri’nin Manevi Mimarları, Türkiye Diyanet Vakfı Kayseri Şubesi, Ankara.
  • Şahin, M. K. (2010). Anadolu’da Selçuklu Döneminde Niğde ve Kayseri Çevresinde Bulunan Taçkapılar Üzerine Bazı Düşünceler, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(25), 473-503.
  • Şahinbaş, K. (2018). Kayseri’de Geçiş Dönemlerine ve Belirli Günlere Özgü Mutfak Kültürü. Uluslararası Beşerî Bilimler ve Eğitim Dergisi, 4(8), 100-112.
  • Şaman Doğan, N. (2012). Kayseri'deki Selçuklu Külliyeleri. Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, (16), 191-214.
  • Şanlıoğlu, Ö. & Demirezen, B. (2020). Turizm Odaklı Kalkınma Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar: Kayseri İli Örneği. Ekonomi Politika ve Finans Araştırmaları Dergisi, 5(3), 845-867. https://doi.org/10.30784/epfad.777621
  • UNWTO. (2017). Definitions committee on tourism and competitiveness. CTC. http://cf. cdn.unwto.org/sites/all/files/docpdf/ctcdefinitionsenweb.pdf. Erişim Tarihi:17.02.2023
  • Ülkü, C. (2023 Şubat). Kayseri Etnografya Müzesi, https://islamansiklopedisi.org.tr/kayseri-etnografya-muzesi, Erişim Tarihi: 08.02.2023.
  • Yaz, Ü. & Yüksel, N. (2019). Yahyalı Halılarının Anadolu Türk Halıları Arasındaki Yeri, 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum / Education And Society In The 21st Century,8(24), 409-435.
  • Yeğen, A. (1993). Kayseri’de Tarihi Eserler, Kayseri İl Kültür Müdürlüğü Yayınları, Kayseri.
  • Yıldırım, N. (2021). Anadolu’da İlk Tarihi Kayıt Örnekleri Üzerine Bir Analiz "Kültepe Tabletleri". Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu, 2021, ss.145-161, Ankara.

Kültür turizmi potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik nitel bir çalışma: Kayseri örneği

Yıl 2024, , 1178 - 1194, 29.09.2024
https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.1467870

Öz

Günümüzde kültür turizmi hem çeşitlilik göstermesi bakımından hem de dünya genelinde olan ilginin artmasından dolayı önde gelen turizm aktiviteleri arasında yer almaktadır. Kayseri’nin köklü bir geçmişinin olması ve birçok medeniyete ev sahipliği yapması birçok uygarlığın kültürel izlerinin görülmesini sağlamaktadır. Bu kültürel çeşitlilik kültür turizmi bakımından önem taşımaktadır. Araştırmanın amacı Kayseri’nin bu kültürel zenginliğinin yerel halk, ziyaretçiler, yerel yönetici ve esnaf gibi farklı paydaşların görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesine dayanmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formuna dayalı olarak amaçlı örneklem tekniği ile farklı paydaşlardan olan 15 katılımcı ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş. Görüşmeler NVivo 10 programı ile kodlar oluşturulup analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Kayseri’nin ilkçağdan günümüze kadar birçok farklı medeniyetlerin kültürel değerlerini bulundurması açısından kültür turizmi potansiyeli bakımından önem taşıdığı belirlenmiştir. Bunun yanında alanda kültür turizm faaliyetlerinin istenen düzeyde olmadığı, bazı kültürel değerlerin turizme kazandırılması gerektiği ve alandaki kültür turizminin festivaller ve gastronomi turizmi gibi çeşitlendirilmesinin alanda turizmin gelişmesine katkı sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Akkor, Y. E. (2019). Geçmişten Geleceğe Kayseri Mutfağı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Kayseri.
  • Boy, A. (2017). Medreselerin Kısa Bir Geçmişi ve Kayseri Medreseleri, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(1), 57-73. https://doi.org/10.30803/adusobed.309070
  • Ceylan, S. & Koca, R. (2022). Soğanlı Vadisi Kayseri Kültürel Miras Alanında Turizmin Gelişimi. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi, 6(1), 12–27.
  • Çetinkaya, D. M. & Kencer, T. Ç. (2019). Kayseri Tarihi Kent Merkezi’nin Mekânsal Değişim Süreci. Düşünen Şehir, (8), 26-133
  • Deniz, B. (1999). Türkü ve Manilerde Halı ve Düz Dokuma Yaygılar, Erdem Halı Özel Sayısı, 10(30), 661-669.
  • Deniz, T. & Atışman, E. (2017). Kayseri İlinin Gastronomi Turizmine Yönelik Bir SWOT Analizi Çalışması. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(3), 56-65, https://doi.org/10.26677/tutad.2017.14
  • Deveci, B., Türkmen, S. & Avcıkurt, C. (2019). Kırsal Turizm ile Gastronomi Turizmi İlişkisi: Bigadiç Örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(2), 29–34. https://www.ijses.org/index.php/ijses/article/view/111
  • Emekli, G. (2006). Coğrafya, Kültür ve Turizm: Kültürel Turizm, Ege Coğrafya Dergisi, 15(1-2), 51-59.
  • Erdoğan, A. & Atabeyoğlu, Ö. (2016). Tarihi Yapıların Kentsel Dokuya Etkisi: Kayseri Kent Merkezi Örneği. Turkish Journal of Forestry, 17(1),83-92, http://dx.doi.org/10.18182/tjf.67468
  • Erkiletlioğlu, H. (2010). Geçmişte Konaklama, Ticaret ve Kayseri, Bel-sin Vakfı, Kayseri.
  • Erkiletlioğlu, H. (2019). Kappadokia Krallığı ve Roma-Bizans Dönemi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Kayseri.
  • Gabriel, A. L. (1931). Les monuments turcs d’Anatolie II, E. de Boccard, Paris.
  • Genç, M. & Solak, İ. (2020). Kayseri Bünyan’da Tespit Edilen Halı Dokuma ile İlgili Ritüeller ve Sözlü Kültür, Arış Dergisi (17), 80-101. https://doi.org/10.34242/akmbaris.2020.141
  • Giritlioğlu, İ & Bulut E. (2015). Yerel Halkın Bakış Açısına Göre Gaziantep Turizmi ve Sürdürülebilirlik, Uluslararası, Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 5(1), 25-31.
  • Günbattı, C. (1990). Kültepe Tabletlerine Göre, Kadınların Ticarî Faaliyetleri Hakkında Bazı Gözlemler, XI. Türk Tarih Kongresi Bildirisi, 05-09 Eylül 1990, ss. 191-200, Ankara.
  • Göde, H. A. & Yiğit, G. (2017). Isparta Yöresi Festivallerinin Kültür Turizmi ve Ekonomisi Bağlamında Değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (38), 61-71.
  • Jovicic, D. (2014). Culturel Tourism in the Context of Relations Between Mass and Alternative Tourism. Curren Issues in Tourism, 19(6), 605-612. https://doi.org/10.1080/13683500.2014. 932759
  • Kaplanoğlu, Ş. (2019). Yahyalı Halıcılığının Günümüzdeki Durumu, Yüksek Lisans Tezi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Geleneksel Türk El Sanatları Anasanat Dalı, Kırşehir.
  • Kayışoğlu Şahin, Z. (2013). Sarız (Kayseri) Yöresi Düz Dokumaları ve Günümüzdeki Durumu. Arış Dergisi, (9), 52-59. https://doi.org/10.34242/akmbaris.2019.50
  • Kayseri Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2009). Kayseri Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri, Cilt 1, Kayseri Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları, Kayseri
  • Kayseri Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2022 Nisan). İlimize Gelen Ziyaretçi Sayıları, https://kayseri.ktb.gov.tr/TR-244447/ilimize-gelen-turist-sayilari-2017-2018-30092019.html, Erişim Tarihi: 02.05.2023
  • Kayseri Kültür ve Turizm Müdürlüğü, (2023 Şubat). Yerel etkinlikler, https://kayseri.ktb.gov.tr/TR-55152/yerel-etkinlikler.html, Erişim Tarihi:07.02.2023
  • Kayseri Valiliği (2013). 81 İlde Şehir ve Kültür Kayseri, Kayseri Valiliği, İstanbul
  • Kayseri Valiliği (2023 Şubat). Turizm, İlimizde Tescilli Yapılar, http://www.kayseri.gov.tr/turizmm, Erişim Tarihi:01.02.2023
  • Koca, R. (2021). Yarı Göçebe Hayvancılık Faaliyetlerinin Kırsal Sistemlerin Sürdürülebilirliği ve Gıda Güvencesi Bakımından Önemi: Gömürgen Köyü (Kayseri) Örneği, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı, Ankara
  • Kulakoğlu, F. (2010). Kültepe Kanesh-Karum: The Earliest International Trade Center in Anatolia. İçinde, F. Kulakoğlu & S. Kangal (Ed.), Anatolia’s Prologue Kültepe Kanesh Karum, ss. 40-51, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Yayınları, Kayseri.
  • Meydan Uygur, S. & Baykan, E. (2007). Kültür Turizmi ve Turizmin Kültürel Varlıklar Üzerindeki Etkisi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 30-49.
  • McKercher, B. & Du Cros, H. (2003). Testing A Cultural Tourism Typology. International Journal of Tourism Research, 5(1), 45-58.
  • Mckercher, B. & Du Cros, H. (2002). Cultural Tourism, the Partnership Between Tourism and Cultural Heritage Management, Routledge, New York.
  • Öney, G. (1966). Kayseri Hacı Kılıç Cami ve Medresesi. Belleten, 30(119), 377- 387.
  • Özdemir, M. (2020). Kayseri’de Pastırmacılık, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Kayseri.
  • Özer, O. (2021). Kayseri’nin “UNESCO Gastronomi Kenti” Olabilirliğine ve Gastronomi Turizmine Dair Paydaş Görüşleri, İçinde, A. Kaya, M. Yılmaz, S. Yetimoğlu (Ed.), Gastronomide Alternatif Yaklaşımlar, ss. 189-206, Necmettin Erbakan Üniversitesi Yayınları, Konya.
  • Richards, G. (2001), Cultural Attractions and European Tourism, CABI Publishing, Newyork.
  • Richards, G. & Munsters, W. (Eds.) (2012). Cultural Tourism Research Methods. CABI Publishing, London, UK.
  • Richards, G. (2018). Cultural Tourism: A Review of Recent Research and Trends, Journal of Hospitality and Tourism Management, (36), 12-21, https://doi.org/10.1016/j.jhtm.2018.03.005
  • Spielberg, T. (1995). Cultural Tourism and Business Opportunities for Museums and Heritages Sites. Tourism Management, 16(5), 81-91.
  • Subaşı, M. İ. (1995). Kayseri’nin Manevi Mimarları, Türkiye Diyanet Vakfı Kayseri Şubesi, Ankara.
  • Şahin, M. K. (2010). Anadolu’da Selçuklu Döneminde Niğde ve Kayseri Çevresinde Bulunan Taçkapılar Üzerine Bazı Düşünceler, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(25), 473-503.
  • Şahinbaş, K. (2018). Kayseri’de Geçiş Dönemlerine ve Belirli Günlere Özgü Mutfak Kültürü. Uluslararası Beşerî Bilimler ve Eğitim Dergisi, 4(8), 100-112.
  • Şaman Doğan, N. (2012). Kayseri'deki Selçuklu Külliyeleri. Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, (16), 191-214.
  • Şanlıoğlu, Ö. & Demirezen, B. (2020). Turizm Odaklı Kalkınma Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar: Kayseri İli Örneği. Ekonomi Politika ve Finans Araştırmaları Dergisi, 5(3), 845-867. https://doi.org/10.30784/epfad.777621
  • UNWTO. (2017). Definitions committee on tourism and competitiveness. CTC. http://cf. cdn.unwto.org/sites/all/files/docpdf/ctcdefinitionsenweb.pdf. Erişim Tarihi:17.02.2023
  • Ülkü, C. (2023 Şubat). Kayseri Etnografya Müzesi, https://islamansiklopedisi.org.tr/kayseri-etnografya-muzesi, Erişim Tarihi: 08.02.2023.
  • Yaz, Ü. & Yüksel, N. (2019). Yahyalı Halılarının Anadolu Türk Halıları Arasındaki Yeri, 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum / Education And Society In The 21st Century,8(24), 409-435.
  • Yeğen, A. (1993). Kayseri’de Tarihi Eserler, Kayseri İl Kültür Müdürlüğü Yayınları, Kayseri.
  • Yıldırım, N. (2021). Anadolu’da İlk Tarihi Kayıt Örnekleri Üzerine Bir Analiz "Kültepe Tabletleri". Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu, 2021, ss.145-161, Ankara.
Toplam 46 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sürdürülebilir Turizm
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ramazan Koca 0000-0002-7667-5843

Erken Görünüm Tarihi 24 Eylül 2024
Yayımlanma Tarihi 29 Eylül 2024
Gönderilme Tarihi 13 Nisan 2024
Kabul Tarihi 18 Ağustos 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

APA Koca, R. (2024). Kültür turizmi potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik nitel bir çalışma: Kayseri örneği. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 14(3), 1178-1194. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.1467870