Araştırma Makalesi

ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ (SOMUNCU BABA) VE ONA ATFEDİLEN “ZİKİR RİSÂLESİ” ADLI ESER

Cilt: 11 Sayı: Hacı Bektaş Veli Özel Sayısı 22 Aralık 2021
PDF İndir

ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ (SOMUNCU BABA) VE ONA ATFEDİLEN “ZİKİR RİSÂLESİ” ADLI ESER

Öz

Adından çok “Somuncu Baba” lakabıyla tanınan Şeyh Hâmid-i Velî, VIII/XIV ve IX/XV. asırda yaşamış sûfîlerden biridir. Onun, Anadolu tasavvuf geleneği açısından öneminin daha çok halîfeleri vası-tasıyla olduğu söylenebilir. Zira o, müstakil bir tarîkat kurmamış ancak Anadolu’nun ilk Türk tarîkatı ka-bul edilen Bayrâmiyye’nin kurucusu olan Hacı Bayrâm-ı Velî’yi yetiştirmiştir. Ayrıca, esas itibariyle müs-takil bir tarîkat hüviyetinde olmayıp tarîkatlarda bir anlayış olarak bulunan “melâmet” anlayışını müstakil bir tarîkata dönüştüren silsilenin de öncüsü kabul edilebilir. Bunun yanında Somuncu Baba’nın tesiri sa-dece halîfe yetiştirmek şeklinde olmayıp o, aynı zamanda eser telif eden sûfîlerdendir. Kendisine atfedilen Silâhü’l-Mürîdîn, Zikir Risâlesi ve Şerhi Hadîs-i Erbaîn isimli üç eseri vardır. Bu çalışmanın konusunu oluşturan Zikir Risâlesi, Somuncu Baba’nın tasavvuf ve tarîkat anlayışını ortaya koyan eseridir denebilir. Nitekim bu eserinde, tasavvufî düşünce ve uygulamalarını altı başlık altında ortaya koymuştur. İlk başlıkta zikrin önemi ve zikir konusunda kelime-i tevhidin faziletinden; ikinci başlıkta, kelime-i tevhidin fazileti-nin nedenlerinden; üçüncü başlıkta, zikrin kısımlarından; dördüncü başlıkta zikrin şartları ve âdâbından; beşinci başlıkta tavsiyelerinden ve hangi zikir ve duaların yapılması gerektiğinden; altıncı başlıkta ise tac ve hırkanın beyanından bahsetmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Yazmalar: HALVETÎ, Cemâl, Fasl fî Âdâbi’z-Zikr, Süleymaniye Ktp., Tahir Ağa Bl., nr. 142, (vr. 62a-64b).
  2. ______, Risâle Fi İsmeyni’l- A’zameyn, Süleymaniye Ktp., Tâhir Ağa Bl., nr. 142, vr. 64a- 66a.
  3. HARÎRÎZÂDE M. Kemâleddin, Tibyânü vesâʾili’l-Hakâik fî Beyâni Selâsili’t-Tarâ’ik, Süleymaniye Kütüphanesi, İbrahim Efendi Bölümü, Nr. 430.
  4. LA’LİZÂDE Abdülbâki, Sergüzeşt, Süleymaniye Kütüphanesi, Hacı Mahmud Efendi, Nu. 2456.
  5. ÜMMÎ, Kemâl, Dîvan, Süleymâniye Kütüphanesi, Ali Emiri Bl., no. 41.
  6. VELÎ, Şeyh Hâmid, Risâle fî Zikri Kelimeti La İlâhe İllallah, Manisa İl Halk Ktp.,Zeynelzâde Kitaplığı, Nu. 81/2.
  7. ______Silâhü’l-Müridîn(yz), (Ahmed Ziyâeddîn Gümüşhânevî, Mecmûatü’l-Ahzâb),Süleymâniye Kütüphanesi, İzmirli İsmail Hakkı Koleksiyonu, Nu. 1510.
  8. ______ Şerhi Hadîs-i Erbaîn(yz), Süleymaniye Ktp., Hacı Mahmud Efendi Bl., Nu. 569/1.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

22 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

23 Eylül 2021

Kabul Tarihi

11 Kasım 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: Hacı Bektaş Veli Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA
Ulu, M. (2021). ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ (SOMUNCU BABA) VE ONA ATFEDİLEN “ZİKİR RİSÂLESİ” ADLI ESER. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 11(Hacı Bektaş Veli Özel Sayısı), 58-74. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.999803
AMA
1.Ulu M. ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ (SOMUNCU BABA) VE ONA ATFEDİLEN “ZİKİR RİSÂLESİ” ADLI ESER. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi. 2021;11(Hacı Bektaş Veli Özel Sayısı):58-74. doi:10.30783/nevsosbilen.999803
Chicago
Ulu, Mahmut. 2021. “ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ (SOMUNCU BABA) VE ONA ATFEDİLEN ‘ZİKİR RİSÂLESİ’ ADLI ESER”. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi 11 (Hacı Bektaş Veli Özel Sayısı): 58-74. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.999803.
EndNote
Ulu M (01 Aralık 2021) ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ (SOMUNCU BABA) VE ONA ATFEDİLEN “ZİKİR RİSÂLESİ” ADLI ESER. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi 11 Hacı Bektaş Veli Özel Sayısı 58–74.
IEEE
[1]M. Ulu, “ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ (SOMUNCU BABA) VE ONA ATFEDİLEN ‘ZİKİR RİSÂLESİ’ ADLI ESER”, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, c. 11, sy Hacı Bektaş Veli Özel Sayısı, ss. 58–74, Ara. 2021, doi: 10.30783/nevsosbilen.999803.
ISNAD
Ulu, Mahmut. “ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ (SOMUNCU BABA) VE ONA ATFEDİLEN ‘ZİKİR RİSÂLESİ’ ADLI ESER”. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi 11/Hacı Bektaş Veli Özel Sayısı (01 Aralık 2021): 58-74. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.999803.
JAMA
1.Ulu M. ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ (SOMUNCU BABA) VE ONA ATFEDİLEN “ZİKİR RİSÂLESİ” ADLI ESER. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi. 2021;11:58–74.
MLA
Ulu, Mahmut. “ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ (SOMUNCU BABA) VE ONA ATFEDİLEN ‘ZİKİR RİSÂLESİ’ ADLI ESER”. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, c. 11, sy Hacı Bektaş Veli Özel Sayısı, Aralık 2021, ss. 58-74, doi:10.30783/nevsosbilen.999803.
Vancouver
1.Mahmut Ulu. ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ (SOMUNCU BABA) VE ONA ATFEDİLEN “ZİKİR RİSÂLESİ” ADLI ESER. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi. 01 Aralık 2021;11(Hacı Bektaş Veli Özel Sayısı):58-74. doi:10.30783/nevsosbilen.999803