Cilt: 3 Sayı: 1, 30.06.2022

Yıl: 2022
Dr. Öğr. Üyesi Gülizar Seda YILMAZ AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Politik Ekonomi, Sağlık Ekonomisi

Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (NİİBFD)’nde amaç; genel anlamda sosyal bilimler, özelde işletme, iktisat, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, maliye, çalışma ekonomisi ve yönetim bilimleri alanlarında özgün araştırmalara dayanan çalışmalara yer verilerek, ulusal ve uluslararası alanda sosyal bilimler literatürüne katkıda bulunmaktır.

Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (NİİBFD) yılda iki defa yayımlanan çift kör hakemli bir dergidir. 

Dergide genel anlamda sosyal bilimler, özelde işletme, iktisat, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, maliye, çalışma ekonomisi ve yönetim bilimleri alanlarında, özgün araştırmaya dayanan makaleler başta olmak üzere, rapor, derleme ve benzeri bilimsel nitelikteki yazılar, konferans notları, örnek olay, kitap tanıtımı, editöre mektuplar, toplantı, haber ve duyuru vb. makale dışı yazılara da yer verilir. 

Bu kapsamda, dergi; Çalışma Ekonomisi, Ekonometri, Ekonomi, Finans, İnsan Kaynakları Yönetimi, İş ve İş Kanunu, Kamu Maliyesi, Kamu Yönetimi, Kentleşme, Çevre ve Enerji, Maliye, Muhasebe/Denetim, Pazarlama, Sağlık Yönetimi, Siyaset Bilimi, Sosyoloji, Stratejik Yönetim, Ticaret Hukuku, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret/Lojistik, Üretim Yönetimi/Kalite Kontrol, Yönetim/Organizasyon, Yönetim Bilişim Sistemleri ve diğer ilişkili sosyal bilim alanlarından ve konuları, bu alanlarla ilgili olmak kaydıyla; felsefe, psikoloji, sosyoloji, hukuk, iletişim başta olmak üzere çeşitli disiplinlerden yazılara açıktır. 

NİİBFD’e sadece Türkçe ve İngilizce metinler kabul edilmektedir.

Yayına gönderilen metinlerin başka bir dergide, kongrede vb. yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir.

Tam metin, Microsoft Office Word (minimum versiyon Microsoft Office Word 2003), formatında hazırlanmalıdır. Şablon için tıklayınız.. 

  

Metin, A4 ebadında kâğıda aşağıda belirtilmiş olan sayfa kenar boşluk boyutlarına göre hazırlanmalıdır: Üst: 3 cm, Alt: 3 cm, Sol: 2,5 cm, Sağ: 2,5 cm, Üstbilgi: 1,25 cm, Altbilgi:1,25 cm.

Metnin tamamı 11 punto, önce 6 nk sonra 6 nk aralık ve tek satır aralığı olmalı, “Times New Roman” yazı tipi kullanılmalıdır. Tanımlanan özelliklere göre hazırlanan metnin tamamı 25 sayfayı geçmemelidir.

Metnin ilk sayfası aşağıdaki sıra ve kurallar doğrultusunda hazırlanmalıdır:

Başlık: 

Başlık boyutu 14 punto, kalın, ortalı, önce 6 nk sonra 12 nk ve tek satır aralığında, kelimelerin tüm harfleri büyük olacak şekilde en fazla 12 kelimeden (APA style) meydana gelmelidir.

Yazar(lar): 

Boyutu 11 punto, sağa yaslı, önce 6 nk sonra 6 nk ve tek satır aralığında olmalı ve unvan kullanılmamalıdır. Soyadının tamamı büyük harf olmalıdır. Unvan, kurum adresi, e-posta adresi ve ORCID numarası dipnotta gösterilmelidir. Birden çok yazar alt alta yazılmalı ve dipnotlar sayı sırasına göre verilmelidir. 

Türkçe özet: 

Özet metin satır başı girintisi olmaksızın (boyutu 9 punto, önce 6 nk sonra 6 nk ve tek satır aralığında, iki yana yaslı), çalışmanın konusu, amacı, yöntemi ve kayda değer bulgular içermeli ve 250 kelimeyi aşmamalıdır. 

Türkçe anahtar kelimeler: “Anahtar Kelimeler: ” (boyutu 9 punto, önce 6 nk sonra 6 nk ve tek satır aralığında) başlığının hemen yanına en fazla 5 adet yazılmalıdır.

İngilizce başlık: 

Boyutu 12 punto, kalın, ortalı, sadece kelimelerin tamamı büyük harf, önce 12 nk sonra 6 nk ve tek satır aralığında olmalıdır.

İngilizce özet: 

Özet metin satırbaşı girintisi olmaksızın (boyutu 9 punto, önce 6 nk sonra 6 nk ve tek satır aralığında, iki yana yaslı) Türkçe özet metin ile aynı içerikte olmalı ve 250 kelimeyi aşmamalıdır.

İngilizce anahtar kelimeler: 

Keywords: ” (boyutu 9 punto, önce 6 nk sonra 6 nk ve tek satır aralığında) başlığının hemen yanında ve Türkçe anahtar kelimelerle aynı sırada olmalıdır.

JEL kodları: 

İşletme ve ekonomi ile ilgili çalışmalarda JEL kodu verilmesi zorunludur.

JEL Codes:” (boyutu 9 punto, önce 6 nk sonra 6 nk ve tek satır aralığında) başlığının hemen yanında olmalıdır. JEL kodlarına http://www.aeaweb.org/journal/jel_class_system.php adresinde yer almaktadır.

İlk sayfasında başlık ve özet bilgilerin yer aldığı metnin devam eden sayfalarında aşağıda belirtilmiş kurallar uygulanır:

Başlıklar              : Boyutu 11 punto, kalın, sola dayalı, önce 12 nk sonra 6 nk ve tek satır aralığında olmalıdır. Ana başlıkların tamamında büyük harf, alt başlıklarda ise kelimelerin baş harfleri büyük olmalıdır. Başlıklarda numaralandırma,  

GİRİŞ (Başlık numarası verilmez)

1. BAŞLIK 1

1.1. Alt Başlık 

2. BAŞLIK 2

2.1. Alt Başlık

2.1.1. Alt başlık

SONUÇ (Başlık numarası verilmez)

KAYNAKÇA (Başlık numarası verilmez)

şeklinde yapılır.

Paragraflar: Boyutu 11 punto, her iki yana yaslı, önce 6 nk sonra 6 nk ve tek satır aralığında olmalıdır. Paragraflarda satır başı girintisi kullanılmamalıdır.

Tablo ve şekiller: Tablo, grafik ve şekil başlıklarının boyutu 10 punto, kalın, sola dayalı, önce 6 nk sonra 6 nk ve tek satır aralığında olmalıdır. Her ikisinde de başlık numaralandırılması kullanılmalıdır (Tablo 1. …..Şekil 3. …..). Tablo başlıkları tablonun üstünde, şekil başlıkları ise şeklin altında olmalıdır. Tablo, grafik ve şekil içerisindeki metnin yazı tipi boyutu 9 puntodan küçük, 11 puntodan büyük olamaz. 

Metin içerisinde;

·         Ondalık kesirler virgül ile ayrılmalıdır.

·         Denklemlere verilecek sıra numarası parantez içinde sayfanın en sağında ve parantez içinde  yer almalıdır.

·         Matematiksel ifadelerde MS Word’un Denklem Düzenleyicisi’nden ya da MathType yazılımından yararlanılmalıdır.

·         Metinde yer verilen denklem, şekil, grafik ve tablolar hakkında metin içerisinde açıklayıcı bilgiler verilmesine dikkat edilmelidir. 

·         Şekil, grafik ve tablolar için referans gösterilmesi gerekiyorsa bunların hemen altında “Kaynak:” başlığı altında verilmelidir.


            Kaynakça: Boyutu 11 punto, iki yana yaslı, asılı ve 1 cm girintili, önce 6 nk sonra 6 nk ve tek satır aralığında olmalıdır. 

   Atıflar ve kaynakçada APA stili temel alınmaktadır. Dolayısıyla metin içerisindeki kaynak gösterimlerinde yazar soyadı, tarih ve sayfa numaraları kullanılmalıdır. Üç ve daha fazla yazarlı çalışmalarda “vd.” ifadesi kullanılmalıdır. Atıf ve kaynakça gösterim örnekleri aşağıda sunulmuştur.

(Işığıçok, 2011b: 8-10) 
(Poklepović & Babić, 2014)

(Opricovic & Tzeng, 2004: 448).
(Bendel, 2005; Erdem &Kavrukkoca, 2002: 15; Timor, 2011: 45)
(Gavcar vd., 2011: 15)
Kurnaz, Çetinoğlu ve Yaşa (2011)
Womack ve Jones (2003)
Kaya (2009) ya da (Kaya, 2009)

Dergi ve konferans için örnek kaynakçalar:

Bendell, T. (2005). Structuring business process improvement methodologies. Total Quality Management & Business Excellence, 16(8-9), 969–978.

Kurnaz, N., Çetinoğlu, T., & Yaşa, İ. (2011). Yerel yönetimlerde performans değerlendirmesi için dengeli ölçüm kartının kullanılması: Kütahya belediyesinde bir uygulama. Çağdaş Yerel Yönetimler, 20(4), 25–56.

Opricovic, S., & Tzeng, G. H. (2004). Compromise solution by MCDM methods a comparative analysis of VIKOR and TOPSIS, European Journal of Operational Research, 156(2), 445–455.

Önal, İ. (Ağustos 2002). Historical perspectives on school librarianship [Poster]. 68thIFLA General Conference and Council, Glasgow.

Poklepović, T., & Babić, Z. (2014). Stock selection using a hybrid MCDM approach. Croatian Operational Research Review, 5(2014), 273–290.

Kitap ve Tezler için örnek kaynakçalar:

Albayrak, B. (2009). Proje yönetimi ve analizi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Sengupta, R. N., Gupta, A., & Dutta, J. (2017). Decision Science: Theory and Practice. UK: CRC Press Taylor & Francis Group.

Heyd, W. (2001). Yakın-Doğu ticaret tarihi (Çev. E. Z. Karal). Ankara: Türk Tarih Kurumu.

Işığıçok, E. (1993). Değişkenler arasındaki ilişkilerin araştırılmasında nedensellik testleri ve bir uygulama denemesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa, Türkiye.

Işığıçok, E. (2011a). Altı sigma kara kuşaklar için hipotez testleri yol haritası. Bursa: Marmara Kitabevi.

Işığıçok, E. (2011b). 100 soruda altı sigma. Bursa: Marmara Kitabevi.

Karluk, S. R. (2005). Kıbrıs’ın AB üyeliği AB’yi böler mi?. O. Kaymakçı (Ed.). Avrupa Birliği üzerine notlar (s. 263-287). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Timor, M. (2011). Analitik hiyerarşi prosesi. İstanbul: Türkmen Kitabevi.

Womack, J. P., & Jones, D. T. (2003). Lean thinking. New York: Productivity Press. 

İnternet kaynakları:

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı. (2006). Dokuzuncu kalkınma planı. Ankara. URL: https://pbk.tbmm.gov.tr/dokumanlar/kalkinma-plani-9-genel-kurul.pdf, Erişim Tarihi: 5 Aralık 2015.

Erdem, S., & Kavrukkoca, G. (2002). Sürekli iyileştirme projelerinin seçiminde analitik hiyerarşi süreci’nin kullanımı. URL: http://www.deu.edu.tr/userweb/sabri.erdem/dosyalar/AHP.pdf, ErişimTarihi: 7 Aralık 2015.

Kaya, İ. (2009, Aralık 22). Postmodern marketing / Postmodern pazarlama. Pazarlama Bi’tanedir. URL: http://pazarlamabitanedir.blogspot.com.tr/2009/12/postmodern-marketing-postmodern.html, Erişim Tarihi: 6 Aralık 2015.

Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (NİİBFD) yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlıdır ve Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser; Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing başlığı altında ifade edilen ilkeler için adres: https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing

Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.

Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir

Şablon için tıklayınız..