Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ANALYSIS OF TOURISM EDUCATION STUDENTS’ METAPHORS REGARDING SUSTAINABLE TOURISM

Yıl 2023, Cilt: 13 Sayı: 2, 1025 - 1038, 30.06.2023
https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.1269730

Öz

Kaynakça

  • Alkan, C. (2015). Sürdürülebilir turizm: Alaçatı destinasyonuna yönelik bir uygulama. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, 10(40), 6692-6710. https://doi.org/10.19168/jyu.36395.
  • Alyakut, Ö., & Küçükkömürler, S. (2018). Gastronomi eğitimi alan üniversite öğrencilerinin mesleklerine yönelik metafor algılarının değerlendirilmesi. Opus Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 9(16), 823-852. https://doi.org/10.26466/opus.452139.
  • Ayaz., N., Ön, F., & Kılıç, B. (2020). Turist rehberi adaylarının Marmaris destinasyon imajı algılarının metafor yoluyla incelenmesi. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 19(4), 1511-1526. https://doi.org/10.21547/jss.757185.
  • Buckley, R. (2012). Sustainable tourism: Research and reality. Annals of Tourism Research, 39(2), 528-546. https://doi.org/10.1016/j.annals.2012.02.003.
  • Demir, C., & Çevirgen, A. (2006). Turizm ve çevre yöntemi. Nobel Yayıncılık.
  • Düşmezkalender, E., & Erol, G. (2020). Kapadokya’ya yönelik algılar: Bir metafor analizi. Turkish Studies - Social, 15(1), 261-276. http://dx.doi.org/10.29228/TurkishStudies.39760.
  • Garda, B., & Temizel, M. (2016). Sürdürülebilir turizm çeşitleri. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, (12), 83-103. https://personel.omu.edu.tr/docs/ders_dokumanlari/9347_57745_4138.pdf.
  • Garrod, B., & Fyall, A. (1998). Beyond the rhetoric of sustainable tourism? Tourism Management, 19(3),199-212. https://doi.org/10.1016/S0261-5177(98)00013-2.
  • Gözen, E. (2019). Rekreasyon yönetimi bölümü lisans öğrencilerinin rekreasyon kavramına ilişkin metaforik algıları. Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(3), 397-416. https://doi.org/10.30692/sisad.610227.
  • Gül, M., & Gül, K. (2021). Turizm ve otel işletmeciliği bölümü önlisans öğrencilerinin “tatil” kavramına ilişkin algılarının metaforlar yardımıyla analizi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(2), 1404-1423. https://doi.org/10.26677/TR1010.2021.773.
  • Hamid, M. A., Isa, S. M., & Kiumarsi, S. (2021). Sustainable tourism practices and business performance from the tour operators’ perspectives, Anatolia, 32(1), 23-32. https://doi.org/10.1080/13032917.2020.1830135.
  • Hobson, K., & Essex, S. (2001). Sustainable tourism: a view from accommodation businesses. Service Industries Journal, 21(4), 133-146. https://doi.org/10.1080/714005050.
  • Khan, M. R., Khan, H. U. R. Lim, C. K., Tan, K. L., & Ahmed, M. F. (2021). Sustainable tourism policy, destination management and sustainable tourism development: a moderated-mediation model. Sustainability, 13 (21), 1-22. https://doi.org/10.3390/su132112156.
  • Köroğlu, Ö., Yıldırım, H. U., & Avcıkurt, C. (2018a). Kültürel miras kavramına ilişkin algıların metafor analizi yoluyla incelenmesi. Turizm Akademik Dergisi, 5(1), 98-113. https://doi.org/10.33206/mjss.984027.
  • Köroğlu, Ö., Manav, S., & Karaca, K. Ç. (2018b). Turizm rehberliği öğrencilerinin" Türk mutfağı" kavramına ilişkin algılarının metaforlar yöntemi ile belirlenmesi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 10(2), 114-129. https://doi.org/10.21325/jotags.2021.817.
  • Kuhn, L. (2007). Sustainable tourism as emergent discourse. World Futures, 63(3-4), 286-297. https://doi.org/10.3390/su132112156.
  • Matiku, S. M, Zuwarimwe, J., & Tshipala, N. (2021). Sustainable tourism planning and management for sustainable livelihoods. Development Southern Africa, 38(4), 524-538. https://doi.org/10.1080/0376835X.2020.1801386.
  • Nunkoo, R., Sharma, A., Rana, N. P., Dwivedi, Y. K., & Sunnassee, V. A. (2021). Advancing sustainable development goals through interdisciplinarity in sustainable tourism research. Journal of Sustainable Tourism, 31(3), 735-759. https://doi.org/10.1080/09669582.2021.2004416.
  • Olszewski-Strzyzowski, D. J. (2022). Promotional activities of selected national tourism organizations (ntos) in the light of sustainable tourism (including sustainable transport). Sustainability, 14(5), 1-18. https://doi.org/10.3390/su14052561.
  • Özer, S. (2020). Turizm işletmeciliği bölümü öğrencilerinin İngilizce ve mesleki İngilizce kavramlarına ilişkin metaforik algıları. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 10(1), 364-380. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.629190.
  • Özgürel, G., & Baysal, K. (2020). Turist rehberliği önlisans öğrencilerinin “seyahat olgusuna’’ ilişkin algılarının metafor yöntemi ile analizi. Journal of Social and Humanities Sciences Research, 7(63), 3917-3935. https://doi.org/10.26450/jshsr.2208.
  • Özoğul, G. (2020). Metaforlarla şehri anlamak: önlisans öğrencilerinin Selçuk’a (İzmir) yönelik metaforik algılarının incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 23(1), 1-11. https://doi.org/10.29249/selcuksbmyd.600007.
  • Pahrudin P., Liu, L. W., & Li, S.Y. (2022). What is the role of tourism management and marketing toward sustainable tourism? a bibliometric analysis approach. Sustainability, 14(7), 1-18. https://doi.org/10.3390/su14074226.
  • Palazzo, M., Gigauri, I., Panait, M. C., Apostu, S. A., & Siano, A. (2022). Sustainable tourism issues in European countries during the global pandemic crisis. Sustainability, 14(7), 1-21. https://doi.org/10.3390/su14073844.
  • Roblek, V., Drpi´c, D., Meško, M., & Milojica, V. (2021). Evolution of sustainable tourism concepts. Sustainability, 13, (22),1-21. https://doi.org/10.3390/su132212829.
  • Saatçi-Savsa, G. (2023). Somut olmayan kültürel miras olarak yöresel yemeklerin metaforik incelenmesi: Çanakkale örneği. Turcology Research, (76), 32-38. https://doi.org/10.5152/JTRI.2023.220613.
  • Saçılık, M. Y., Çevik, S., & Özkan, Ç. (2016). Turizm ve otel işletmeciliği bölümü önlisans öğrencilerinin “turizm” olgusuna ilişkin metaforik algıları. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, (53), 84-103. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/abuhsbd/issue/32947/366133.
  • Şahin, S., Tezcan, A. E., & Bekci, M. (2018). Yerli turistlerin Türkiye, İstanbul, turizm ve turist rehberi ile ilgili metaforları. Turizm Akademik Dergisi, 5(1), 251-264. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/touraj/issue/37924/425594.
  • Sharpley, R. (2022). Sustainable tourism governance: local or global?. Tourism Recreation Research, 1-4. https://doi.org/10.1080/02508281.2022.2040295.
  • Soykök, B., & Acun, A. (2019). Bursa Uludağ üniversitesi İznik meslek yüksekokulu öğrencilerinin İznik ile ilgili metaforları. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(3), 596-611. https://doi.org/10.26677/TR1010.2019.180.
  • Timur, S., & Getz, D. (2009). Sustainable tourism development: how do destination stakeholders perceive sustainable urban tourism?, Sustainable Development, 17(4), 220-232. https://doi.org/10.1002/sd.384.
  • Uyar, M. (2022). Yerel mutfağa özgü niteliklerin belirlenmesi üzerine bir metafor. Journal of Gastronomy, Hospitality and Travel, 5(2): 631-639. https://doi.org/10.33083/joghat.2022.156
  • Üst, C., & Solmaz, Ç. (2021). Aşçılık programı öğrencilerinin mesleklerine yönelik metafor algıları ve mutfak departmanında kariyere yönelik düşünceleri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9 (2), 810-834. https://doi.org/10.21325/jotags.2021.817.
  • Yoon, H., Min, K., & Kim, C., Harmony of sustainability and productivity: Korean templestay as sustainable tourism. Sustainability 2022, 14(1), 1-9. https://doi.org/10.3390/su14010044.
  • Zyzak, W.(2016). Sustainable tourism-sensible tourism. Chemistry Didactics Ecology Metrology, 20(1-2) 105-112. https://doi.org/10.1515/cdem-2015-0011.

TURİZM EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZME İLİŞKİN METAFORLARININ ANALİZİ

Yıl 2023, Cilt: 13 Sayı: 2, 1025 - 1038, 30.06.2023
https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.1269730

Öz

Sürdürülebilir turizm, çevreye verilen zararları önlemeye çalışarak kaynakları koru kullan düşüncesi ile hareket eden bir yaklaşımdır. Turizm eğitimi alan öğrencilerin gelecekte sektörde ve akademide yer alacakları düşünüldüğünde sürdürülebilir turizm bilinci önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı turizm eğitim alan öğrencilerin sürdürülebilir turizme bakış açılarını metaforlar aracılığıyla tespit etmektir. Bu bağlamda nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenolojiden yararlanılmıştır. Çalışmada amaçlı örneklem tercih edilmiş olup, çalışma örneklemini Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Karadeniz Ereğli Turizm Fakültesi’nde eğitim gören 113 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcılardan, “bana göre sürdürülebilir turizm ……….. gibidir, çünkü ……..” cümlesini tamamlamaları istenmiştir. İçerik analizi aracılığıyla çözümlenen veriler 7 kategoriye ayrılmıştır. Bu kategoriler; korumaya ve geliştirmeye yönelik unsurlar, yaşama yönelik unsurlar, doğaya yönelik unsurlar, ekonomiye yönelik unsurlar mekana yönelik unsurlar, deneyime yönelik unsurlar ve soyutluğa yönelik unsurlar olmak üzere sıralanmıştır. Katılımcılar, 68 farklı metafor geliştirirken sürdürülebilir turizm için sıklıkla kullandıkları metafor çevreyi koruma olmuştur. Bunun yanı sıra katılımcıların sürdürülebilir turizm kavramına ilişkin metaforik çağrışımlarının ise sıklıkla korumaya ve geliştirmeye yönelik olduğu sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Alkan, C. (2015). Sürdürülebilir turizm: Alaçatı destinasyonuna yönelik bir uygulama. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, 10(40), 6692-6710. https://doi.org/10.19168/jyu.36395.
  • Alyakut, Ö., & Küçükkömürler, S. (2018). Gastronomi eğitimi alan üniversite öğrencilerinin mesleklerine yönelik metafor algılarının değerlendirilmesi. Opus Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 9(16), 823-852. https://doi.org/10.26466/opus.452139.
  • Ayaz., N., Ön, F., & Kılıç, B. (2020). Turist rehberi adaylarının Marmaris destinasyon imajı algılarının metafor yoluyla incelenmesi. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 19(4), 1511-1526. https://doi.org/10.21547/jss.757185.
  • Buckley, R. (2012). Sustainable tourism: Research and reality. Annals of Tourism Research, 39(2), 528-546. https://doi.org/10.1016/j.annals.2012.02.003.
  • Demir, C., & Çevirgen, A. (2006). Turizm ve çevre yöntemi. Nobel Yayıncılık.
  • Düşmezkalender, E., & Erol, G. (2020). Kapadokya’ya yönelik algılar: Bir metafor analizi. Turkish Studies - Social, 15(1), 261-276. http://dx.doi.org/10.29228/TurkishStudies.39760.
  • Garda, B., & Temizel, M. (2016). Sürdürülebilir turizm çeşitleri. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, (12), 83-103. https://personel.omu.edu.tr/docs/ders_dokumanlari/9347_57745_4138.pdf.
  • Garrod, B., & Fyall, A. (1998). Beyond the rhetoric of sustainable tourism? Tourism Management, 19(3),199-212. https://doi.org/10.1016/S0261-5177(98)00013-2.
  • Gözen, E. (2019). Rekreasyon yönetimi bölümü lisans öğrencilerinin rekreasyon kavramına ilişkin metaforik algıları. Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(3), 397-416. https://doi.org/10.30692/sisad.610227.
  • Gül, M., & Gül, K. (2021). Turizm ve otel işletmeciliği bölümü önlisans öğrencilerinin “tatil” kavramına ilişkin algılarının metaforlar yardımıyla analizi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(2), 1404-1423. https://doi.org/10.26677/TR1010.2021.773.
  • Hamid, M. A., Isa, S. M., & Kiumarsi, S. (2021). Sustainable tourism practices and business performance from the tour operators’ perspectives, Anatolia, 32(1), 23-32. https://doi.org/10.1080/13032917.2020.1830135.
  • Hobson, K., & Essex, S. (2001). Sustainable tourism: a view from accommodation businesses. Service Industries Journal, 21(4), 133-146. https://doi.org/10.1080/714005050.
  • Khan, M. R., Khan, H. U. R. Lim, C. K., Tan, K. L., & Ahmed, M. F. (2021). Sustainable tourism policy, destination management and sustainable tourism development: a moderated-mediation model. Sustainability, 13 (21), 1-22. https://doi.org/10.3390/su132112156.
  • Köroğlu, Ö., Yıldırım, H. U., & Avcıkurt, C. (2018a). Kültürel miras kavramına ilişkin algıların metafor analizi yoluyla incelenmesi. Turizm Akademik Dergisi, 5(1), 98-113. https://doi.org/10.33206/mjss.984027.
  • Köroğlu, Ö., Manav, S., & Karaca, K. Ç. (2018b). Turizm rehberliği öğrencilerinin" Türk mutfağı" kavramına ilişkin algılarının metaforlar yöntemi ile belirlenmesi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 10(2), 114-129. https://doi.org/10.21325/jotags.2021.817.
  • Kuhn, L. (2007). Sustainable tourism as emergent discourse. World Futures, 63(3-4), 286-297. https://doi.org/10.3390/su132112156.
  • Matiku, S. M, Zuwarimwe, J., & Tshipala, N. (2021). Sustainable tourism planning and management for sustainable livelihoods. Development Southern Africa, 38(4), 524-538. https://doi.org/10.1080/0376835X.2020.1801386.
  • Nunkoo, R., Sharma, A., Rana, N. P., Dwivedi, Y. K., & Sunnassee, V. A. (2021). Advancing sustainable development goals through interdisciplinarity in sustainable tourism research. Journal of Sustainable Tourism, 31(3), 735-759. https://doi.org/10.1080/09669582.2021.2004416.
  • Olszewski-Strzyzowski, D. J. (2022). Promotional activities of selected national tourism organizations (ntos) in the light of sustainable tourism (including sustainable transport). Sustainability, 14(5), 1-18. https://doi.org/10.3390/su14052561.
  • Özer, S. (2020). Turizm işletmeciliği bölümü öğrencilerinin İngilizce ve mesleki İngilizce kavramlarına ilişkin metaforik algıları. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 10(1), 364-380. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.629190.
  • Özgürel, G., & Baysal, K. (2020). Turist rehberliği önlisans öğrencilerinin “seyahat olgusuna’’ ilişkin algılarının metafor yöntemi ile analizi. Journal of Social and Humanities Sciences Research, 7(63), 3917-3935. https://doi.org/10.26450/jshsr.2208.
  • Özoğul, G. (2020). Metaforlarla şehri anlamak: önlisans öğrencilerinin Selçuk’a (İzmir) yönelik metaforik algılarının incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 23(1), 1-11. https://doi.org/10.29249/selcuksbmyd.600007.
  • Pahrudin P., Liu, L. W., & Li, S.Y. (2022). What is the role of tourism management and marketing toward sustainable tourism? a bibliometric analysis approach. Sustainability, 14(7), 1-18. https://doi.org/10.3390/su14074226.
  • Palazzo, M., Gigauri, I., Panait, M. C., Apostu, S. A., & Siano, A. (2022). Sustainable tourism issues in European countries during the global pandemic crisis. Sustainability, 14(7), 1-21. https://doi.org/10.3390/su14073844.
  • Roblek, V., Drpi´c, D., Meško, M., & Milojica, V. (2021). Evolution of sustainable tourism concepts. Sustainability, 13, (22),1-21. https://doi.org/10.3390/su132212829.
  • Saatçi-Savsa, G. (2023). Somut olmayan kültürel miras olarak yöresel yemeklerin metaforik incelenmesi: Çanakkale örneği. Turcology Research, (76), 32-38. https://doi.org/10.5152/JTRI.2023.220613.
  • Saçılık, M. Y., Çevik, S., & Özkan, Ç. (2016). Turizm ve otel işletmeciliği bölümü önlisans öğrencilerinin “turizm” olgusuna ilişkin metaforik algıları. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, (53), 84-103. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/abuhsbd/issue/32947/366133.
  • Şahin, S., Tezcan, A. E., & Bekci, M. (2018). Yerli turistlerin Türkiye, İstanbul, turizm ve turist rehberi ile ilgili metaforları. Turizm Akademik Dergisi, 5(1), 251-264. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/touraj/issue/37924/425594.
  • Sharpley, R. (2022). Sustainable tourism governance: local or global?. Tourism Recreation Research, 1-4. https://doi.org/10.1080/02508281.2022.2040295.
  • Soykök, B., & Acun, A. (2019). Bursa Uludağ üniversitesi İznik meslek yüksekokulu öğrencilerinin İznik ile ilgili metaforları. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(3), 596-611. https://doi.org/10.26677/TR1010.2019.180.
  • Timur, S., & Getz, D. (2009). Sustainable tourism development: how do destination stakeholders perceive sustainable urban tourism?, Sustainable Development, 17(4), 220-232. https://doi.org/10.1002/sd.384.
  • Uyar, M. (2022). Yerel mutfağa özgü niteliklerin belirlenmesi üzerine bir metafor. Journal of Gastronomy, Hospitality and Travel, 5(2): 631-639. https://doi.org/10.33083/joghat.2022.156
  • Üst, C., & Solmaz, Ç. (2021). Aşçılık programı öğrencilerinin mesleklerine yönelik metafor algıları ve mutfak departmanında kariyere yönelik düşünceleri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9 (2), 810-834. https://doi.org/10.21325/jotags.2021.817.
  • Yoon, H., Min, K., & Kim, C., Harmony of sustainability and productivity: Korean templestay as sustainable tourism. Sustainability 2022, 14(1), 1-9. https://doi.org/10.3390/su14010044.
  • Zyzak, W.(2016). Sustainable tourism-sensible tourism. Chemistry Didactics Ecology Metrology, 20(1-2) 105-112. https://doi.org/10.1515/cdem-2015-0011.
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm TURİZM
Yazarlar

Makbule Civelek 0000-0002-3997-6508

Erken Görünüm Tarihi 23 Haziran 2023
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Civelek, M. (2023). TURİZM EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZME İLİŞKİN METAFORLARININ ANALİZİ. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 13(2), 1025-1038. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.1269730