EN
TR
Duygu Ve His Analizi İle Uyum Analizinin Birlikte Kullanımı: Türkiye’de Annelik Hakkındaki Görüşlerin İncelenmesi
Öz
Sosyal medya ve internet kullanımı, dünya üzerindeki tüm toplumlarda belirgin olarak her geçen yıl artmaya devam etmektedir. İnsanlar, günlük hayatta karşılaştıkları farklı olaylar ve durumlar karşısındaki duygularını, hislerini ve yorumlarını sosyal medya platformları aracılığı ile her an kolay bir şekilde dış dünya ile paylaşmaktadırlar. Twitter bu konuda lider olan bir sosyal medya platformu olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de anneliğe yönelik tutum ve hisleri incelemek amacıyla Twitter verisi kullanılmıştır. Bu veri, Duygu ve His Analizi ve sonrasında bu analiz ışığında elde edilen bilgi doğrultusunda Uyum Analizi ile incelenmiştir. Detaylı açıklanacak olursa öncelikle toplanan metinlere, farklı konum ve farklı zaman bilgisi ışığında Duygu Analizi ve His Analizi yapılmıştır. Elde edilen duygu ve his kategorilerine göre olumsallık tabloları oluşturulmuş ve bu tablolara uygulanan Uyum Analizi ve Çoklu Uyum Analizi ile anneliğe yönelik tutumların hangi illerde ve hangi zaman aralıklarında birbiri ile benzerlik gösterdiğine yahut birbirlerinden farklılaştığına dair sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışma, literatürde Duygu Analizi ve His Analizi sonuçlarının Uyum Analizi için kullanıldığı ilk çalışmadır. Böylece yapılandırılmamış (metin) veriden elde edilen bilginin, klasik istatistiksel analiz tekniklerinden biri ile incelenmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesi noktasında örnek bir çalışma olarak literatüre katkı sağlamaktadır.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Hacettepe Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi
Proje Numarası
Proje numarası: SÇP-2020-18179
Teşekkür
Bu çalışma Hacettepe Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir. (Proje numarası: SÇP-2020-18179). Yazarlar, desteklerinden dolayı Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne teşekkür eder.
Kaynakça
- Alpar, R. (2013), Uygulamalı çok değişkenli istatistiksel yöntemler (4. Baskı), Detay Yayıncılık, Ankara, Türkiye.
- Aman, S. ve Szpakowicz, S. (2007), Identifying expressions of emotion in text, International Conference on Text, Speech and Dialogue, 196–205.
- Boynukalin, Z. ve Karagoz, P. (2013), Emotion analysis on Turkish texts, Information Sciences and Systems, 159–168, Springer.
- Capdevila, R., Dann, C., Lazard, L., Roper, S. ve Locke, A. (2022), # mothersday: Constructions of motherhood and femininity in social media posts, Feminism & Psychology, 32(3), 336-356.
- Delen, D. ve Crossland, M. D. (2008), Seeding the survey and analysis of research literature with text mining, Expert Systems with Applications, 34(3), 1707-1720.
- Feldman, R. (2013), Techniques and applications for sentiment analysis, Communications of the ACM, 56(4), 82-89.
- Greeanacre, M. (1993), Correspondence Analyses in Practice, Second Edition New York, Academiz Press.
- Greenacre, M. ve Blasius, J. (2006), Multiple Correspondence Analysis and Related Methods, Chapman & Hall/CRC, UK.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İstatistik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi
1 Ocak 2023
Kabul Tarihi
9 Ekim 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 2
APA
İçen, D., Abbasoğlu Özgören, A., & Boz Semerci, A. (2023). Duygu Ve His Analizi İle Uyum Analizinin Birlikte Kullanımı: Türkiye’de Annelik Hakkındaki Görüşlerin İncelenmesi. Nicel Bilimler Dergisi, 5(2), 117-134. https://doi.org/10.51541/nicel.1227992
AMA
1.İçen D, Abbasoğlu Özgören A, Boz Semerci A. Duygu Ve His Analizi İle Uyum Analizinin Birlikte Kullanımı: Türkiye’de Annelik Hakkındaki Görüşlerin İncelenmesi. NBD. 2023;5(2):117-134. doi:10.51541/nicel.1227992
Chicago
İçen, Duygu, Ayşe Abbasoğlu Özgören, ve Anil Boz Semerci. 2023. “Duygu Ve His Analizi İle Uyum Analizinin Birlikte Kullanımı: Türkiye’de Annelik Hakkındaki Görüşlerin İncelenmesi”. Nicel Bilimler Dergisi 5 (2): 117-34. https://doi.org/10.51541/nicel.1227992.
EndNote
İçen D, Abbasoğlu Özgören A, Boz Semerci A (01 Aralık 2023) Duygu Ve His Analizi İle Uyum Analizinin Birlikte Kullanımı: Türkiye’de Annelik Hakkındaki Görüşlerin İncelenmesi. Nicel Bilimler Dergisi 5 2 117–134.
IEEE
[1]D. İçen, A. Abbasoğlu Özgören, ve A. Boz Semerci, “Duygu Ve His Analizi İle Uyum Analizinin Birlikte Kullanımı: Türkiye’de Annelik Hakkındaki Görüşlerin İncelenmesi”, NBD, c. 5, sy 2, ss. 117–134, Ara. 2023, doi: 10.51541/nicel.1227992.
ISNAD
İçen, Duygu - Abbasoğlu Özgören, Ayşe - Boz Semerci, Anil. “Duygu Ve His Analizi İle Uyum Analizinin Birlikte Kullanımı: Türkiye’de Annelik Hakkındaki Görüşlerin İncelenmesi”. Nicel Bilimler Dergisi 5/2 (01 Aralık 2023): 117-134. https://doi.org/10.51541/nicel.1227992.
JAMA
1.İçen D, Abbasoğlu Özgören A, Boz Semerci A. Duygu Ve His Analizi İle Uyum Analizinin Birlikte Kullanımı: Türkiye’de Annelik Hakkındaki Görüşlerin İncelenmesi. NBD. 2023;5:117–134.
MLA
İçen, Duygu, vd. “Duygu Ve His Analizi İle Uyum Analizinin Birlikte Kullanımı: Türkiye’de Annelik Hakkındaki Görüşlerin İncelenmesi”. Nicel Bilimler Dergisi, c. 5, sy 2, Aralık 2023, ss. 117-34, doi:10.51541/nicel.1227992.
Vancouver
1.Duygu İçen, Ayşe Abbasoğlu Özgören, Anil Boz Semerci. Duygu Ve His Analizi İle Uyum Analizinin Birlikte Kullanımı: Türkiye’de Annelik Hakkındaki Görüşlerin İncelenmesi. NBD. 01 Aralık 2023;5(2):117-34. doi:10.51541/nicel.1227992