EN
TR
FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ STEM ALANLARINA VE KARİYERLERİNE YÖNELİK SEMANTİK (ANLAMSAL) ALGILARI
Öz
Bu araştırmada fen bilimleri ve matematik öğretmeni adaylarının STEM alanlarına ve kariyerlerine yönelik semantik algılarının belirlenmesi ve bu semantik algıların bölüm, cinsiyet, sınıf seviyesi, gelir düzeyi, öğretim programı bilgisi, STEM ders alma durumu değişkenleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 197 (167 kadın, 30 erkek) fen bilimleri ve matematik öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Kesitsel tarama desenine göre yürütülen araştırmada, STEM Semantik Farklılık Ölçeği ile elde edilen verilerin analizinde betimsel ve iki yönlü MANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, fen bilimleri ve matematik öğretmen adaylarının STEM alanlarına ve kariyerlerine yönelik semantik algılarının genel olarak olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca demografik değişkenler olarak belirlenen cinsiyet, bölüm, sınıf seviyesi, aile aylık geliri, STEM eğitiminin öğretim programındaki yerini bilme durumu ve STEM Ders Alma durumunun, fen bilimleri ve matematik eğitimi öğretmen adaylarının STEM alanlarına ve kariyerlerine yönelik semantik algıları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular ve araştırmanın sınırlılıkları doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akaygün, S. & Aslan Tutak, F. (2016). STEM images revealing STEM conceptions of pre-service chemistry and mathematics teachers. International Journal of Education in Mathematics, Science and Technology, 4(1), 56-71.
- Akgündüz, D., Aydeniz, M., Çakmakçı, G., Çavaş, B., Çorlu, M., Öner, T ve Özdemir, S. (2015). STEM eğitimi Türkiye raporu: Günümüz modası mı yoksa gereksinim mi? İstanbul Aydın Üniversitesi STEM Merkezi, İstanbul.
- Aydın-Günbatar, Tarkın-Çelikkıran, Kutucu, & Ekiz-Kıran (2018). The influence of a design-based elective STEM course on pre-service chemistry teachers’ content knowledge, STEM conceptions, and engineering views. Chemistry Education Research and Practice, 19(3), 954.
- Aydoğan Yenmez, A., Gökçe, S., Aydede, M.N., & Çelik,T. (2021). Investigation of pre-service teachers' awareness of STEM and STEM teaching intention. International Online Journal of Education and Teaching, 8(1). 250-260.
- Baran, E., Canbazoğlu Bilici, S., Mesutoğlu, C., & Ocak, C. (2016). Moving STEM beyond schools: Students’ perceptions about an out-of-school STEM education program. International Journal of Education in Mathematics, Science and Technology, 4(1), 9-19.
- Blackley, S., Sheffield, R., Maynard, N., Koul, R., & Walker, R. (2017). Makerspace and reflective practice: Advancing pre-service teachers in STEM education. Australian Journal of Teacher Education, 42(3), 22-37.
- Bryan, L. A., Moore, T.J., Johnson, C. C., & Roehrig, G.H (2016). Integrated STEM education. In C. C. Johnson, E. E. Peters-Burton, & T. J. Moore (Eds.), STEM Road Map: A Framework for Integrated STEM Education. New York: Routledge.
- Buyruk, B. & Korkmaz, Ö. (2014). FeTeMM farkındalık ölçeği (FFÖ): geçerlik ve güvenirlik çalışması. Türk Fen Eğitimi Dergisi, 13(2), 61-76.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi
22 Eylül 2021
Kabul Tarihi
13 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 4
APA
Sungur Gül, K., & Ates, H. (2021). FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ STEM ALANLARINA VE KARİYERLERİNE YÖNELİK SEMANTİK (ANLAMSAL) ALGILARI. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 11(4), 2035-2047. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.998581
AMA
1.Sungur Gül K, Ates H. FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ STEM ALANLARINA VE KARİYERLERİNE YÖNELİK SEMANTİK (ANLAMSAL) ALGILARI. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi. 2021;11(4):2035-2047. doi:10.30783/nevsosbilen.998581
Chicago
Sungur Gül, Kibar, ve Huseyin Ates. 2021. “FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ STEM ALANLARINA VE KARİYERLERİNE YÖNELİK SEMANTİK (ANLAMSAL) ALGILARI”. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi 11 (4): 2035-47. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.998581.
EndNote
Sungur Gül K, Ates H (01 Aralık 2021) FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ STEM ALANLARINA VE KARİYERLERİNE YÖNELİK SEMANTİK (ANLAMSAL) ALGILARI. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi 11 4 2035–2047.
IEEE
[1]K. Sungur Gül ve H. Ates, “FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ STEM ALANLARINA VE KARİYERLERİNE YÖNELİK SEMANTİK (ANLAMSAL) ALGILARI”, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, c. 11, sy 4, ss. 2035–2047, Ara. 2021, doi: 10.30783/nevsosbilen.998581.
ISNAD
Sungur Gül, Kibar - Ates, Huseyin. “FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ STEM ALANLARINA VE KARİYERLERİNE YÖNELİK SEMANTİK (ANLAMSAL) ALGILARI”. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi 11/4 (01 Aralık 2021): 2035-2047. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.998581.
JAMA
1.Sungur Gül K, Ates H. FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ STEM ALANLARINA VE KARİYERLERİNE YÖNELİK SEMANTİK (ANLAMSAL) ALGILARI. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi. 2021;11:2035–2047.
MLA
Sungur Gül, Kibar, ve Huseyin Ates. “FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ STEM ALANLARINA VE KARİYERLERİNE YÖNELİK SEMANTİK (ANLAMSAL) ALGILARI”. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, c. 11, sy 4, Aralık 2021, ss. 2035-47, doi:10.30783/nevsosbilen.998581.
Vancouver
1.Kibar Sungur Gül, Huseyin Ates. FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ STEM ALANLARINA VE KARİYERLERİNE YÖNELİK SEMANTİK (ANLAMSAL) ALGILARI. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi. 01 Aralık 2021;11(4):2035-47. doi:10.30783/nevsosbilen.998581
Cited By
AKADEMİSYENLERİN STEM EĞİTİMİ İNANÇLARI
Araştırma ve Deneyim Dergisi
https://doi.org/10.47214/adeder.1094216